Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, τα παιδιά των μεγαλύτερης ηλικίας γυναικών είναι πιο υγιή, πιο ψηλά και έχουν υψηλότερο IQ απ’ ό,τι τα παιδιά νεότερων γυναικών.
Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι οι ευκαιρίες στην υγεία και την εκπαίδευση βελτιώνονται σταθερά χρόνο με το χρόνο, που σημαίνει ότι μας συμφέρει να γεννηθούμε… αργότερα.
Οι περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι όσο περισσότερο αργεί μία γυναίκα να γίνει μητέρα, αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να γεννηθεί με σύνδρομο Down, νόσο Alzheimer, υπέρταση και διαβήτη.
Ωστόσο, τα τελευταία ευρήματα από το London School of Economics και το Ινστιτούτο Max Planck Δημογραφικών Ερευνών στη Γερμανία, δείχνουν ότι υπάρχουν επίσης οφέλη σε μια “αργοπορημένη” εγκυμοσύνη.
Πιο συγκεκριμένα, μια διαφορά δέκα ετών στο πότε μία γυναίκα θα γίνει μητέρα, συνοδεύεται από μια δεκαετία αλλαγών στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Οι επιστήμονες μελέτησαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες στη Σουηδία που γεννήθηκαν μεταξύ του 1960 και του 1991 για να εξετάσουν τη σχέση μεταξύ της ηλικίας της μητέρας κατά τη στιγμή της γέννησης και του ύψους, της φυσικής κατάστασης, της βαθμολογίας στο γυμνάσιο και το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών.
Η φυσική κατάσταση και το ύψος είναι ικανοποιητικοί δείκτες για τη γενικότερη υγεία του παιδιού, ενώ το μορφωτικό επίπεδο αποτελεί καθοριστικό παράγοντα των επαγγελματικών ευκαιριών.
Ακόμη και όταν η μητέρα ήταν 40 ετών και άνω, τα παιδιά ήταν πιο ψηλά, είχαν καλύτερους βαθμούς στο γυμνάσιο και περισσότερες πιθανότητες να περάσουν στο πανεπιστήμιο.
Credits: Daily Mail