Παιδιά με αναπηρία καλλιεργούν το δικό τους λαχανόκηπο στο Δήμο Θέρμης και το απολαμβάνουν

Η  επαφή με τη φύση και η ενασχόληση με την κηπουρική έχουν αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κινητικότητας και της ψυχολογικής  κατάστασης των παιδιών και ειδικά των ατόμων με αναπηρία.

Η Τρίτη λοιπόν είναι η αγαπημένη μέρα των παιδιών με αναπηρία στο Δήμο Θέρμης καθώς τότε επισκέπτονται το λαχανόκηπο που δημιουργήθηκε σε δημοτική έκταση στη Ραιδεστό, για να φυτέψουν ντοματιές, πιπεριές, μαρούλι και μαϊντανό και να φροντίσουν τα φυτά που καλλιεργούν.

Ο μικρός κήπος δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου του Δήμου Θέρμης και του τμήματος Κοινωνικής Πρόνοιας του νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Στην αρχή οριοθετήθηκε ο χώρος και στη συνέχεια στρώθηκαν πλάκες πεζοδρομίου προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνθήκες πρόσβασης και για τα άτομα με κινητική αναπηρία. Τα τέσσερα κορίτσια και τα δύο αγόρια του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Ατόμων με Αναπηρία «Αγκαλιά-ζω» φύτεψαν τις πρώτες είκοσι ντοματιές και τις πρώτες είκοσι πιπεριές. Ακολούθησαν τα μαρούλια, ο μαϊντανός και ο βασιλικός καθώς και άλλα κηπευτικά ενώ στην όλη προσπάθεια συμμετέχουν οι εθελοντές και το εκπαιδευτικό προσωπικό της δομής.

«Η διαδικασία εμπεριέχει την κίνηση και τη δημιουργία και ωφελεί πολύ τα παιδιά που έρχονται σε επαφή με τη φύση, τους καλλιεργητές, τους εθελοντές. Είναι κάτι που λειτουργεί ψυχοθεραπευτικά για όλους μας» εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η πρόεδρος των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Θέρμης, Άννα Μίχου. Περιγράφοντας τις αντιδράσεις των παιδιών τονίζει ότι η χαρά τους είναι μεγάλη όπως και η ανυπομονησία τους μέχρι να φτάσει η Τρίτη, η μέρα κατά την οποία επισκέπτονται το λαχανόκηπο. «Έτσι κι αλλιώς είναι ο στόχος μας να βγαίνουν από τη δομή και να συμμετέχουν σε δραστηριότητες όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο μας το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες αλλά και η οικονομική κατάσταση της δομής μας που δεν μπορεί πάντα να έχει όλα όσα ονειρευόμαστε γι αυτήν» προσθέτει. Όσο για το αν υπάρχουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές, εκτιμά ότι δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο σημειώνει πως δεν αποτελούν καινοτομία τα οφέλη της ενασχόλησης με τη φύση.

Η φύση, όμως, δεν είναι η μοναδική διέξοδος για τα παιδιά με αναπηρία στο Δήμο Θέρμης καθώς κάποια από αυτά συμμετέχουν στην ομάδα χορού και κάποια άλλα σε εργαστήρια γλυπτικής. «Το περασμένο Σαββατοκύριακο η εξαμελής ομάδα των παιδιών του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ «Αγκαλιά-ζω» με την ονομασία «Εμιγκρέ» απέσπασε το βραβείο ονειρικής σκηνογραφίας και ενδυματολογικής προσέγγισης της φωτογραφίας στο διήμερο χορού που διοργανώθηκε στην Καρδίτσα» αναφέρει η κ. Μίχου, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τη χορογράφο Μαρία Τσιακανίκα και τη εικαστικό Δήμητρα Κερεσιάδου.

Κάθε Τετάρτη, εξάλλου, δύο ομάδες παιδιών συμμετέχουν μαζί με φοιτητές σε εργαστήριο γλυπτικής και κεραμικής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο δρομολογείται, τέλος, μια ακόμη συνεργασία του Δήμου με το Γυμνάσιο των Βασιλικών όπου διδάσκει ο εικαστικός Γιάννης Καψιδάκης προκειμένου να συμμετέχουν παιδιά με αναπηρία στα εργαστήριά του.

«Κάθε παιδί ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις δυνατότητές του μπορεί να συμμετέχει σε μία ή σε περισσότερες ομάδες από αυτές που αναφέρθηκαν» σχολιάζει η κ. Μίχου.

πηγη : dinfo.gr

Related posts

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.500.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία