Η Ελληνίδα επιστήμονας που θέλει να αλλάξει την Ιατρική για πάντα και είναι μόλις 27 ετών

Η Ελένη Αντωνιάδου, 27 ετών, είναι μια εξαιρετική επιστήμονας που ευελπιστεί ότι θα αλλάξει την Ιατρική. Το όνομά της φιγουράρει στην λίστα του Forbes των 30 κάτω των 30 στον τομέα της Υγείας και η Ελένη Αντωνιάδου είναι η συν-ιδρύτρια της start up «Μεταμόσχευση χωρίς Δωρητές (Transplants Without Donors), με στόχο την μεταμόσχευση με τεχνητά όργανα.

Το 2011, συνεισέφερε στην έρευνα που έκανε πραγματικότητα την πρώτη επιτυχής μεταμόσχευση τεχνητού οργάνου στον κόσμο, βοηθώντας στη δημιουργία μια τεχνητής τραχείας για 36χρονη -στο τελικό στάδιο- καρκινοπαθή.

Γεννήθηκε το 1987 στη Θεσσαλονίκη με καταγωγή την Οξυά, Ιωαννίνων και το Λιπαρό Πέλλας. Ξεκίνησε τις προπτυχιακές σπουδές της στην Ελλάδα, με αντικείμενο την «Πληροφορική με εφαρμογές στη Βιοϊατρική» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στα αντικείμενα «Βιομηχανική», «Νανοτεχνολογία και Αναγεννητική Ιατρική» και στη «Διοίκηση Επιχειρήσεων για Βιοεπιστήμονες» στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις και το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου.

Ταυτόχρονα επιλέχθηκε και φοίτησε στην Ακαδημία της NASA και δούλεψε ερευνητικά στο εργαστήριο Εξερεύνησης του Πλανήτη Άρη στον τομέα της νανοτεχνολογίας και της συνθετικής βιολογίας, όπως επίσης και στο τμήμα εκπαίδευσης αστροναυτών για βιοϊατρικά πειράματα.

Το 2013 ανακηρύχθηκε Γυναίκα της Χρονιάς στα FDM Everywoman Technology Awards και το 2014 βραβεύτηκε με το Cartier Women’s Initiative Award για τη συμβολή της στην επιστήμη της βιοτεχνολογίας.

Η Ελένη Αντωνιάδου μίλησε στην HuffPost Greece για το έργο της, το πάθος της και το όραμά της για την επόμενη δεκαετία.

1. Τι είναι αυτό που φιλοδοξείτε να επιτύχετε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Στα επόμενα 10 χρόνια ελπίζω να συνεισφέρω στην ανάπτυξη των τεχνητών οργάνων ως μια εναλλακτική θεραπεία για τις μεταμοσχεύσεις και παράλληλα στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την αποδοχή καινοτόμων τεχνολογιών στην κλινική πράξη και την εξάλειψη στερεοτύπων που ερείδονται στην έλλειψη γνώσης. Επίσης, η προοπτική να αποκτήσω ή να υιοθετήσω ένα παιδί είναι για εμένα το πιο παράτολμο και συναρπαστικό εγχείρημα.

2. Ποια ήταν η μεγαλύτερη πρόκληση που χρειάστηκε να ξεπεράσετε το περασμένο έτος;

Οι εμπειρίες μου από τις ανθρωπιστικές αποστολές σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπου γνώρισα θύματα του παρεμπορίου οργάνων στην πιο ανηλεή πάλη τους με την επιβίωση, έχουν συντελέσει στο να αποδομήσω ολοσχερώς την έννοια της πρόκλησης σε προσωπικό επίπεδο. Όμως, μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να είμαι παθητικός παρατηρητής στις δυσκολίες αγαπημένων μου φίλων στην Ελλάδα όπου σοβεί ανθρωπιστική κρίση.

3. Ποιος υπήρξε το μεγαλύτερο πρότυπο στην ενήλικη ζωή σας;

Αποφεύγω να αναγάγω ανθρώπους σε πρότυπα ζωής γιατί αυτή η οπτική ενδέχεται να εμφιλοχωρεί μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Όμως εμπνέομαι καθημερινά από ανθρώπους που ζουν με ευσπλαχνία, γενναιοδωρία και ταπεινότητα, που αναγνωρίζουν με ειλικρίνεια τις αδυναμίες τους αλλά έχουν το θάρρος να οραματίζονται τον κόσμο με δυνητικά απεριόριστες επιλογές για όλους. Νομίζω πως η δημιουργία προτύπων είναι μια αδιάκοπη μάχη που καλούμαστε να δώσουμε αποκλειστικά εμείς και οι εαυτοί μας.

4. Ποιo θέμα θα επιθυμούσατε να τύχει καλύτερης κάλυψης από τα ΜΜΕ;

Πιστεύω πως χρειαζόμαστε παραδείγματα εφευρετικότητας, αλληλεγγύης και έμπνευσης. Εξαιτίας της περιορισμένης κάλυψης από τα ΜΜΕ, η καινοτομία στις επιστήμες και η διαστημική εξερεύνηση είναι συνυφασμένα με την αναζήτηση εννοιολογικών θεωριών και ιδεατών ορίων του χωροχρόνου ενώ χρειάζεται να ανακαλέσουμε τη μονοσημία τους κάνοντας γνωστές τις απτές εφαρμογές τους στην καθημερινότητά μας. Για παράδειγμα, πόσοι γνωρίζουν ότι τα τεχνητά προσθετικά άκρα, οι συσκευές κοιλιακής υποβοήθησης για μεταμοσχεύσεις καρδιάς , οι δίοδοι εκπομπής φωτός για τη θεραπεία του καρκίνου, οι εμπλουτισμένου τύπου βρεφικές τροφές, τα οδοντικά σιδεράκια, και τα φίλτρα νερού είναι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από πειράματα στο διάστημα?

5. Ποιο πρόσωπο εν ζωή θαυμάζετε περισσότερο;

Θαυμάζω ιδιαίτερα την δύναμη ψυχής των ανθρώπων που ξεπέρασαν με θάρρος και αποφασιστικότητα σημαντικές δυσκολίες χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους. Κάποιες ξεχωριστές για μένα περιπτώσεις είναι η Katie Piper που δέχθηκε επίθεση με οξύ το 2008, και πιο πρόσφατα οι γονείς ενός νεογέννητου βρέφους που δυστυχώς γεννήθηκε εγκεφαλικά νεκρό στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου και βρήκαν το σθένος να δωρίσουν τα όργανά του σώζοντας 2 παιδιά ασθενείς (1η δωρεά οργάνων από βρέφος, Ιανουάριος 2015).

6. Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο άνθρωπο που προσπαθεί να αποφασίσει τι θα κάνει με την ζωή του;

Να θωρακίσει τον εαυτό του με γνώση, να έχει πίστη στον εαυτό του και προσαρμοστικότητα και να επιδιώξει να βρίσκεται σε περιβάλλοντα που τον ωθούν να εξελίσσεται.

7. Τι σας κάνει να νιώθετε περισσότερο ευγνώμων;

Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για την υγεία μου και την αγάπη που έχω δεχτεί από την οικογένειά μου αλλά κυρίως από ανθρώπους άγνωστους σε μένα,η γενναιοδωρία των τελευταίων μου χαλύβδωσε την πίστη για ένα καλύτερο μέλλον.

8. Από που ενημερώνεστε;

Εκτός από την Huffington Post (άλλωστε ανήκω στο μικρόκοσμο των bloggers της!), προσπαθώ να φιλτράρω τον καταιγισμό των πληροφοριών από τις ενημερωτικές πύλες και τα κοινωνικά μέσα του διαδικτύου. Πάσχω από υπερενημέρωση!

9. Ποιο ζήτημα θα σας ενδιέφερε περισσότερο να δείτε να επιλύετε μέσα στα επόμενα 10 χρόνια;

Θα ήμουν ευτυχής αν μέσα από την τεχνολογική καινοτομία θα μπορούσε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τη γνώση για όλους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

10. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνετε μόλις ξυπνήσετε το πρωί;

Ανοίγω το παράθυρό, παίρνω μια βαθιά ανάσα και κοιτάζω τον ουρανό.

11. Τι κάνετε για να απαλαχτείτε από το στρες, να αποφορτιστείτε και να βρίσκεστε σε πνευματική ισορροπία;

Αναλόγως τις συγκυρίες, κάνω μια βόλτα στη θάλασσα, πέφτω στην αγκαλιά των αγαπημένων μου ανθρώπων, ακούω όμορφες μελωδίες και διαβάζω αγαπημένα μου βιβλία.

12. Τελειώστε την φράση: Το έτος 2025, θα έχουμε..;

…ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις μεταξύ όλων των ανθρώπων χωρίς στερεότυπα και διακρίσεις, θα έχουμε επιτύχει να διορθώσουμε γενετικές ανωμαλίες νεογνών μέσω της μεταμόσχευσης βλαστικών κυττάρων πριν καν γεννηθούν, θα έχουμε εγκαθιδρύσει κλινικά κέντρα μεταμοσχεύσεων τεχνητών οργάνων μερικής πολυπλοκότητας και θα έχουμε στείλει επανδρωμένη διαστημική αποστολή πέρα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

13. Ποια τρέχουσα τάση, νομίζετε ότι θα κοιτάζουμε σε 10 χρόνια με δυσπιστία;

Πιστεύω ότι το 2025 θα σηματοδοτήσει μια μεταβατική περίοδο για την πλήρη ή μερική υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών όπου:

  • Θα θεωρείται παράλογο στα υπερπληθυσμένα αστικά κέντρα να επιτρέπεται η οδήγηση των αυτοκινήτων από ανθρώπους
  • Το βάρος των οικιακών δουλειών θα μετατοπίζεται σε ρομποτικούς βοηθούς που θα τις εκτελούν με ακρίβεια και σκηνοθετημένη προσήνεια στοχεύοντας στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.
  • Θα είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ιατρικός φάκελος για τον κάθε πολίτη συνοδευόμενος από προληπτικούς ελέγχους για τυχόν προδιαθετικούς παράγοντες.
  • Η υιοθέτηση της εφαρμογών της αναγεννητικής ιατρικής, της βιονανοτεχνολογίας και της δυνατότητας αποθήκευσης βλαστικών κυττάρων σε θεσμοθετημένες βιοτράπεζες θα σηματοδοτήσει την πραγματοποίηση εξατομικευμένων θεραπειών σχεδιασμένων αποκλειστικά για τον κάθε ασθενή, (εξαλείφοντας γενικευμένες κλινικές πρακτικές μερικής αποτελεσματικότητας).

14. Πόσες είναι οι ώρες ύπνου για εσάς κάθε βράδυ; Πόσο σημαντικός είναι ο ύπνος στη ζωή σας;

Φυσικά ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός, είναι η πηγή της ενέργειάς μας και η τροφή της φαντασίας μας! Επειδή έχω μελετήσει τον κιρκάδιο ρυθμό και τον αντίκτυπό του στην υγεία και στον κύκλο ύπνου-αφύπνισης των αστροναυτών, προσπαθώ να συμμορφώνομαι με τις επιστημονικές ντιρεκτίβες! Συνήθως κοιμάμαι στη 1πμ και ξυπνάω στις 7πμ.

15. Τι εκτιμάτε περισσότερο;

Εκτιμώ περισσότερο την καλοσύνη που πηγάζει από τους ανθρώπους με περίσσεια αποθέματα ευσπλαχνίας και αλληλεγγύης, αυτούς που θυσιάζουν την αυτάρκειά τους για να βοηθήσουν κάποιον ξένο και μπορούν να αγκαλιάσουν κάθε εκδοχή του ανθρώπου.

[huffingtonpost]

Related posts

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.500.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία