Η νηπιαγωγός Βίκυ Ξανθοπούλου, που υπηρετεί τη δημόσια εκπαίδευση στο διθέσιο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, κέρδισε με το ευφάνταστο περιοδικό αναγνωστικών εμψυχώσεων “Παίζουμε βιβλίο” το διεθνές βραβείο The Freedom Through Literacy Award.
Κέρδισε Διεθνές Βραβείο Σχεδιάζοντας περιοδικό που εμπνέει τη φιλαναγνωσία!
Πρόκειται για το “Βραβείο Ελευθερίας μέσω του γραμματισμού”, που δίνεται από το Judith’s Reading Room από το 2015, ένα αναγνωστικό κέντρο με έδρα την Πενσυλβάνια των Η.Π.Α. που προωθεί έμπρακτα την φιλαναγνωσία παγκοσμίως. Όπως μαρτυρά το όνομα του βραβείου, το Judith’s Reading Room προωθεί και ξεχωρίζει τις βέλτιστες πρακτικές και δράσεις γραμματισμού και κυρίως την ενστάλαξη σε άλλους ανθρώπους της αγάπης για την ανάγνωση. Γιατί η αγάπη για ανάγνωση και το βιβλίο χαρίζουν ελευθερία: στις επιλογές και κυρίως στην σκέψη και άρα στην ίδια τη ζωή.
Το βραβείο του Judith’s Reading Room δίδεται με σκοπό την αναγνώριση και τιμή μεμονωμένων φωνών (και όχι οργανώσεων ή φορέων) υπέρ του αλφαβητισμού από όλους τους κλάδους σε όλο τον κόσμο, καθηγητές, εκπαιδευτικούς, βιβλιοθηκονόμους, συγγραφείς, ερευνητές, κάθε έναν που κάνει μια ξεχωριστή δουλειά με σκοπό να προωθήσει την αγάπη της ανάγνωσης. Ο πρώτος νικητής, ο παιδαγωγός και συγγραφέας Alvin Irby κέρδισε το βραβείο των 3 χιλιάδων δολαρίων με το πρότζεκτ “Barbershop Books,” ένα πρόγραμμα που δημιουργεί φιλικά στα παιδιά περιβάλλοντα για ανάγνωση σε κομμωτήρια με μαύρους εργαζομένους και μαύρα παιδιά και άντρες. Το πρόγραμμα εκτείνεται πλέον σε 140 κομμωτήρια σε περισσότερες από 30 πόλεις.
Η Ελληνίδα νηπιαγωγός τιμήθηκε για το σημαντικό έργο της
Η Ελληνίδα νηπιαγωγός τιμήθηκε για το σημαντικό έργο της σε ένα μέρος όπου “δεν υπάρχει δανειστική βιβλιοθήκη”, όπως αναφέρει το σκεπτικό των βραβείων. Το πρόγραμμα “Παίζουμε Βιβλίο” ΄έχει αποδειχθεί “απαραίτητο για την παροχή βασικών εργαλείων γραμματισμού. Για το καινοτόμο, δημιουργικό και παθιασμένο της έργο σε χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, το αναγνωστικό κέντρο της Judith απονέμει στην Βίκυ Ξανθοπούλου το Βραβείο Judith 2019 αξίας 500 δολαρίων”.
«Για το καινοτόμο, δημιουργικό και παθιασμένο της έργο σε χωριό χωρίς βιβλιοθήκη, το αναγνωστικό κέντρο της Judith απονέμει στην Βίκυ Ξανθοπούλου το Βραβείο Judith 2019»
Η Βίκυ Ξανθοπούλου μίλησε μαζί μας σήμερα. Η συγκίνηση και η χαρά της ήταν έκδηλες:
“Αυτή τη στιγμή πλημμυρίζομαι από συναισθήματα χαράς και ικανοποίησης για τη βράβευση αυτή! Και πραγματικά χαίρομαι που τα μοιράζομαι μαζί σου Απόστολε και με το αγαπημένο elniplex!
Το Judith’s Reading Room είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα την Πενσυλβάνια που σκοπός του είναι η διάδοση της φιλαναγνωσίας και η ίδρυση βιβλιοθηκών σε διάφορες χώρες του κόσμου. Ο οργανισμός έχει καθιερώσει το θεσμό Freedom Through Literacy Awards, κατά τον οποίο επιβραβεύει και αναδεικνύει κάθε χρόνο οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα που με τη δράση τους διαδίδουν και αναδεικνύουν το βιβλίο ως μέγιστο πολιτισμικό αγαθό.
Η τιμή και η χαρά είναι μεγάλη, αφού υπήρχαν αξιόλογες συμμετοχές από διάφορες χώρες του κόσμου. Το ελπιδοφόρο είναι ότι είμαστε πολλοί που αγαπάμε το βιβλίο!”
Το “Παίζουμε Βιβλίο” (δείτε αφιέρωμα εδώ) δίνει ήδη από τον τίτλο τα πρωτεία στη βιωματική διάσταση, μεταφέροντας τον κόσμο του βιβλίου στο μονοπάτι της δια-δρασης και του βιώματος. Μία δράση που σχεδιάζεται κάθε χρόνο για την δυναμική και τα ενδιαφέροντα της συγκεκριμένης ομάδας μαθητών και δεν πορεύεται με τον ίδιο ετησίως χαρακτήρα.
Το Παίζουμε Βιβλίο δίνει ήδη από τον τίτλο τα πρωτεία στη βιωματική διάσταση, μεταφέροντας τον κόσμο του βιβλίου στο μονοπάτι της δια-δρασης και του βιώματος.
Το “Παίζουμε Βιβλίο” έχει τιμηθεί και σε ελληνικούς διαγωνισμούς (2 φορές από το θεσμό των Education Leaders Awards και μία από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY), αλλά πέρα και πάνω από όλα τα βραβεία είναι μια εμπνευσμένη και καθοδηγημένη από την καρδιά δράση που ενθουσιάζει τα παιδιά του νηπιαγωγείου της Ποταμιάς Θάσου, ενός οικισμού περίπου 1.500 κατοίκων στην βορειανατολική άκρη της Ελλάδας. “Ωστόσο, και βραβευμένη να μην ήταν, πάλι θα συνέχιζε το δρόμο της! Γιατί πίσω της κρύβεται ένα όραμα, μια βαθιά ριζωμένη πίστη, όλη η μαθησιακή εμπειρία των μαθητών να βασίζεται σε ένα βιβλίο, ένα βιβλίο που θα καλύπτει κάθε φορά τις ανάγκες της ομάδας των μαθητών, είτε είναι μαθησιακές, είτε είναι συναισθηματικές είτε κοινωνικές”, τόνισε πέρσι στο ELNIPLEX η Βίκυ Ξανθοπούλου.
Η Βίκυ Ξανθοπούλου δεν παρέχει στα παιδιά της Ποταμιάς μια τυπική φιλαναγνωστική δράση για να αγαπήσουν το βιβλίο. Το Παίζουμε Βιβλίο είναι πράξη και βίωμα, είναι καρδιά και νους, είναι δανειστική και δημοτική βιβλιοθήκη, είναι σπορά σπουδαία σε τόπο, ίσως άγονο κάποτε, γόνιμο πια σε όμορφες ιδέες, σεβασμό στην ετερότητα, αγάπη στον διπλανό, είναι καρπός με χρώμα σε δέντρο, είναι όλη η ομορφιά που μπορεί να συγκεντρώσει μέσα του ένας εκπαιδευτικός, μία νηπιαγωγός και να το χαρίσει απλόχερα στα παιδιά που περνούν από τις τάξεις και τη ζωή του.