Δεν είναι απαραίτητο το καθημερινό μπάνιο στα παιδια

Πολλοί ειδικοί λένε να μην πιέζουμε τα παιδιά για το καθημερινό μπάνιο, αφού δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα αν δεν το κάνουν.

Σύμφωνα με τον Rob Dunn, καθηγητή βιολογίας και συγγραφέα του βιβλίου The Wild Life of our Bodies (Η Άγρια Ζωή του σώματός μας), η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, αντισηπτικών, και παρασιτοκτόνων κάνουν στο σώμα μας περισσότερο κακό παρά καλό.
Και συνεχίζει λέγοντας ότι η υπερβολικά καθαρή διαβίωση μπορεί να είναι κακή για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, που χρειάζεται ορισμένα μικρόβια και βακτήρια για να λειτουργήσει σωστά και να μας κρατήσει υγιείς από τα πιο επικίνδυνα παθογόνα.

Σαφώς χρειαζόμαστε καθαριότητα για την πρόληψη μολύνσεων, ειδικά στην ευαίσθητη περιβάλλον των νοσοκομείων και των χειρουργείων. Αλλά πρέπει να εφαρμόζουμε τους ίδιους κανόνες για υγιή παιδιά στην καθημερινότητα μας;

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά ότι τα παιδιά ηλικίας 6 έως 11 πρέπει να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον μία φορά ή δύο φορές την εβδομάδα ή αφού έχουν παίξει στο χώμα ή την λάσπη, έχουν κολυμπήσει στην θάλασσα ή την πισίνα, ή όταν ιδρώνουν ή όταν υπάρχει άσχημη οσμή στο σώμα τους. Ενώ άλλοι, όπως ο παιδίατρος Ντέιβιντ Geller, λέει ότι το μπάνιο σε πισίνα ή σε λίμνη μετρά ως μπάνιο!

Στα νεογέννητα, η ιστορία είναι ακόμη λιγότερο ξεκάθαρη. Τα μωρά γεννιούνται με ένα φυσικό προστατευτικό του δέρματος που είναι επίσης γεμάτο από ανοσοποιητικές ιδιότητες (vernix). Η καθυστέρηση του πρώτου μπάνιου του μωρού τουλάχιστον για μια-δυο μέρες και το σκούπισμα με ένα βρεγμένο πανί γύρω από την περιοχή του λαιμού και της πάνας θεωρείται επαρκής για τη διατήρηση της καθαριότητας του μωρού.

Πλένουμε τα παιδιά όταν είναι εμφανώς λερωμένα! Φυσικά δεν ξεχνάμε να τους υπενθυμίζουμε να πλένουν τακτικά τα χέρια τους.

Related posts

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.500.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία