Η Χριστίνα Λεϊμονή και η Βικτωρία Καλφάκη γνωρίστηκαν πριν από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, ερωτεύτηκαν, έγιναν ζευγάρι και έφυγαν για τη Μεγάλη Βρετανία τα χρόνια της κρίσης.
Εκεί παντρεύτηκαν και έκαναν τη μικρή τους κόρη. Πριν από λίγα χρόνια ξαναγύρισαν στην Ελλάδα. Και οι δύο είναι σημαντικά στελέχη σε δύο από τις μεγαλύτερες εταιρίες τεχνολογίας στη χώρα μας, στη Microsoft και στην Google.
Τις συνάντησα σε ένα κεντρικό καφέ της Αθήνας μαζί με την τετράχρονη κόρη τους, Ιώβη. Η πιο συγκινητική στιγμή της συνέντευξης ήταν όταν η μια μαμά της Νιόβης αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν λέγοντας πως “στην Ελλάδα δεν μας αναγνωρίζουν ως οικογένεια”. Τότε η Νιόβη άρχισε να φωνάζει “γιατί, μαμά, λες ότι δεν είμαστε οικογένεια, αφού είμαστε οικογένεια”.
Ακολουθεί η συνέντευξη:
Σας ευχαριστώ πολύ που δεχθήκατε να κάνουμε και οι δύο μαζί αυτή τη συνέντευξη και θέλω να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πώς ξεκινάει η ιστορία σας;
Χριστίνα Λεϊμονή: Εμείς γνωριστήκαμε αρκετά χρόνια πριν, το 2007, στην Ελλάδα, αγαπηθήκαμε, ξεκινήσαμε να μένουμε μαζί και μετά από λίγα χρόνια, το 2015, αποφασίσαμε να φύγουμε στην Αγγλία, τόσο για τις επαγγελματικές προοπτικές που είχαμε μπροστά μας, αλλά και επίσης για να μπορούμε να είμαστε σε μια χώρα όπου στην ουσία δεν θα είχαμε κάποιο πρόβλημα, αλλά θα ήμασταν ισότιμοι πολίτες, ανεξάρτητα από τις προσωπικές μας σχέσεις.
Το 2007 τα πράγματα πώς ήταν για ένα ομόφυλο ζευγάρι στην Ελλάδα;
Βικτωρία Καλφάκη: Μέσα στην ντουλάπα, όπου μόνο οι πολύ κοντινοί φίλοι, γνωστοί και σχεδόν κανένας συνάδελφος δεν γνώριζε ότι ήμασταν μαζί. Έτσι ήταν τα πράγματα. Δεν νιώθαμε την ελευθερία να το πούμε, δεν την είχε νιώσει καμία από τις δύο μας. Μέχρι που γυρίσαμε από το Λονδίνο. Καμία χρονιά δεν ήταν εύκολη για μας πριν εδώ στην Ελλάδα, παρόλο που και οι δύο ήμασταν σε πολυεθνικές εταιρείες που έχουν πολιτικές που βοηθάνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα.
Φεύγοντας από την Ελλάδα και πηγαίνοντας στο Λονδίνο η διαφορά των δύο χωρών εκείνη την εποχή ήταν πολύ μεγάλη; Και μιλάμε για το 2015.
Χριστίνα Λεϊμονή: Η μέρα με τη νύχτα. Πρώτα απ’ όλα θα σας πω εγώ χαρακτηριστικά είχα πολύ μεγάλο άγχος όταν έπρεπε να πω στην καινούργια μου μάνατζερ στο Λονδίνο ότι περιμένω με αγωνία να έρθει και η σύντροφός μου. Ίδρωνα, είχα πολύ άγχος για το πώς θα αντιδράσει και όταν της το είπα περίμενε να δει ποια είναι η επόμενη πρόταση. Δηλαδή περίμενε να δει ποιο είναι το πρόβλημα. Η διαφορά ήταν η μέρα με τη νύχτα. Μου λέει “ναι και;”. Της λέω “αυτό ήθελα να σου πω”. “Ναι”, μου λέει, “και ποιο είναι το πρόβλημα;”. Δεν μπορούσε να καταλάβει το δικό μου το άγχος, ότι φοβόμουν στη δουλειά να είμαι out. Και τους τέσσερις πρώτους μήνες δεν ήμουν out ούτε στο Λονδίνο.
