Η Γερμανία κατασκευάζει καταφύγια – Πόσα έχουμε στην Ελλάδα

Η αυξανόμενη ένταση με τη Ρωσία οδήγησε τους Γερμανούς στον πολλαπλασιασμό των καταφυγίων τους. Πόσα καταφύγια έχουμε στην Ελλάδα.

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μπει στην πιο επικίνδυνη φάση, όπως επισημαίνουν οι απανταχού αναλυτές.

Οι δυνάμεις της Μόσχας έχουν προχωρήσει τον τελευταίο μήνα με τον ταχύτερο ρυθμό από την ημέρα της εισβολής. Μόνο την περασμένη εβδομάδα, κατέκτησαν περίπου 235 τετραγωνικά χιλιόμετρα -τα περισσότερα που έχουν ‘πάρει’ σε ένα επταήμερο μέσα στο 2024.

Μέσα στο Νοέμβριο κατέλαβαν 600 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Τα στοιχεία αυτά ανήκουν στο DeepState, ομάδα ανθρώπων με σχέσεις με τον ουρκανικό στρατό που μελετά το υλικό του πολέμου και παρέχει χάρτες πρώτης γραμμής.

Έτσι δικαιολογήθηκε η έγκριση που έδωσαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία να επιτεθεί με αμερικανικούς πυραύλους, που είχε ως συνέπεια την επικαιροποίηση του Δόγματος για τα Πυρηνικά Όπλα από τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την επομένη ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι εκτόξευσε πυραύλους της Μεγάλης Βρετανίας (προφανώς είχε δώσει το ΟΚ), πριν συναινέσει και η Γαλλία να κάνουν οι Ουκρανοί χρήση και των δικών της πυραύλων. Πριν συμβεί αυτό, ο «Τσάρος» εκτόξευσε πειραματικό υπερηχητικό πύραυλο έξι κεφαλών που δεν μπορεί να αναχαιτίσει κανένα υπάρχον αμυντικό σύστημα.

Έχει άλλωστε, διευκρινίσει στο νέο δόγμα πως ««οποιαδήποτε επίθεση από μια μη πυρηνική δύναμη που υποστηρίζεται από μια πυρηνική δύναμη θα θεωρείται κοινή επίθεση. Οποιαδήποτε επίθεση από ένα μέλος ενός στρατιωτικού μπλοκ (σσ ΝΑΤΟ) θα θεωρηθεί επίθεση από ολόκληρη τη συμμαχία».

ΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Όπως κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυξάνονται οι ανησυχίες για τη δυνατότητα της Ρωσίας να επιτεθεί σε μέλη του ΝΑΤΟ. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Πούτιν δήλωσε πως πια η σύγκρουση έχει χαρακτηριστικά «παγκόσμιου» πολέμου, με ό,τι συνεπάγεται αυτού.

Για αυτό και λαμβάνουν τα μέτρα τους όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, με πολλές -συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας- να κλείνουν τις πρεσβείες τους στο Κίεβο.

Οι Σκανδιναβικές χώρες προχώρησαν σε ανανέωση και παράδοση του «Φυλλαδίου σε Περίπτωση Κρίσης ή Πολέμου» στους πολίτες τους.

Στη Γερμανία προχώρησαν σε κατάρτιση καταλόγου αποθηκών που θα μπορούσαν να γίνουν καταφύγια, δεδομένης της αυξανόμενης έντασης με τη Ρωσία. Όπως δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών ο κατάλογος περιλαμβάνει σταθμούς του υπόγειου τρένου και χώρους στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και κρατικά κτίρια και ιδιωτικές περιουσίες, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο χάρτης θα γίνει ψηφιακός, ώστε οι πολίτες να μπορούν να εντοπίσουν αυτό που είναι πιο κοντά τους, μέσω ειδικής εφαρμογής. Το υπουργείο που θύμισε πως τα βασικά σημεία του σχεδίου είχαν αποφασιστεί από τον Ιούλιο, ενθάρρυνε τους Γερμανούς να δημιουργήσουν τα δικά τους καταφύγια -σε υπόγεια και γκαράζ.

Aυτήν την στιγμή στη Γερμανία υπάρχουν 579 καταφύγια για 83.000.000 πολίτες. Τα περισσότερα χρονολογούνται από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όλα μαζί μπορούν να φιλοξενήσουν 480.000 άτομα.

Στην Ελλάδα έχουμε καταφύγια, αλλά είναι σαν να μην έχουμε, όπως εξήγησε στο NEWS 24/7 o συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Τα καταφύγια της Αττικής», Κωνσταντίνος Κυρίμης. Μάλιστα, την τεχνογνωσία -και πολλά υλικά- μας την έδωσαν οι Γερμανοί.

“Από τα στοιχεία που έχω βρει, την 28η Οκτωβρίου πρέπει να υπήρχαν στην Αθήνα τουλάχιστον 12.000 καταφύγια. Αριθμός που είναι πλασματικός, καθώς όσο πλησίαζε ο πόλεμος (του ’40) έκαναν τα πάντα καταφύγια (με τις προδιαγραφές να περνούν σε δεύτερη μοίρα). Ας πούμε πως υπήρχαν 12.000 καταφύγια εκ-κατασκευής (έτσι λέγονταν τα αυθεντικά) και χιλιάδες που λέγονταν εκ-διασκευής.

Δημιουργήθηκαν σε όλες τις πόλεις, στις οποίες υπήρχαν σημαντικές υποδομές, όπως για παράδειγμα λιμάνια και μεγάλες συγκεντρώσεις πληθυσμού. Έτσι, υπήρχαν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Βόλο και την Κέρκυρα που είναι κοντά στην Ιταλία”.

Πόσα διασώζονται;

“Είναι άγνωστο. Όσο περνούν τα χρόνια, χάνονται. Οι παλιές πολυκατοικίες που τα διέθεταν, γκρεμίζονται. Τα δημόσια μπαζώνονται, για να περάσουν από πάνω δρόμοι. Τα λίγα που έχουν μείνει, είναι συνήθως σε κακή κατάσταση.

Πολλά εξ όσων απομένουν, θεωρούνται, επισήμως ενεργά. Άρα προβλέπεται συντήρησή τους και επισκέψεις αυτοψίας. Εντούτοις, οικονομικά και πρακτικά, είναι μάλλον αδύνατον να συντηρηθούν, ή ακόμα και να επιθεωρηθούν τακτικά, τόσα καταφύγια. Τα αρχεία δείχνουν πως οι τελευταίες μαζικές επιθεωρήσεις, έγιναν τη δεκαετία του ’70”.

Θα σώσουν την κατάσταση τα καταφύγια που όντως λειτουργούν;

«Τα αστικά καταφύγια φτιάχτηκαν, όταν δεν υπήρχαν όπλα ακριβείας. Οι βομβαρδισμοί γίνονταν με το ‘σύστημα’ carpet bombing. Δηλαδή, θες να πλήξεις τη Βουλή; Περνούν από πάνω 50 αεροπλάνα, πετούν από 10 βόμβες, διαλύουν τα πάντα γύρω από τη Βουλή και κάποιες πέφτουν και πάνω Βουλή. Τώρα, εκτοξεύονται βλήματα από 250 έως 300 χιλιόμετρα μακριά, με ακρίβεια 10 μέτρων. Οπότε δεν θα προλάβει κάποιος, καν να δει τις βόμβες. Όχι να χτυπήσει ο συναγερμός”.

Related posts

Νεkρός γνωστός Έλληνας δημοσιογράφος

Νέο σοκ στη Θεσσαλονίκη: Αυτός είναι ο 27χρονος φαντάρος που μπήκε για χειρουργείο και πέθανε στο 424 – Έλεγε συνέχεια 2 λέξεις

Έκανε αυτή την 1η κίνηση, τα συγχώρησε όλα: Νέα αρχή για Χρηστίδου – Μαραντίνη, 5 χρόνια μετά το διαζύγιο