Ποιος γονιός δεν θα ήθελε τα παιδιά του να τακτοποιούν τα πράγματά τους ήσυχα και χαρωπά; Δυστυχώς όμως οι γονείς προσπαθούν μάταια να πείσουν τα παιδιά να βοηθήσουν στις δουλειές.
Η Jennifer Chung, ειδική σύμβουλος γονέων και συνιδρύτρια μιας διαδικτυακής κοινότητας που επικεντρώνεται σε θέματα υγεία, μας δίνει μια χρήσιμη λίστα με συμβουλές ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.
1. Όταν το παιδί είναι περίπου 18 μηνών, σε αυτή την ηλικία, τα παιδιά θέλουν να βοηθούν. Η Jennifer προτείνει να αξιοποιήσουμε αυτή την επιθυμία του παιδιού να βοηθά τους γονείς. Πριν από τον ύπνο ή το μπάνιο, ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει. Δείξτε του πώς τακτοποιούμε τα παραμύθια στο ράφι και πώς μαζεύουμε τα παιχνίδια. Δείξτε στο παιδί ότι είστε περήφανες για τη βοήθεια και την προθυμία του.
2. Φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το πότε πρέπει να κάνετε δουλειές στο σπίτι. Πρέπει να τηρείτε αυτό το πρόγραμμα, ό,τι κι αν γίνει. Για παράδειγμα, το στρώσιμο του κρεβατιού κάθε πρωί πριν φύγει για το σχολείο θα μπορούσε να είναι μια καλή αρχή.
3. Όταν τα παιδιά πηγαίνουν πλέον στο Δημοτικό, το χαρτζιλίκι μπορεί να τους δώσει κίνητρο ώστε να ασχολούνται περισσότερο με τις δουλειές.
4. Η τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι πολύ πιθανό να μονοπωλούν τον χρόνο των εφήβων. Σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνει καυγάς για να σας ακούσουν, μπορείτε να τους απαγορεύσετε να κάνουν κάτι άλλο που τους αρέσει εωσότου συμμορφωθούν.
5. Ανεξάρτητα από την ηλικία, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε τις δουλειές σαν μορφή τιμωρίας.
6. Το καθάρισμα όμως δεν πρέπει να μοιάζει με αγγαρεία. Βάλτε μουσική με ζωηρό ρυθμό. Η μουσική κάνει το καθάρισμα να μοιάζει με πάρτι. Έτσι, γίνεται μια ευχάριστη συνήθεια.
7. Να κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα τελειώσει τις δουλειές πρώτος. Εάν υπάρχει και λίγος ανταγωνισμός, οι δουλειές του σπιτιού μάς φαίνονται λιγότερο βαρετές.
8. Το καθάρισμα μπορεί να γίνεται λίγο-λίγο, ώστε να μην μας φαίνεται «βουνό». Για παράδειγμα, ένα χρονόμετρο ρυθμισμένο στα 15 λεπτά μπορεί να δώσει σε όλους να καταλάβουν ότι δεν θα καθαρίζουν επ’ αόριστον. Επιλέξτε δουλειές που ξέρετε ότι μπορούν να γίνουν γρήγορα. Αν δεν προλάβετε να τελειώσετε μέσα σε ένα τέταρτο, κάντε ένα διάλειμμα και στη συνέχεια δουλέψτε για άλλα 15 λεπτά.
9. Ένα άλλο κόλπο είναι να διοργανώσετε κυνήγι θησαυρού. Κρύψτε κάπου μερικά χρήματα και ζητήστε από τα παιδιά να τα βρουν. Βάλτε τα σε σημεία που δεν υποψιάζονται.
10. Τέλος, οι δουλειές να εναλλάσσονται από παιδί σε παιδί. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά δεν βαριούνται, αλλά και τα μικρότερα παιδιά μαθαίνουν να κάνουν καινούριες δουλειές. Τα παιδιά αισθάνονται ότι τα θεωρείτε πιο ώριμα και πιο μεγάλα, αν τους αναθέτετε νέες, πιο δύσκολες αρμοδιότητες.