16 Κανόνες για την Ασφάλεια του Παιδιού σας που ΚΑΘΕ Γονιός Οφείλει να Γνωρίζει. Ιδιαίτερη Προσοχή στον 10ο!

Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει μερικούς βασικούς κανόνες για την δική του ασφάλεια.

Συγκεντρώσαμε μια λίστα με ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, ή μπορείτε να το εκτυπώσετε σε ένα φύλλο Α4 για μελλοντική χρήση. Κάποιες απαντήσεις, μπορεί να σας εκπλήξουν.

Πως να συμπεριφέρεται το παιδί σε μια επικίνδυνη κατάσταση;

1. Τι να κάνει το παιδί, όταν οι γονείς λείπουν από το σπίτι και κάποιος επιχειρεί να παραβιάσει την πόρτα;

2. Θα πάρει γλυκό από μια άγνωστη γυναίκα;

3. Τι να κάνει το παιδί, αν από μια πρίζα βγαίνει καπνός και λείπουν όλοι από το σπίτι;

4. Ένας άγνωστος ενήλικας ζητάει βοήθεια. Θα βοηθήσει;

5. Τι να κάνει αν του επιτεθεί αγέλη σκύλων;

6. Θα πάει στο σπίτι ενός συνομίληκου που μόλις τώρα γνώρισε;

7. Τι θα κάνει αν νιώσει ότι στο σπίτι υπάρχει μυρωδιά υγραέριου;

8. Όση ώρα περιμένει το ασανσέρ και τον πλησιάζουν άγνωστοι, θα μπει μέσα μαζί τους;

9. Τι θα κάνει αν προσέξει ότι τον παρακολουθούν;

10. Σε ποιον πρέπει να ανοίξει την πόρτα, αν λείπουν όλοι από το σπίτι;

11. Τι θα κάνει αν ένας άγνωστος τον άρπαξε και δε τον αφήνει;

12. Τι θα κάνει αν βρεθεί ανάμεσα σε ένα μεγάλο πλήθος ατόμων;

13. Τι θα κάνει αν βρεθεί έξω κατά τη διάρκεια καταιγίδας;

14. Τι θα κάνει αν κάποιος στο Διαδίκτυο τον απειλεί ή την οικογένειά του;

15. Τον κάλεσαν σε μια παγωμένη λίμνη. Θα πάει;

16. Μπορεί να παίρνει φάρμακα αν λείπουν οι γονείς;

Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα:

1. Το παιδί έμεινε μόνο στο σπίτι, και στο σπίτι επιχειρεί κάποιος να παραβιάσει την πόρτα. Θα πρέπει να καλέσει τους γονείς του, αλλά έπειτα να καλέσει το 100. Η συζήτηση με έναν ειδικό μπορεί να καθυστερήσει, ενώ οι γονείς σε αυτό το διάστημα θα είναι σε θέση να καλέσουν τους γείτονες για να τους προειδοποιήσουν.

2. Δεν πρέπει να παίρνει φαγητό, παιχνίδια και άλλα πράγματα από ξένους! Μάθετε στο παιδί σας ότι μπορεί να πάρει κατά καιρούς γλυκά από μια γιαγιά γειτόνισσα, αλλά μέχρι εκεί.

3. Αν υπάρχει κίνδυνος πυρκαγιάς στο σπίτι κατά την απουσία των γονιών, πρέπει να απομακρυνθεί γρήγορα από το χώρο και να καλέσει το 100 ή το 166. Όση ώρα η πυροσβεστική υπηρεσία μεταβαίνει στον τόπο της πυρκαγιάς, το παιδί πρέπει να στραφεί προς τους γείτονες. Το να αποπειραθεί να σβήσει μόνο του τη φωτιά απαγορεύεται αυστηρά!

4. Αν κάποιος ξένος ζητάει στο δρόμο ζητά βοήθεια από ένα παιδί, θα πρέπει να αρνηθεί. Πρέπει να απαντήσει με σαφήνεια και γρήγορα και να απομακρυνθεί. Αν ένα άτομο χρειάζεται πραγματικά βοήθεια θα απευθυνθεί σε ενήλικες.

5. Το βασικό σε αυτή την κατάσταση, είναι το παιδί να παραμείνει ψύχραιμο, να μην προκαλεί τα ζώα να του επιτεθούν. Δεν πρέπει να κοιτάζει στα μάτια των σκύλων, αλλά μπορεί να στρέψει την προσοχή τους σε οτιδήποτε: αυτό μπορεί να είναι ένα καπάκι, μια ομπρέλα ή ένα τετράδιο. Πρέπει να ρίξει το αντικείμενα, και μετά σιγά σιγά να απομακρυνθεί οπισθοχωρώντας, αλλά δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη του προς τα σκυλιά.

6. Διδάξτε στο παιδί σας ότι απαγορεύεται να πάει σε ξένο σπίτι, όπου δεν γνωρίζει κανέναν. Ακόμα και αν ένας ξένος του συστάθηκε ότι είναι φίλος των γονιών. Το ίδιο ισχύει και για παιδιά της ηλικίας του. Το παιδί μπορεί πάντα να αρνηθεί, επικαλούμενο το γεγονός ότι τον επιβλέπει ένας από τους γονείς.

7. Το παιδί πρέπει να φύγει αμέσως από το διαμέρισμα, να ειδοποιήσει τους γείτονες και να καλέσει την πυροσβεστική υπηρεσία.

8. Δεν πρέπει να μπει σε ασανσέρ με αγνώστους. Διδάξτε στο παιδί σας να αρνείται να μπαίνει στο ασανσέρ. Το παιδί μπορεί να πει ότι περιμένει τους γονείς που πρόκειται να έρθουν. Μπορεί να το κάνει μόνο αν γνωρίζει καλά τον ενήλικα.

9. Η σωστή απόφαση σε αυτή την κατάσταση είναι να πάει στο σούπερ μάρκετ, κομμωτήριο ή μια δημόσια υπηρεσία, και από εκεί να καλέσει τους γονείς του.

10. Δεν πρέπει να ανοίγει την πόρτα σε ξένους. Φαίνεται ότι όλοι το γνωρίζουν αυτό. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί κατανοεί τις παραμέτρους αυτού του κανόνα. Κάποιοι πιστεύουν ότι ο βασικός κίνδυνος πίσω από την πόρτα είναι οι άνδρες. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος μπορεί να έχει την εμφάνιση μιας αθώας γριούλας, ευγενικής γυναίκας ή ακόμα και παιδιών.

11. Τι γίνεται αν κάποιος ξένος άρπαξε το παιδί; Η πιο σωστή ενέργεια είναι να επιστήσει την προσοχή του κόσμου. Μπορεί να ουρλιάζει και να αντιστέκεται, και αν καταστεί αναγκαίο μπορεί να πάρει μια πέτρα και να σπάσει το παράθυρο ενός κοντινού αυτοκινήτου. Η ζημιά δεν είναι τόσο επικίνδυνη όσο τα αποτελέσματα της συνάντησης με τους επιτιθέμενους μιας πιθανής αντιμετώπισης δράστη.

12. Αν το παιδί βρεθεί ανάμεσα σε πλήθος, και διδάξτε του να παραμείνει ψύχραιμο. Σταδιακά πρέπει να μετακινηθεί στην άκρη του πλήθους, αλλά μη πηγαίνει αντίθετα σε αυτό. Δεν πρέπει να προσεγγίζει προεξέχοντα αντικείμενα, όπως στύλους και περιφράξεις. Αν το παιδί βρίσκεται ανάμεσα στο πλήθος μαζί με γνωστό ενήλικα, τότε θα πρέπει να ζητήσει από τον ενήλικα να τον σηκώσει στους ώμους του.

13. Αν το παιδί βρεθεί στο δρόμο κατά τη διάρκεια μιας καταιγίδας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει είναι να βρει ένα ασφαλές καταφύγιο. Μπορεί να πάει στο πλησιέστερο κατάστημα ή είσοδο. Δεν πρέπει να βρεθεί κοντά σε μεταλλικές κατασκευές, λίμνες, ψηλά δέντρα και αυτοκίνητα. Να θυμάστε ότι το πιο επικίνδυνο είναι η αστραπή, και αμέσως ακολουθεί η βροντή.

14. Δεν πρέπει να υποκύψει σε προκλήσεις και κακόβουλες απειλές. Αν ένα παιδί λαμβάνει απειλές, θα πρέπει να επικοινωνήσει αμέσως με τους γονείς ή την Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το καθήκον κάθε γονιού είναι να δημιουργήσει μια σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί χωρίς την παραβίαση του προσωπικού του χώρου.

15. Το παιδί θα πρέπει να γνωρίζει ότι το περπάτημα σε παγωμένη λίμνη ή ποταμό απαγορεύεται αυστηρά! Για μια τέτοια διασκέδαση πρέπει να γίνεται υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα.

16. Ενημερώστε το παιδί σας για τους κινδύνους των φαρμάκων. Ακόμα κι αν το παιδί είναι σίγουρο ότι η ασπιρίνη βοηθάει τον πονοκέφαλο, δεν πρέπει να ανοίγει το φαρμακείο χωρίς την έγκριση των γονιών. Σε περίπτωση ασθένειας να καλέσει τους γονείς ή τον πλησιέστερο συγγενή.

Διδάξτε στο παιδί τους κανόνες της ασφαλούς συμπεριφοράς αργά και σταθερά. Δεν θα πρέπει να έχει την αίσθηση ότι ο έξω κόσμος είναι κακός. Αφήστε το παιδί να είναι προσεκτικό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά στο υπόλοιπο χρόνο αφήστε το απολαμβάνει όμορφες στιγμές της ζωής – την παιδική ηλικία.

Credit: Adme

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο