Θα είναι ψέμα αν δεν παραδεχθούμε ότι η καλές μας οι γιαγιάδες δεν ήταν και οι καλύτερες μαγείρισσες του κόσμου! Όλοι σαν μικρά παιδιά λατρεύαμε τα πιάτα των γιαγιάδων μας.
Δείτε επίσης: Από άλλον πλανήτη: Εύκολη τυρόπιτα χωρίς φύλλο, με σουσάμι και μοσχοκάρυδο
Τα κόλπα που ξέρουν και οι μυστικές τους συνταγές είναι μοναδικές!
Αυτή η συνταγή για ηπειρώτικη τυρόπιτα της γιαγιάς θα σας κάνει να γλείφετε και τα δάχτυλα σας.
Είναι πανεύκολη και πολύ γρήγορη!
Όπως την κάνουν στην Ήπειρο, με φέτα και ανθότυρο, και με ωραίο χωριάτικο φύλλο που ανοίγουμε λεπτό με τη βέργα.
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 32 εκ.
Για το φύλλο
450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
περίπου 200-250 ml νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο για τα φύλλα
Για τη γέμιση
1 κιλό τυρί φέτα
500 γρ. ανθότυρο
1 κουτ. σούπας άνηθος, ψιλομμένος
3 αυγά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
Εκτέλεση
Φύλλο
Για την ηπειρώτικη τυρόπιτα ξεκινάμε και βάζουμε το αλεύρι και το αλάτι σε βαθύ μπολ και κάνουμε μια τρύπα στη μέση.
Ρίχνουμε εκεί λίγο λίγο το νερό και με τα χέρια μας προσπαθούμε να ενσωματώσουμε το αλεύρι μέσα στον χυλό που δημιουργείται.
Συνεχίζουμε μέχρι να γίνει μια λεία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα ή ελάχιστο αλεύρι.
Πλάθουμε μια μεγάλη μπάλα και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά, σκεπασμένη με πετσέτα.
Γέμιση
Σε ένα μπολ τρίβουμε τη φέτα και το ανθότυρο στη χοντρή πλευρά του τρίφτη.
Προσθέτουμε τα αυγά, τον άνηθο, το ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ανακατεύουμε πολύ καλά.
Συναρμολόγηση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και λαδώνουμε καλά ένα ταψί διαμέτρου 32 εκ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 μικρές μπάλες.
Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου
40 εκ., με τον λεπτό πλάστη (βέργα), πασπαλίζοντας συχνά με αλεύρι για να μην κολλάει.
Μόλις ανοίξουμε το πρώτο φύλλο, το στρώνουμε στη βάση του ταψιού με τις άκρες του να κρέμονται προς τα έξω.
Το αλείφουμε με ελαιόλαδο, να λαδωθεί παντού, και από πάνω στρώνουμε άλλα δύο ίδια φύλλα, λαδωμένα.
Απλώνουμε στο τελευταίο το μείγμα των τυριών και γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Τις λαδώνουμε κι αυτές.
Καλύπτουμε τη γέμιση με τα άλλα δύο φύλλα, τα οποία ανοίγουμε στη διάμετρο του ταψιού μας, να μην εξέχουν.
Τα λαδώνουμε ένα ένα. Στο τέλος, ραντίζουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο νερό και ψήνουμε για 40-45 λεπτά.