Πως γίνονται τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα

Μέσα στο σπίτι συμβαίνουν τα περισσότερα παιδικά ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση στη χώρα μας, όπου περίπου το 50%-60% των παιδικών ατυχημάτων, από ενός μέχρι τεσσάρων ετών, γίνονται μέσα στο σπίτι.

Ωστόσο, μπορούν να γίνουν μερικές απλές κινήσεις πρόληψης, οι οποίες θα περιορίσουν το πρόβλημα σημαντικά.

Τα 10 «αθώα» αντικείμενα, που ευθύνονται για τραυματισμούς
Βάσει λίστας 10 αντικειμένων, που εμπλέκονται συχνότερα σε παιδικά ατυχήματα, την οποία κατήρτισε η Ευρωπαϊκή Βάση Δεδομένων για Τραυματισμούς (IDB), τα κορυφαία για την πρόκληση ατυχημάτων σε παιδιά και βρέφη είναι τα εξής:
οικιακή κούνια-τσουλήθρα
παιχνίδια διαφόρων ειδών
αλλαξιέρα μωρού
παιδικά τρίκυκλα
καροτσάκι-αμαξάκι βρεφών
ψηλά καθίσματα ταΐσματος
κρεβατάκι –ριλάξ
περπατούρα
σπιτάκι παιχνιδιού

Οδηγίες για την πρόληψη ατυχημάτων
Καλλυντικά, αρώματα, φάρμακα, ξυραφάκια και κάθε είδους απορρυπαντικά και καθαριστικά, πρέπει να φυλάσσονται μέσα στο μπάνιο, σε σημεία απρόσιτα για το παιδί.

Ο αριθμός των επίπλων πρέπει να είναι περιορισμένος κι αυτά να μην έχουν αιχμηρές γωνίες (σε αντίθετη περίπτωση, οι γωνίες πρέπει να φέρουν προστατευτικά). Προσοχή χρειάζονται τα μακριά τραπεζομάντιλα, που μπορεί το παιδί να φτάσει και να τραβήξει, με κίνδυνο να πέσουν πάνω του όσα πράγματα βρίσκονται στο τραπέζι.

Όλες οι πρίζες στο σπίτι και ιδιαιτέρα στο δωμάτιο του παιδιού θα πρέπει να είναι σκεπασμένες με ειδικό προστατευτικό κάλυμμα.

Τα παιδιά δεν πρέπει να χρησιμοποιούν την περπατούρα χωρίς επίβλεψη, καθώς υπάρχει κίνδυνος ανατροπής.

Τα μικρά χαλιά, που μετακινούνται εύκολα από τη θέση τους, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα, οδηγώντας σε πτώση και τραυματισμό.

Μολύβια, ψαλίδια, μαρκαδόροι και γόμες, που χρησιμοποιούνται από παιδιά, θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και να είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. Επίσης, επιβάλλεται να ελέγχεται συχνά.

Όχι στα μεγάλα κουτιά αποθήκευσης παιχνιδιών με σφιχτό καπάκι. Τα παιχνίδια πρέπει να αποθηκεύονται σε ειδικούς αποθηκευτικούς χώρους, που δεν πρέπει να κλείνουν ερμητικά, ώστε να μην είναι εύκολο το παιδί να εγκλωβιστεί σε αυτά. Καλό είναι να προτιμώνται κουτιά από ύφασμα ή πλαστικό χωρίς καπάκι.

Προσοχή στα τζάμια και τις πόρτες. Είναι απαραίτητο να τοποθετούνται ειδικά προστατευτικά αυτοκόλλητα, που προστατεύουν σε περίπτωση θραύσης του τζαμιού. Στις εσωτερικές πόρτες καλό είναι να τοποθετείται ειδικός μηχανισμός, που τις εμποδίζει να κλείνουν απότομα, ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος να τραυματιστεί το παιδί και ιδίως να “πιάσει” τα δακτυλάκια του.

Όχι στα μακριά καλώδια και τις γεμάτες μπανιέρες. Το καλώδιο από όλες τις ηλεκτρικές συσκευές πρέπει να μαζεύεται. Οι κάτοικοι του σπιτιού δεν πρέπει να μαζεύουν νερό σε κουβάδες ή να αφήνουν τη μπανιέρα γεμάτη με νερό. Υπάρχει κίνδυνος πνιγμού, ασχέτως στάθμης του νερού.

Related posts

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.500.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία