Τα περισσότερα παιδιά, ακόμα και κάποιοι ενήλικες, δυσκολεύονται να θυμούνται τον πίνακα της προπαίδειας. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί τα παιδιά αποτυγχάνουν να μάθουν μαθηματικές πράξεις; Αποφασίσαμε να πάρουμε απαντήσεις από έναν εξειδικευμένο μαθηματικό. Παρακάτω έχουμε βασικές προτάσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά σας να απομνημονεύσουν τον πίνακα της προπαίδειας εύκολα και χωρίς πολλή προσπάθεια.
Πιθανόν να έχετε ακούσει ότι το επίπεδο της δεξιότητας των παιδιών στα μαθηματικά συνεχώς μειώνεται. Τα παιδιά συνήθως μαθαίνουν βασική αριθμητική κατά τη διάρκεια των πρώτων ετών στο δημοτικό, και τότε μπορεί να υπάρξουν κενά γνώσεων στους μαθητές.
Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά ο πίνακας της προπαίδειας είναι το βασικό πρόβλημα. Στα περισσότερα βιβλία μαθηματικών βλέπουμε τους παρακάτω πίνακες:
Αλλά που είναι το πρόβλημα; Οι περισσότεροι γονείς δεν βρίσκουν κάτι κακό στον πίνακα προπαίδειας, που τους είναι οικείος από τα παιδικά τους χρόνια. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι ΔΕΝ είναι καθόλου πίνακας προπαίδειας.
Ο πίνακας προπαίδειας στην πραγματικότητα είναι έτσι:
Επίσης καλείται “πίνακας του Πυθαγόρα”. Και το πιο σημαντικό, είναι όντως ένας πίνακας. Και κατά δεύτερον, αυτός ο πίνακας έχει ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.
Κανένα παιδί δεν θεωρεί δελεαστικό να μάθει έτοιμες μαθηματικές πράξεις απ’ έξω. Κανένα παιδί δεν θα προσέξει ενδιαφέροντα μοτίβα ή κανόνες κάνοντας πολλαπλασιαμό, κοιτώντας τον γνωστό πίνακα πολλαπλασιασμού.
Γιατί λοιπόν ο πίνακας του Πυθαγόρα είναι καλύτερος;
- Πρώτα απ’ όλα, δεν περιέχει περιττές πληροφορίες (όπως το αριστερό μέρος της εξίσωσης των πράξεων).
- Δεύτερον, μαθαίνει τα παιδιά να σκέφτονται, και όχι να απομνημονεύουν πράξεις.
- Τρίτον, έχοντας αυτόν τον πίνακα από κοντά επιτρέπει στο παιδί να απομνημονεύει τους αριθμούς αβίαστα, δεν χρειάζονται καμία προσπάθεια για να τους μάθουν.
Μόνο παιδιά με αξιοσημείωτη μνήμη μπορούν να απομνημονεύσουν μακριές στήλες με μαθηματικά παραδείγματα. Αν ένα παιδί χρησιμοποιεί τον πίνακα του Πυθαγόρα χρειάζεται να απομνημονεύσει λιγότερες πληροφορίες.
Επιπλέον, υπάρχουν πολλά μοτίβα στον πίνακα του Πυθαγόρα, που βοηθούν τα παιδιά να απομνημονεύσουν τον πίνακα πιο εύκολα. Ακόμα και μαθητές που δεν γνωρίζουν πως να πολλαπλασιάζουν ακόμα, μπορούν να εντοπίσουν αυτά τα μοτίβα. Για παράδειγμα, οι αριθμοί που είναι συμμετικοί στην διαγώνιο, είναι ίσοι.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να εντοπίζει τη συμμετρία εύκολα. Και αυτό βοηθά τα παιδιά να μάθουν την προπαίδεια πιο εύκολα και πιο γρήγορα.
Το βασικό πλεονέκτημα εδώ είναι ότι το παιδί μπορεί να δει τα αριμητικά μοτίβα μόνο του. Και όταν κάποιος εφευρίσκει κάτι από μόνος του, παραμένει στη μνήμη του για περισσότερο.
Credit: brightside.me