Δέκα λόγοι να λέτε όχι συχνότερα και πώς να το κάνετε με χάρη

Έχοντας συνεχώς προθεσμίες, κοινωνικές δεσμεύσεις και οικογενειακές υποχρεώσεις, φαίνεται πως βρισκόμαστε σε μια συνεχή μάχη με το χρόνο.

Το να μάθουμε να λέμε όχι συχνότερα μπορεί να είναι η λύση. Η εκτίμηση του χρόνου που έχουμε για εμάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον εαυτό μας.

Μερικές φορές πρέπει να θυσιάσουμε το κομμάτι μας που θέλει να ευχαριστεί τους άλλους, γιατί πρέπει να βρούμε χρόνο να ξαναγεμίσουμε τις μπαταρίες μας. Με άλλα λόγια, πρέπει να λέμε όχι. Ακολουθούν δέκα λόγοι για να αγκαλιάσετε τη δύναμη του να λέτε όχι (και μερικά κόλπα για να το κάνετε με ευγένεια).

1. Δεν υπάρχει “σωστός” τρόπος να πείτε όχι: μόνοι σας πρέπει να βρείτε τι ταιριάζει σε εσάς.
Διώξτε την πίεση. Είναι δύσκολο να πείτε όχι, αλλά πρέπει να βρείτε τρόπο να το πείτε διαφορετικά. Ζούμε σε έναν πολιτισμό που εκτιμά την υπεραπασχόληση. Θαυμάζουμε τους ανθρώπους που μοιάζουν να τα κάνουν όλα. Ή δεν θέλουμε να απογοητεύσουμε κάποιους επειδή φοβόμαστε πως θα φανούμε αγενείς, πως θα υπάρξουν συγκρούσεις ή πως έτσι θα κόψουμε κάποιες γέφυρες επικοινωνίας.

Συνειδητοποιήστε όμως πως όλες αυτές οι αντιλήψεις είναι απλά εσφαλμένες. Τελικά, έχει να κάνει με τον τρόπο που λέμε όχι. Κι ένας λόγος για να μάθετε να λέτε όχι είναι η συνειδητοποίηση πως είναι απλά ένας τρόπος να σέβεστε και να εκτιμάτε τον χρόνο και τον χώρο σας.

Για να ξεκινήσετε να σκέφτεστε ευγενικούς τρόπους να λέτε όχι, να μερικές προτάσεις για να το κάνετε με σεβασμό και αυθεντικότητα:

– “Τώρα δεν είναι καλή ώρα γιατί κάνω κάτι άλλο. Να τα ξαναπούμε σε Χ ώρα;
– “Άσε με να το σκεφτώ πρώτα και θα σου πω.
– “Δεν είμαι το καλύτερο άτομο να σου δώσει βοήθεια σε αυτό το θέμα. Γατί δεν ρωτάς τον Χ;
– “Δεν μπορώ να το κάνω γιατί αυτή τη στιγμή έχω άλλες προτεραιότητες.

2. Η διαίσθησή σας είναι ένας από τους καλύτερος συνηγόρους σας
Και μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε πως και γιατί να πείτε όχι. Αν/όταν το κάνετε, ρωτήστε τη διαίσθησή σας κι εκείνη θα σας βοηθήσει να το εκφράσετε. Να το κάνετε με σεβασμό και να είστε ακριβείς σε αυτό που λέτε. Και να θυμάστε πως κάποιες καταστάσεις απλά δεν είναι γραφτό να γίνουν. Αν η διαίσθησή σας σάς πει να φύγετε, κάντε το. Σπάνια μια κατάσταση η οποία είναι εξ αρχής άβολη θα γίνει καλύτερη.

3. Υπάρχουν πάντοτε εναλλακτικές που μπορείτε να προσφέρετε (δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου)
Αυτό είναι απλό αλλά πρέπει να το θυμάστε. Καθώς λέτε όχι, μπορείτε να θέτετε όρια και ταυτόχρονα να είστε γενναιόδωροι. Προσπαθήστε να βοηθήσετε τον άνθρωπο που σας προσέγγισε προσφέροντας μια εναλλακτική λύση ή βοηθήστε τον κάποια άλλη φορά.

4. Όταν πιέζουμε τον εαυτό μας, δεν βοηθάμε κανέναν
Ειδικά όταν κάποιος που αγαπάμε ή θαυμάζουμε ζητά τη βοήθειά μας, τείνουμε να λέμε ναι αντί να είμαστε ειλικρινείς σχετικά με τους χρονικούς μας περιορισμούς. Αυτό συνήθως οδηγεί σε κούραση, δυσαρέσκεια, απογοήτευση και δεν βοηθά μακροπρόθεσμα ούτε εσάς ούτε τους άλλους. Χρειάζεται θάρρος να παραδεχθείτε ότι δεν ενδιαφέρεστε, δεν θέλετε ή απλά αναζητάτε κάτι καλύτερο. Οπότε προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στη δική σας αυθεντικότητα και όχι σε αυτό που θέλουν οι άλλοι.

5. Ποτέ δεν θα μπορέσετε να τους ευχαριστήσετε όλους
Αν υπάρχουν άνθρωποι που θα κόψουν τις σχέσεις τους μαζί σας επειδή θα τους πείτε όχι σε κάτι, αφήστε τους να φύγουν. Οι πραγματικοί σας φίλοι, η οικογένειά σας και οι σωστοί συνεργάτες σας θα καταλάβουν. Είναι γεγονός πως ποτέ δεν θα μπορέσετε να ευχαριστήσετε κάθε πλάσμα στο σύμπαν. Γι’ αυτό λοιπόν γεμίστε το δικό σας σύμπαν με φωτεινές, υποστηρικτικές ψυχές.

6. Είναι μια χαρά να νιώθετε πως μένετε απ’ έξω επειδή κάτι είναι απαραίτητο
Όλοι λέμε ναι από φόβο μήπως μας αφήσουν απ’ έξω μερικές φορές. Παρ’ όλα αυτά, σιγουρευτείτε πως σκεφτήκατε την κατάσταση πριν δεσμευτείτε, ακόμα κι αν δεν ξανάρθει μια τέτοια ευκαιρία. Ξαναδείτε τις προτεραιότητές σας, την ενέργειά σας κι εκτιμήστε αν αυτή η εμπειρία θα ωφελήσει τη ζωή σας. Αν δεν αξίζει, αφήστε την.

7. Το να λέτε όχι δημιουργεί ευκαιρίες για να ζητήσουμε αυτό που θέλουμε
Όταν έχουμε το θάρρος να ακολουθήσουμε το ένστικτό μας, δημιουργούμε τον χώρο για μια ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση για το τι θέλουμε εμείς. Και ο μόνος τρόπος για να πάρουμε αυτό που θέλουμε είναι να το κάνουμε γνωστό και να το ζητήσουμε.

8. Η εξάσκηση στο να λέτε όχι, βοηθάει στο να ξεκαθαρίσετε τις ανάγκες σας
Οι περισσότεροι από εμάς φτάνουμε σε ένα στάδιο στη ζωή μας που υπάρχουν πολλές πιεστικές απαιτήσεις. Δάνεια, υποθήκες, παιδιά, ηλικιωμένοι γονείς, δίδακτρα σχολείων κλπ. και όσο κι αν θέλουμε, δεν έχουμε το σθένος να πούμε όχι. Τι θα θέλατε να μπορούσατε να μην ξανακάνετε; Πάρτε μια κόλλα χαρτί και γράψτε το. Ξαναδιαβάστε το. Μετά ξεφορτωθείτε το. Κάψτε το στο νεροχύτη σας. Με άλλα λόγια, απελευθερώστε το.

9. Όταν λέμε όχι, δίνουμε στους άλλους την ευκαιρία να λάμψουν
Όταν απομακρύνετε από το τραπέζι σας αυτό που δεν ενδιαφέρεστε να κάνετε και ζητάτε βοήθεια γι’ αυτό, δίνετε την ευκαιρία σε κάποιον άλλον να χρησιμοποιήσει τη δική του δύναμη. Αυτός ο άλλος μπορεί να ζητά αυτή την ευκαιρία και θα είναι ευγνώμων για τη δυνατότητα να λάμψει και να προσφέρει. Εσείς θα πάρετε τη βοήθεια που ζητήσατε και θα έχετε κερδίσει και οι δύο.

10. Η οριοθέτηση είναι μια εξάσκηση επίγνωσης
Κάθε καλή συνήθεια που εφαρμόζουμε χρειάζεται εξάσκηση μέχρι να γίνει συνήθεια. Αν και το να λέμε συνεχώς ναι μπορεί να είναι θαυμάσιο μερικές φορές, δεν μας επιτρέπει απλά να είμαστε.

Μάθετε λοιπόν να λέτε όχι σαν μια άσκηση, σαν μια εμπειρία επίγνωσης. Είναι ένα πείραμα και χρειάζεται προσπάθεια. Αρχικά μπορεί να νιώθετε ενοχές αλλά μόλις αναγνωρίσετε αυτό το συναίσθημα, απευθυνθείτε στον άλλον με σεβασμό, απελευθερώστε το και προχωρήστε. Έτσι θα έχετε μεγαλύτερη επίγνωση της δύναμης του όχι.

Θυμηθείτε πως έχετε μια επιλογή: αν δεν σας ενθουσιάζει, μην το κάνετε. Με κάθε σας ανάσα αφοσιωθείτε στο να κάνετε κάτι λιγότερο απ’ αυτά που δεν θέλετε και κάτι περισσότερο απ’ αυτά που θέλετε.

[via]

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο