Πρόκειται για μια σπουδαία και πρωτόγνωρη εμπειρία που κυριολεκτικά θα αλλάξει τη ζωή σας.
Το «φυσιολογικό» άγχος μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη σε αυτή την ευχάριστη όσο και απαιτητική διαδικασία, αν υποφέρετε όμως από έντονο στρες, μακροπρόθεσμα ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στο παιδί, ειδικά αν είναι κορίτσι.
Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, το στρες σε προχωρημένη εγκυμοσύνηεπηρεάζει τον εγκέφαλο των θηλυκών απογόνων, προδιαθέτοντάς τους να εκδηλώσουν συμπεριφορά ανάλογη με αυτή που υιοθετούν στην εφηβεία, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές.
Η περιοδική βουλιμία ή υπερφαγία είναι η πιο συνηθισμένη διατροφική διαταραχή στις ΗΠΑ, καθώς επηρεάζει το 2,8% του πληθυσμού και πλήττει 2,5 φορές περισσότερο τις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Οι ερευνητές μελέτησαν θηλυκά ποντίκια τα οποία τέθηκαν σε κατάσταση στρες και απελευθέρωσαν κορτιζόλη (ορμόνη του στρες). Τα επίπεδα κορτιζόλης ήταν αυξημένα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι θηλυκοί απόγονοι των στρεσαρισμένων εγκύων είχαν υποστεί αλλαγές στο DNA. Όταν εκτέθηκαν σε στρεσογόνες καταστάσεις, όπως η περιορισμένη πρόσβαση σε φαγητό (μόλις 2 ώρες 3 φορές την εβδομάδα), κατανάλωναν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής πολύ γρήγορα.
Τα ποντίκια χωρίς άγχος έτρωγαν φυσιολογικά και οι επιστήμονες σημειώνουν ότι αυτό είναι ελπιδοφόρο, καθώς με την υιοθέτηση τεχνικών διαχείρισης του στρες, τα παιδιά μπορούν να έχουν μια υγιή σχέση με το φαγητό.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη, παρότι έγινε σε πειραματόζωα, υπογραμμίζει τη σημασία της αποφυγής και ελαχιστοποίησης των καταστάσεων που προκαλούν στρες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
«Όλοι το γνωρίζουμε αυτό, αλλά οι άνθρωποι το παραβλέπουν για διάφορους κοινωνικούς ή οικονομικούς λόγους. Αλλά το τίμημα που πληρώνουμε αργότερα στη ζωή -είτε πρόκειται για ψυχογενείς διατροφικές διαταραχές, μεταβολικό σύνδρομο ή καρδιαγγειακά- σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που προγραμματίζεται ο εγκέφαλος στην αρχή της ζωής», δήλωσε ο Alon Chen, νευροβιολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Εάν είστε έγκυος και αισθάνεστε άγχος, χαλαρώστε και φτιάξτε μία λίστα με τα απολύτως απαραίτητα πράγματα που πρέπει να κάνετε μέχρι τον τοκετό. Αναζητήστε επίσης τεχνικές που θα απομακρύνουν το άγχος από την καθημερινότητά σας. Εάν το άγχος σας προκαλείται από πόνο ή τις μεταβολές που διαπιστώνετε στο σώμα σας, δοκιμάστε κάποιες ασκήσεις γιόγκα που βοηθούν στην ανακούφιση των πόνων. Να θυμάστε τέλος ότι κανείς δεν είναι προετοιμασμένος να γίνει γονιός και όλα μαθαίνονται στην πράξη.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Cell Metabolism.
Πηγή: onmed.gr