7 Παραδόσεις για το γάμο και η εξήγησή τους!

Πέρα από τα διαφορετικά ήθη και έθιμα, που μπορεί να έχεις συναντήσει σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, κάποια στοιχεία είναι ίδια σε κάθε γάμο. 100% θα φορέσεις λευκό ή έστω ανοιχτόχρωμο νυφικό, θα έχεις πέπλο και θα πας σε κάποιο όμορφο μέρος στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό για το μήνα του μέλιτος!

Πως όμως ξεκίνησαν όλες αυτές οι εθιμοτυπικές διαδικασίες στην Ελλάδα (και όχι μόνο); Έχεις ποτέ αναρωτηθεί; Πιθανότατα δεν το έχεις κάνει γιατί ως νύφη έχεις χιλιάδες πράγματα να σκεφτείς, ενώ ως μη νύφη δεν το ψάχνεις και ιδιαίτερα. Απόλυτα λογικό!

Όμως, παρόλα αυτά, κάποια από τα έθιμά μας έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και εδώ θα αποκαλυφθούν τα πάντα. Πάμε να ξεκινήσουμε!

Λευκό φόρεμα

Το άσπρο ντύσιμο στους γάμους δεν ίσχυε πάντα. Ειδικά στην επαρχία έχεις σίγουρα παρατηρήσει τις ιδιαίτερες παραδοσιακές φορεσιές. Ο λόγος που καθιερώθηκε το λευκό, πέρα από τη σύνδεσή του με την αγνότητα, είναι η μόδα που καθιερώθηκε από τη βασίλισσα Βικτωρία!

Πέπλο

Το ημιδιάφανο αυτό φουρό που φοράς στο κεφάλι σου σε προστατεύει! Ναι καλά άκουσες. Σύμφωνα με τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους, χρησιμοποιώντας ένα,τέτοιου είδους κάλυμμα η νύφη προστατευόταν από τα κακά δαιμόνια.

Βέρα

Το σημάδι του ανήκειν! Το κόσμημα που βασανίζει τους άνδρες γενιές επί γενεών. Το δαχτυλίδι για το γάμο. Ο λόγος που το δαχτυλίδι στους αρραβώνες φοριέται στο 4ο δάχτυλο του αριστερού χεριού, είναι ότι παλιά πιστευόταν πως από το συγκεκριμένο σημείο περνάει μια φλέβα η οποία συνδέεται απευθείας με την καρδιά σου.

Γαμήλια τούρτα

Αυτό το γλυκό καθιερώθηκε ως μια σύγχρονη επιλογή. Τα παλιά χρόνια στη Ρώμη, οι καλεσμένοι έσπαγαν στο κεφάλι της νύφης ένα καρβέλι ψωμί για να είναι γόνιμη. Ας ελπίσουμε να μην ήταν ξερό. Αυτό το έθιμο, μάλιστα, αναβιώνεται σε διάφορα ελληνικά χωριά μέχρι και σήμερα.

Κουβάλημα

Ο λόγος που ο γαμπρός κουβαλάει τη νύφη στα χέρια του, είναι για να τη σώσει από τα κακόβουλα πνεύματα. Τελικά, μόνο το γαμπρό δεν προστατεύει κανείς.

Ο μήνας Ιούνιος είναι ο καταλληλότερος για γάμο

λλη μια παράδοση, που μας έρχεται απευθείας από τη Ρώμη. Η δημοφιλία αυτής της εποχής του έτους είναι ότι ο Ιούνιος ή αλλιώς Juno, ήταν ο μήνας της Ήρας, της προστάτιδας του γάμου και των παιδιών.

Μήνας του μέλιτος

Τα παλιά χρόνια, οι νεόνυμφοι εξαφανίζονταν σε κάποιο μέρος και ένα άτομο της οικογενείας τους, τους έφερνε κάθε μέρα (επί 1 μήνα) ένα ποτήρι κρασί με μέλι, εξού και η ονομασία.

[via]

Related posts

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία

«Τρώω αυτά τα φαγήτα, έχασα 30 κιλά»: Αυτό είναι το μυστικό στη δίαιτα της Τζούλι Μασίνο