Πως θα επιλέξουμε το σωστό όνομα για το μωρό μας

Του παππού, της φύσης ή της… μυθολογίας; Το όνομα του παιδιού μπορεί να γίνει θέμα πολύμηνων διαπραγματεύσεων και αιτία για διαφωνίες μέσα στην οικογένεια. Προτού πάρουμε την μεγάλη απόφαση, το σκεφτόμαστε καλά και ακολουθούμε 7 οδηγίες…

Το όνομα του παππού
Κυριακή μεσημέρι, στο οικογενειακό τραπέζι είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε το μεγάλο γεγονός στους μελλοντικούς παππούδες. Θα αποκτήσουν εγγονάκι. Τα πιρούνια πέφτουν απότομα στα πιάτα και όλοι εύχονται «να σας ζήσει». Πίσω από τα χαμογελαστά πρόσωπα των παππούδων όμως, υπάρχει μια και μοναδική σκέψη. «Και πώς θα το βγάλουν; Λες να του δώσουν το όνομά μου; Λες να μην το δώσουν; Καλά να είναι βέβαια κι εμάς τι λόγος μας πέφτει… αλλά δεν θα έπρεπε; Εγώ θα το μεγαλώσω!»
Η ελληνική παράδοση προστάζει το παιδί να παίρνει το όνομά του από τους γονείς του ζευγαριού, με προτεραιότητα στον πατέρα. Άρα το πρώτο παιδί παίρνει το όνομα του παππού ή της γιαγιάς από την πλευρά του πατέρα και το δεύτερο από την πλευρά της μητέρας. Γι αυτόν το λόγο στις περισσότερες οικογένειες τα πρώτα ξαδέλφια έχουν σχεδόν πάντα το ίδιο όνομα. Βέβαια στην πράξη δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα: οι παππούδες μπορεί να ζητήσουν να παρακαμφθούν οι συμπέθεροι για χίλιους δυο λόγους- ακόμα και οικονομικούς! Όταν κάποιος πάει να δυσαρεστηθεί με την επιλογή του ονόματος του μωρού, πολλοί γονείς προσφεύγουν στη διπλωματική λύση του διπλού ονόματος.

Το όνομα της μεγαλοπρέπειας
Κωνσταντίνος και όχι Κώστας. Ιωάννης και όχι Γιάννης ή Γιαννάκης. Μιχαήλ και όχι Μιχάλης. Ευάγγελος, Αναστάσιος, Αθανάσιος και σε καμία περίπτωση Τάσος, Θανάσης ή Βαγγέλης. Επίσης: Εμμανουέλα αλλά και Εμμανουήλ, Νικόλαος, Αλέξανδρος κοκ.Η νέα γενιά των νεοελλήνων μπορεί να φοράει ακόμα πάνες αλλά στην προσφώνηση θυμίζει… δυναστεία από το Βυζάντιο.

7 Πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείτε πριν επιλέξετε το όνομα του παιδιού σας!

Ονόματα με ιστορία

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί γονείς επιλέγουν ονόματα για το παιδί τους εμπνευσμένα από την φύση, την αρχαία Ελλάδα, ή ακόμα και από τον ήρωα ενός κλασικού μυθιστορήματος.
-Αρχαία Ελλάδα. Ονόματα που έχουν ρίζες στην ιστορία και τη μυθολογία έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των γονιών. Αλέξανδρος, Άρης, Ιάσονας, Έκτορας, Φίλιππος, Θησέας κτλ.
-Νεφέλη, Λυδία, Θέτις, Ηλέκτρα, Κλεοπάτρα είναι τα αντίστοιχα «best sellers» στα ονόματα των κοριτσιών.
-Αγάπη, Ανατολή, Ίριδα, Χρυσή, Γαλάτεια είναι τα πιο ποιητικά και πιο συναισθηματικά από τα «νέα» ονόματα.
-Μελίνα, Αλίκη, Έλλη. Τα ονόματα των γυναικών που θαυμάσαμε περισσότερο τον 20ό αιώνα αποτελούν κορυφαία επιλογή για πολλούς γονείς κοριτσιών.

Ονόματα με σημασία
-Μητέρες που είχαν δύσκολη γέννα ή έχουν κάνει κάποιο τάμα δίνουν το όνομα του Αγίου ή της Παναγίας στο παιδί. Συχνά μάλιστα συνδυάζουν το τάμα με την υποχρέωση απέναντι στους παπούδες. Έτσι το όνομα «Μαρία» που είναι το δημοφιλέστερο γυναικείο όνομα στη χώρα μας σπάνια πλέον συναντάται μόνο του: Μαρία-Κωνσταντίνα = Μαριτίνα, Μαρία-Ελευθερία=Μαρίλια και ακόμα Μάιρα, Μαρίτα, Μαρικαίτη κτλ.
-Βενετία, Ελλάδα, Μακεδονία, Σικελία ή Σιένα. Πολλοί γονείς εμπνευσμένοι από τα ταξίδια τους δίνουν στα παιδιά τους ονόματα των αγαπημένων τους πόλεων.
– Εμπνευσμένοι από την φύση και την μυρωδιά των λουλουδιών πολλοί γονείς επιλέγουν για το παιδί τους, κυρίως αν είναι κορίτσι, ονόματα λουλουδιών. Μαργαρίτα, Μυρσίνη, Λουίζα, Μυρτώ, Τριανταφυλλιά, Ροδιά κτλ.

6+1 προτάσεις για την σωστή επιλογή του ονόματος
1. Η επιλογή του ονόματος είναι απόφαση των γονέων, γι αυτό δεν επηρεαζόμαστε από τρίτους.
2. Δεν υπάρχει πίεση. Έχουμε μπροστά μας αρκετούς μήνες για να σκεφτούμε το όνομα.
3. Σημειώνουμε όποιο όνομα μας αρέσει και κάνουμε έναν κατάλογο.
4. Φωνάζουμε δυνατά ένα – ένα τα ονόματα που μας αρέσουν για να δούμε πως ακούγονται. Ας μην ξεχνάμε ότι θα το πούμε πολλές φορές και σε διάφορους τόνους.
5. Συνδυάζουμε το όνομα με το επίθετο του παιδιού. Αν το επίθετο είναι συνηθισμένο πχ Παπαδοπούλου, το μικρό όνομα μπορεί να είναι σπάνιο. Κάποιοι γονείς δίνουν στα παιδιά τους ονόματα που αρχίζουν από το ίδιο γράμμα πχ Αλέξανδρος και Άρης ώστε να έχουν τα ίδια αρχικά!
6. Δεν ξεχνάμε ότι το όνομα αυτό θα ακολουθεί το παιδί μας σε όλη του τη ζωή και το μόνο που δεν θέλουμε είναι το κοροϊδέψουν στο προαύλιο του σχολείου.
6+1. Αν δεν μπορούμε να επιλέξουμε εμείς, γράφουμε τα ονόματα που μας αρέσουν σε χαρτάκια και ζητάμε από το ίδιο το μωρό να τραβήξει ένα όνομα στην τύχη!

Πηγή:  .babyspace.gr

Related posts

Η πιο πλούσια Ελληνίδα: Περιουσία 6.500.000.000, τρώει… λάχανο και την Καρντάσιαν – Είναι γιατρός κι έχει 145 πλοία

Γυναίκες ήρωες: Αφιέρωμα στις ηρωίδες που κράτησαν όρθια την Ελλάδα στα δύσκολα χρόνια

Collette Divitto | Δεν έβρισκε δουλειά πουθενά επειδή έχει σύνδρομο Down και άνοιξε δική της εταιρεία