Η Χριστίνα και η Βικτώρια έχουν ένα παιδί, αλλά η Ελλάδα δεν τους αναγνωρίζει ως οικογένεια
Είχαν μείνει οι φοβίες γιατί κουβαλούσατε όλο αυτό το κλίμα από την Ελλάδα προφανώς;
Βικτωρία Καλφάκη: Aκριβώς ναι, δεν ήταν εύκολο από τη μια στιγμή στην άλλη να αλλάξεις.
Πότε αποφασίσατε να κάνετε παιδί;
Στην Αγγλία πια και βλέποντας πολλές οικογένειες γυναικών και αντρών αρχίσαμε λιγάκι να το ψάχνουμε για να καταλάβουμε αν είναι κάτι που μπορούμε, που θέλουμε, που είμαστε άνετα μέσα σε αυτό. Και όλο αυτό μάλιστα, όταν ξεκινήσαμε να το ψάχνουμε, δεν το είχαμε πει σε κανέναν. Ήταν το κοινό μας μυστικό, να δούμε αν μπορούμε.
Ο Σαμαράς στην αντιπολίτευση για τα ομόφυλα ζευγάρια- Καλεί βουλευτές και υπουργούς που διαφωνούν να καταψηφίσουν
Προφανώς σας επηρέασε το θετικό κλίμα που υπήρχε στη Μεγάλη Βρετανία για τη δημιουργία της οικογένειας.
Βικτωρία Καλφάκη: Νομίζω ότι αν τυχόν ήμασταν εδώ δεν θα το σκεφτόμασταν ποτέ. Μπορεί ίσως αργότερα, αλλά εκείνες τις εποχές δεν θα το σκεφτόμασταν για πολλούς λόγους. Και μόνο το ότι έπρεπε να βρεθείς σε έναν γιατρό εκείνες τις εποχές και να του πεις ψέματα για το ποιος είναι ο λόγος που θέλεις να κάνεις μόνη σου ένα παιδί, να αποκρύψει δηλαδή τον δεύτερο σύντροφο, όλο αυτό είναι κάτι το οποίο εγώ δεν θα ήθελα να το κάνω. Μ’ αρέσουν οι καθαρές λύσεις.
Χριστίνα Λεϊμονή: Εγώ θέλω να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Μετά από 6 χρόνια στο Λονδίνο, όπου κάναμε αυθόρμητα πράγματα που κάνει ένα υγιές και ερωτευμένο ζευγάρι, πιάναμε η μία το χέρι της άλλης στο δρόμο, κάποιες φορές αυθόρμητα δίναμε ένα φιλί, όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα μετά από κάποιους μήνες η Βικτωρία πολύ αυθόρμητα, έτσι όπως κάναμε μια βόλτα στο Κεφαλάρι, κάποια στιγμή πήγε να μου πιάσει το χέρι και να μου δώσει ένα φιλί. Και εγώ γύρισα το μάγουλο και ξαφνικά συνειδητοποιήσαμε ότι ξαναήρθαν στο μυαλό μας οι παλιοί φόβοι της Ελλάδας.
Αυτό που μου περιγράφετε σε ποια χρονιά;
Χριστίνα Λεϊμονή: Το 2021. Ακόμα και τότε υπήρχε όλο αυτό το μάγκωμα.
Πριν φύγετε για τη Μεγάλη Βρετανία η πιο αρνητική εικόνα που θυμάστε όσον αφορά τη σχέση σας από το περιβάλλον ή από τρίτους παράγοντες ποια ήταν;
Χριστίνα Λεϊμονή: Γενικά στη σχέση μας ήμασταν πάντα προστατευτικές όπως είμαστε και τώρα με τη μικρή μας, τώρα που η οικογένειά μας έχει μεγαλώσει. Προσπαθούμε να είμαστε σε μια λίγο πιο προστατευμένη θέση. Οπότε δεν θυμάμαι κάποια αρνητική εικόνα για το ζευγάρι, αλλά μπορώ να σας πω ότι εγώ ως μονάδα ΛΟΑΤΚΙ πριν γνωρίσω τη Βικτωρία θυμάμαι πάρα πολύ καλά, ειδικότερα πιο μικρή, ότι κάποιες φορές που πήγαινα σε κάποιο μπαρ που είχε ανθρώπους σαν κι εμάς όταν βγαίναμε, υπήρχαν περιπτώσεις που από τα μπαλκόνια έπεφταν γλάστρες. Όχι απλά νερό με κουβάδες γιατί αυτό ήταν το καλό, το θετικό σενάριο αλλά γλάστρες.
Αυτό το ανατριχιαστικό που μου περιγράφετε σε ποια εποχή;
Χριστίνα Λεϊμονή: Αυτό ήταν τη δεκαετία του ’90 και ακόμα πιο παλιά. Αλλά θυμάμαι τέτοιες περιπτώσεις που προσέχαμε πώς θα βγούμε από το μαγαζί για να μην κινδυνεύσει στην ουσία η ζωή μας.
Άρα μιλάμε για ένα κοινωνικό bullying αρκετών ετών. Εσείς έχετε κάποια αντίστοιχη εικόνα, κ. Καλφάκη, από εκείνο το μακρινό παρελθόν;
Βικτωρία Καλφάκη: Δεν έχω αντίστοιχη εικόνα, αλλά θυμάμαι αρκετές φορές συναδέλφους και στον ευρύτερο κύκλο να σχολιάζουν αρνητικά, κυρίως τους άντρες, και ένιωθα πολύ άβολα με το να κρίνεις κάποιον χωρίς να τον ξέρεις, χωρίς να τον έχει γνωρίσει ποτέ, χωρίς να ξέρεις τίποτα για την οικογένειά του, την προσωπικότητά του, παρά μόνο επειδή έχει σχέση με έναν άλλον άντρα. Οι γυναίκες παραδοσιακά ήταν σχεδόν αφανείς. Στην Ελλάδα όταν σκεφτόμαστε ένα ομόφυλο ζευγάρι γυναικών, δυσκολευόμαστε πολύ να βρούμε ένα παράδειγμα
Γιατί όμως;
Βικτωρία Καλφάκη: Γιατί όλες οι γυναίκες για κάποιο λόγο κρύβονται. Δεν έχω μια λογική εξήγηση να σας πω.
Χριστίνα Λεϊμονή: Έχω μια προσωπική άποψη επί του θέματος. Οι γυναίκες λόγω του φύλου τους έχουν δεχτεί για χρόνια ένα είδος bullying και παρενόχλησης και ενδεχομένως προστατεύονται λίγο παραπάνω για να μην προσθέσουν άλλο ένα πρόβλημα ή άλλη μια αρνητική ενέργεια προς αυτές.
Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις, σε μένα ειδικά παλιότερα, που μπορεί να έμπαινα σε μια συνάντηση με κάποιον από την ομάδα μου και επειδή ήταν άντρας αυτός, γυναίκα εγώ, πάντα θεωρούσαν ότι αυτός είναι ο προϊστάμενος. Οπότε θεωρώ ότι μια γυναίκα προσπαθεί να προστατευθεί για να μην έχει και επιπλέον βάρη.
Όταν αποφασίσατε να γυρίσετε από την Αγγλία στην Ελλάδα με την κόρη σας σκεφτήκατε ότι έρχεστε σε μια χώρα και δεν θα έχετε τα δικαιώματα που είχατε εκεί; Σκεφτήκατε τα προβλήματα που θα αντιμετωπίζετε καθημερινά ή ελπίζατε ότι κάποια στιγμή και εδώ τα πράγματα θα καλυτερέψουν;
Βικτωρία Καλφάκη: Το σκεφτήκαμε και προσπαθήσαμε να καταλάβουμε πρακτικά τι θα ήταν αυτό που θα αντιμετωπίζαμε και ποια θα ήταν τα εμπόδια. Όλα αυτά προσπαθήσαμε να τα σκεφτούμε. Ήταν ένα στοίχημα για μας. Κατά κάποιο τρόπο κρατήσαμε η μία το χέρι της άλλης και είπαμε “εμείς θα πάμε και θα το παλέψουμε”.
Χριστίνα Λεϊμονή: Θέλω να σας πω και πού βρήκαμε τη δύναμη. Γιατί εμείς τα προβλήματα τα συναντήσαμε όντας Ελληνίδες στο Λονδίνο όταν γεννήθηκε η μικρή μας. Γιατί όταν γεννήθηκε η μικρή, εμείς κανονικά κάναμε όλες τις πράξεις του Ηνωμένου Βασιλείου, το πιστοποιητικό γέννησης, την εγγραφή της, όλη η οικογένεια αναγνωρισμένη, όλα μια χαρά. Μόλις η μικρή μεγάλωσε λίγο θέλαμε να της δώσουμε την ελληνική ιθαγένεια. Άρα πήγαμε στην ελληνική πρεσβεία να κάνουμε μεταγραφή της ληξιαρχικής πράξης στην Ελλάδα και ως περήφανες Ελληνίδες να γίνει και η μικρή άλλη μια Ελληνίδα γιατί έτσι θα τη μεγαλώναμε. Εκεί λοιπόν την πρώτη μας φορά, στην πρώτη μας επίσκεψη, η πρεσβεία μάς έδιωξε.
Υπέρ του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια ο Ραγκούσης: Όταν στα 10 τα 8 γίνονται αποδεκτά, μπορούμε να το ψηφίσουμε
-Σοβαρά;
Χριστίνα Λεϊμονή: Και μάλιστα μας είπαν χαρακτηριστικά “Να το σκεφτόσασταν πριν την κάνετε”. Αυτό το 2019 στο ελληνικό προξενείο του Λονδίνου. Οταν δε εγώ ζήτησα ότι θέλω εγγράφως την άρνηση της Ελλάδας να κάνει τη μικρή Ελληνίδα, αυτό δεν έγινε ποτέ. Δεν μας έδωσαν ποτέ τέτοιο έγγραφο.
Μετά από λίγο καιρό ξαναπήγαμε έχοντας στα χέρια μας χαρτιά και εγκύκλιους που προέβλεπαν τι πρέπει να γίνει αναγκάστηκαν να γίνει η μεταγραφή της μικρής στο Ειδικό Ληξιαρχείο της Ελλάδος, αφαιρώντας βέβαια το επώνυμο που ήταν το δικό μου, γιατί η μικρή έχει δύο επώνυμα στην Αγγλία. Αφαίρεσαν το δικό μου επώνυμο και αφαίρεσαν και εμένα. Δεν φαίνομαι πουθενά στα ελληνικά της χαρτιά, οπότε στην ουσία ναι μεν κερδίσαμε, αν θέλετε, την πρώτη μας μικρή μάχη, ότι η μικρή πήρε την ελληνική ιθαγένεια που θέλαμε, αλλά την πήρε ως παιδί μονογονεϊκής οικογένειας αγνώστου πατρός.
Κι αυτό το γεγονός ξέρετε το λέω τώρα πολύ ψύχραιμα, αλλά την πρώτη φορά όταν μας έδιωξαν ήταν εξοργιστικό, λυπηρό. Η Βικτωρία έκλαιγε για 45 λεπτά. Γιατί ήταν σαν να σε απορρίπτει η ίδια σου η χώρα. Τότε βάλαμε τα κλάματα όταν βγήκαμε.
Οι οικογένειές σας πώς αντιμετώπισαν τη σχέση σας και την απόφασή σας να κάνετε το παιδί σας;
Βικτωρία Καλφάκη: Η μητέρα μου όταν έμαθε την πρόθεση να κάνουμε παιδί είχε μια πολύ μεγάλη ανησυχία ως προς το παιδί. Μου είπε “σκεφτείτε αυτό το παιδί όπου πηγαίνει στην Ελλάδα θα πρέπει να λέει Νιόβη, του; Και για αυτό το “του” που το κουβαλάμε τόσα χρόνια δεν θα έχει κάτι να απαντήσει.
Επειδή δεν υπάρχει μέχρι τώρα ο νόμος.
Βικτωρία Καλφάκη: Ακριβώς επειδή δεν υπάρχει ο νόμος και φυσικά η μητέρα μου σκεπτόμενη με τη μέχρι τότε εμπειρία της. Εμείς της είπαμε ότι θα κάνουμε τον αγώνα μας, θα δώσουμε τη μάχη μας και ότι θέλουμε να μας στηρίξει και να είναι μαζί μας.
Χριστίνα Λεϊμονή: Η αλήθεια είναι ότι οι οικογένειές μας είναι πολύ υποστηρικτικές, βλέπουν ένα παιδί που είναι χαρούμενο, υγιές, που έχει φίλους, άλλες οικογένειες, οικογένειες, όχι μόνο ομόφυλες, αλλά κυρίως ετερόφυλες οικογένειες.
Εμένα η αδερφή μου και ο πεθερός μου ήταν πάρα πολύ υποστηρικτικοί από την αρχή. Ο πατέρας μου έχει πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια. Η μητέρα μου ωστόσο, ακριβώς επειδή είναι και μιας παλαιότερης γενιάς, είχε κάποιους προβληματισμούς που πάλι είχαν να κάνουν με τους τρίτους, δηλαδή με το τι θα πει ο κόσμος;
Αλλά έχει κάνει μια παρά πολύ μεγάλη προσπάθεια να το καταλάβει και κυρίως όταν έρχεται πλέον σε επαφή με το περιβάλλον που μεγαλώνει το παιδί καταλαβαίνει ότι είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό περιβάλλον με αγάπη.
Πριν να φύγετε από την Ελλάδα, όπως μου είπατε, κρατούσατε τη σχέση σας κλειστή στην ντουλάπα. Φύγατε από την Ελλάδα. Γυρίσατε στην Ελλάδα και λέτε τώρα δημοσίως όλα αυτά που σε μια άλλη χώρα φαντάζουν αυτονόητα; Σκεφτόσασταν ότι θα έφτανε η ώρα που θα βγαίνατε στα μέσα ενημέρωσης να μιλήσετε για την ανάγκη να νομοθετηθεί και στην Ελλάδα αυτό που υπάρχει σε άλλες 20 ευρωπαϊκές χώρες;
Χριστίνα Λεϊμονή: Ηταν ένας από τους βασικούς λόγους που γυρίσαμε στην Ελλάδα. Το ότι θέλαμε να είμαστε ανοιχτοί σε όλο τον κόσμο, να μοιραζόμαστε την οικογένειά μας έτσι όπως είναι, για να βοηθήσουμε άλλες οικογένειες, οι οποίες αν θέλετε δεν έχουν ακόμα την ίδια δύναμη, την ίδια στήριξη, για να μπορούν να μιλάνε γι’ αυτά τα προβλήματα. Οπότε ήταν και δικός μας σκοπός όλο αυτό όταν γυρίσαμε στην Ελλάδα. Τώρα το πότε θα ερχόταν αυτή η μέρα δεν το ξέραμε, ούτε το περιμέναμε. Αλλά είχαμε πολύ μεγάλη αγωνία για να έρθει αυτή η στιγμή.
Βικτωρία Καλφάκη: Είπαμε θα παλέψουμε γιατί αν δεν το κάνουμε εμείς, αν δεν το κάνουμε εμείς για εμάς, αν δεν το πιστέψουμε εμείς περισσότερο από κάθε άλλο, δεν περιμένουμε από από κάποιους άλλους να σκεφτούν για μας.