Λένε πως η ευφυΐα είναι χάρισμα… κληρονομικό, και μάλιστα, ότι τα παιδιά την κληρονομούν από τη μητέρα τους. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν μπορείτε να βάλετε κι εσείς το… χεράκι σας, ώστε να ενισχύσετε την αντίληψη του παιδιού και μάλιστα όσο είναι ακόμα μωρό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να βάλετε λίγη ώρα κάθε μέρα την κούραση στην άκρη και να αφιερώσετε, με υπομονή, χρόνο στο μωρό σας, για να ενισχύσετε τη φαντασία του, καθώς και τη χαρά της μάθησης! Πώς θα το κάνετε αυτό;
Μιλάτε διαρκώς στο μωρό σας, χωρίς να «μπαμπαλίζετε», για όσα βλέπετε ή κάνετε μαζί. Στη βόλτα, για παράδειγμα, δείξτε του τα λουλούδια, τα πουλιά και τα αυτοκίνητα και ονοματίστε τα. Σιγά-σιγά θα μάθει να τα αναγνωρίζει και μόνο του, αλλά και να εξοικειώνεται με το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνει.
Διαβάζετε βιβλία από νωρίς. Δεν είναι ποτέ… νωρίς να αρχίσετε να διαβάζετε στο μωρό σας, βιβλία που είναι φυσικά κατάλληλα για την ηλικία του. Θα εκπλαγείτε από το πόσο ενδιαφέρον θα δείξει στις εικόνες, αλλά και πόσο γρήγορα θα μάθει λέξεις, ενώ μπορεί και να το βοηθήσει σνα μιλήσει πιο γρήγορα.
Έχετε το μωρό μαζί σας όσο περισσότερο μπορείτε. Είτε στις βόλτες, είτε στις εκδρομές, είτε στην καθημερινή ρουτίνα στο σπίτι –μην το αφήνετε σε ένα παρκοκρέβατο να κοιτάζει τον τοίχο. Το μωρό σας, ακόμα κι αν δεν το δείχνει, «ρουφά» κάθε εμπειρία, κάθε εικόνα, ήχο και μυρωδιά, μαθαίνει να κοινωνικοποιείται και βλέποντας τι κάνετε εσείς (π.χ. βουρτσίζετε δόντια ή ντύνεστε), θα μάθει πολύ πιο σύντομα να κάνει τα ίδια κι εκείνο στο μέλλον.
Αποφύγετε την τηλεόραση και το κινητό, για να το απασχολείτε. Οι παιδίατροι λένε να καθυστερούμε την επαφή των παιδιών με την τηλεόραση όσο περισσότερο γίνεται, ακόμα κι αν πρόκειται για εκπαιδευτικές εκπομπές. Το ίδιο ισχύει και για την χρήση κινητού ή tablet. Το μωρό που περνά ώρα μπροστά σε μία οθόνη γίνεται παθητικός λήπτης μηνυμάτων και πιθανώς έτσι να καθυστερεί η ανάπτυξή του –π.χ. η ομιλία του. Έρευνες υποστηρίζουν, άλλωστε, ότι η τηλεόραση ενισχύει παθήσεις, όπως η διάσπαση προσοχής, η υπερκινητικότητα, ο αυτισμός και οι διαταραχές επικοινωνίας.
Ακούτε μουσική και χορεύετε μαζί. Η μουσική, και δη η χορευτική, όχι μόνο βελτιώνει την διάθεση του μωρού, αλλά και ενεργοποιεί ποικίλες περιοχές του εγκεφάλου του. Ο δε χορός μαζί σας, δυναμώνει τον μεταξύ σας δεσμό και το αίσθημα εμπιστοσύνης που το μωρό νιώθει για εσάς.
Δώστε στο μωρό σας επιλογές. Αν για παράδειγμα, ετοιμάζεστε να του δώσετε φρούτο, κρατήστε μπροστά του μία μπανάνα και ένα βερίκοκο και πείτε του: κίτρινη μπανάνα ή πορτοκαλί βερίκοκο; Τι προτιμάς; Και αφού διαλέξει, επαναλάβετε τι είναι αυτό που διάλεξε. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε π.χ. με μια πιπίλα (π.χ. «θέλεις την κόκκινη ή την μπλε πιπίλα;»). Έτσι, το μωρό μαθαίνει να ξεχωρίζει λέξεις και εικόνες, αλλά και τι επίπτωση μπορεί να έχει η επιλογή του (π.χ. η διαφορετική γεύση του κάθε φρούτου).
Λαμβάνετε βιταμίνες κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είστε έγκυος, ρωτήστε τον γυναικολόγο σας αν μπορείτε να λάβετε ειδικές βιταμίνες για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Οι ειδικοί λένε, ότι η ευφυΐα δημιουργείται ήδη από τη μήτρα και συνιστούν οι έγκυοι να λαμβάνουν καθημερινά ω-3 λιπαρά οξέα, σίδηρο και βιταμίνη D, σε μορφή συμπληρώματος διατροφής. Μην το κάνετε, όμως, αν δεν έχετε τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου σας.
Αφήνετε και άλλους να κρατούν το μωρό. Όσο το άτομο στο οποίο θα δώσετε το μωρό σας, είτε για μια αγκαλιά είτε για λίγη ώρα, είναι ασφαλές και ξέρετε ότι αγαπάει το μωρό, η συναναστροφή αυτή είναι εξαιρετικά ωφέλιμη, γιατί θα βοηθήσει το μωρό σας να γίνει πιο ανεξάρτητο. Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό ο αποχωρισμός από εσάς θα γίνεται όλο και πιο εύκολος (π.χ. όταν θα έρθει η ώρα να γυρίσετε στη δουλειά), ενώ είναι και μια καλή ευκαιρία να μάθει το μωρό να αναγνωρίζει και άλλα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, πέρα από τα δικά σας.
Διατηρήστε τη χαρά σας. Ακόμα κι αν είστε κουρασμένοι ή επιστρέφετε από τη δουλειά με κακή διάθεση, προσπαθείτε όσο μπορείτε μπροστά στο μωρό να είστε πάντα χαμογελαστοί, γιατί έτσι του μεταφέρετε τη χαρά σας (αντίστροφα, αν είστε μουτρωμένοι και με γκρίνια, το ίδιο θα είναι και εκείνο). Οι ειδικοί λένε, ότι τα χαρούμενα μωρά είναι και πιο έξυπνα.
Ενθαρρύνετε και επαινείτε το μωρό σας. Κάθε του προσπάθεια να καταφέρει κάτι που του ζητήσατε ή που πασχίζει για ώρα, πρέπει να ακολουθείται από την δική σας ενθάρρυνση και έπειτα από κάθε επιτυχία, του αξίζει ένα μεγάλο «μπράβο!». Έτσι, ενισχύετε την αποφασιστικότητα του μωρού σας και την διάθεσή του να σας ευχαριστήσει.
Αφήνετε το μωρό σας να κοιτάζεται στον καθρέφτη και ενισχύετε την αυτοπεποίθησή του με λόγια όπως «Τι όμορφος που είσαι! Τι έξυπνος που είσαι!». Μετά τους 15 μήνες που θα αρχίσει να αναγνωρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, να είστε βέβαιοι, ότι θα αρχίσει να πιστεύει όχι μόνο τα λόγια σας, αλλά και πόσο σημαντικό είναι.
Παίζετε με παιχνίδι που διεγείρουν την αντίληψη. Αναζητήστε στην αγορά παιχνίδια που ενισχύουν την ευφυΐα του μωρού σας, αλλά και παίζετε μαζί του κρυφτό ή κρύβετε πράγματα και αφήνετε το μωρό να τα βρει. Να είστε βέβαιοι ότι θα το ενθουσιάσετε. Πάρτε μια ιδέα από τέτοια παιχνίδια εδώ.
Δώστε σημασία στη διατροφή του. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε όσο γίνεται τα γλυκά και τα τηγανιτά, καθώς ενδέχεται να καθυστερήσουν τη νοητική του ανάπτυξη και να δίνετε έμφαση στο ψάρι, τα λαχανικά και τα φρούτα -όταν, βέβαια, ο παιδίατρος δώσει τη σχετική έγκριση- καθώς αυτά ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου του μωρού.
Θηλασμός ή εμπλουτισμένο βρεφικό γάλα. Αμέτρητες είναι οι έρευνες που επιμένουν, ότι το μητρικό γάλα βοηθά τρομερά στη νοητική ανάπτυξη του μωρού. Μετά τον θηλασμό, πάντως, προτείνουν να προτιμήσετε ένα ειδικά εμπλουτισμένο βρεφικό γάλα, παρά το φρέσκο γάλα του εμπορίου.
Πηγή: mama365.gr