«Όλα ξεκίνησαν από μία συζήτηση που είχα με τον γιο μου. Του φώναξα για κάτι, το οποίο δε μπορώ να θυμηθώ τώρα, και μου είπε ότι τον τρόμαξα.
Ήξερα εκείνη ακριβώς τη στιγμή ότι έπρεπε να αλλάξω.
Έτσι, προκάλεσα τον εαυτό μου να σταματήσει τις φωνές» (Amanda, blogger*)
Υπάρχουν πολλές τεχνικές που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να σταματήσουμε τις φωνές. Επιλέγουμε εκείνες τις τεχνικές που πιστεύουμε ότι ταιριάζουν σε εμάς και τα παιδιά μας και τις δοκιμάζουμε.
#Βγες από το δωμάτιο που βρίσκεται το παιδί και πήγαινε σε άλλο χώρο οπου μπορείς είτε να φωνάξεις για να ξεθυμάνεις είτε απλά για να μετρήσεις μέχρι το 10, να πάρεις βαθιές ανάσες και μετά να επανέλθεις στο δωμάτιο που θα έχεις ηρεμήσει!
#Εκτονώσου σε δραστηριότητες… Κάνε δουλειές, χόρεψε, γυμνάσου, περπάτα!
#Αγκάλιασε το παιδί σου και πες του ότι το αγαπάς… για να το ακούσεις πρωτίστως εσύ! Πάρε βαθιές ανάσες παράλληλα!
#Εξέφρασε το συναίσθημα σου στο παιδί με λόγια. Πες του ότι έχεις θυμώσει, ότι προσπαθείς να μη φωνάξεις και χρειάζεσαι χώρο. Θα ξαφνιαστείς με την αντίδραση του παιδιού σου πιθανά!
Δεν είναι μόνο οι εκρήξεις θυμού των παιδιών που πρέπει να αντιμετωπίσουμε, είναι και τα tantrums των μαμάδων και των μπαμπάδων. Μαμάδες και μπαμπάδες που ουρλιάζουν και που τις περισσότερες –αν όχι όλες τις- φορές, μόλις περάσει χρόνος το μετανιώνουν. Γυρνάμε λοιπόν τον χρόνο πίσω και προλαμβάνουμε τις εκρήξεις θυμού. Είναι πολλά αυτά που μπορούμε να κάνουμε και πολλή η προσπάθεια που πρέπει να καταβάλουμε. Οι τεχνικές είναι βοηθητικές. Για να γίνουν όμως πραγματικό κτήμα μας και η προσπάθεια εφαρμογής τους να γίνει καθημερινότητα χωρίς σκέψη, οφείλουμε να κοιτάξουμε τους εαυτούς μας βαθιά.
Έχουμε συσσωρευμένο θυμό από το παρελθόν;
Τι κουβαλάμε από τότε που ήμασταν παιδιά;
Η δουλεια μας δεν μας καλύπτει;
Έχουμε προβήματα με τον/την συζυγο ή τους συγγενείς αυτου/ης;
Μήπως λοιπόν ο θυμός είναι απλά και μόνος δικός μας και απλά τον διοχετεύουμε στον πιο εύκολο αποδέκτη, τα παιδιά;
Θυμώνουμε γιατί το παιδί δεν καταλαβαίνει την προπαίδεια ή γιατί έσπασε το ποτήρι;;; Ας σκεφούμε τις αιτίες. Θελει να μην καταλαβαίνει την προπαίδεια ή έσπασε επίτηδες το ποτήρι;;;
Ερωτήματα που αν τα απαντήσουμε θα βρεθούμε ένα βήμα πριν το STOP YELLINGCHALLENGE και την κατάκτηση του!
Ας σταματήσουμε λοιπόν τις φωνές και η διαφορά θα είναι αισθητή.
Πηγή: babyradio.gr