Η «κατάρα» του Φεβρουαρίου: Η τραγική σύμπτωση που συνδέει την 24χρονη στην Αμαλιάδα με την Πισπιρίγκου

Η υπόθεση των πέντε νεκρών βρεφών στην Αμαλιάδα και οι κινήσεις της Ειρήνης Μουρτζούκου φωτογραφίζοντας, βιντεοσκοπώντας και περιφέροντας νεκρά βρέφη, σύμφωνα με όσα έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα, εγείρει ερωτήματα.

Ιδιωτικός ερευνητής αποκαλύπτει στο Newsbomb.gr νέα στοιχεία για την υπόθεση.Παράλληλα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα σε συνδυασμό με το κακοποιητικό παρελθόν που διαθέτει η 24χρονη Ειρήνη Μουρτζούκου έχουν τεθεί στο μκροσκόπιο των ειδικών. Εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος κάνει λόγο για πιθανότητα πάθησης από σύνδρομο του Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου.

«Η τραγική σύμπτωση του Φεβρουαρίου»

Το Newsbomb.gr ήρθε σε επικοινωνία με τον ιδιωτικό ερευνητή Χάρη Βεραμόν, ο οποίος μεταξύ άλλων εστίασε στην «τραγική σύμπτωση του Φεβρουαρίου». Όπως αποκαλύπτει, η αδερφή της Ειρήνης Μουρτζούκου είχε «φύγει» από τη ζωή στις 6 Φεβρουαρίου το 2014 ενώ η 6 μηνών κόρη της κουμπάρας της, στις 4 Φεβρουαρίου το 2021.

«Ο Φεβρουάριος είναι ένας μήνας που σημαίνει πολλά για εκείνη και υπάρχουν πολλά πράγματα που φοβάται να εκφράσει για το κακοποιητικό της παρελθόν», είπε χαρακτηριστικά ο Χάρης Βεραμόν.

Στη συνέχεια, σημείωσε πως «η έρευνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στους θανάτους των άλλων παιδιών -και όχι των δικών της- διότι εκεί τα γεγονότα περιέχουν και άλλα πρόσωπα, μάρτυρες στους θανάτους και έτσι μπορούν να προκύψουν περισσότερα στοιχεία».

«Πολλά από αυτά που λέει είτε δεν τα θυμάται επαρκώς, είτε δημιουργούν περισσότερα ερωτήματα. Σε αυτό το στάδιο πάντως και χωρίς ιατροδικαστικά δεδομένα κάθε εικασία δεν καταλήγει στον σωστό δρόμο», ανέφερε κλείνοντας.

Η συχνότητα των θανάτων και οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις

Η δρ. Μαρία Αγγελή, εγκληματολόγος και κοινωνιολόγος προχώρησε σε μια νέα ανάρτηση στον προσωπικό της λογαριασμό στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης όπου εξηγεί και αναλύει την υπόθεση από εγκληματολογική σκοπιά.

«Η περίπτωση της 24χρονης στην Αμαλιάδα, που φέρεται να έχει χάσει τα βρέφη κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρουσιάζει στοιχεία τα οποία απαιτούν λεπτομερή ανάλυση. Τέτοιες υποθέσεις συχνά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το ενδεχόμενο εμπλοκής διαφόρων παραγόντων, όπως το σύνδρομο του Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου (Munchausen Syndrome by Proxy) ή άλλες μορφές κακοποίησης, αλλά και πιθανά ιατρικά αίτια που δεν έχουν διαγνωσθεί σωστά», είπε αρχικά.

Η κα. Αγγελή, στη συνέχεια εξηγεί πως η συχνότητα και επαναληπτικότητα των θανάτων υποδεικνύει ανώμαλες ή εγκληματικές συμπεριφορές ή παραμέληση των βρεφών ή ακούσια έκθεση τους σε επικίνδυνες συνθήκες.

Παράλληλα, υποστήριξε πως «ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τα γεγονότα μπορεί να υποδηλώσει αν υπάρχει παραπλανητική ή ψυχοπαθολογική συμπεριφορά. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις της μητέρας , επίσης εντείνουν την ανάγκη για λεπτομερή διερεύνηση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθεί η ανάρτηση της δρ. Μαρίας Αγγελή:

Κοινωνιολογικά παρατηρούμε δύο πανομοιότυπα περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα και αυτό είναι εξίσου ανησυχητικό ως φαινόμενο με θύματα παιδιά – βρέφη και σχετικά σε κοντινές περιοχές!

Εξετάζουμε λοιπόν τη:

1. Συχνότητα και Επαναληπτικότητα των Θανάτων: Το γεγονός ότι τέσσερα παιδιά υπό την επίβλεψη της και παρουσίας της ίδιας γυναίκας τα οποία έχουν πεθάνει σε σύντομο χρονικό διάστημα είναι ασυνήθιστο και απαιτεί ενδελεχή διερεύνηση. Η στατιστική σπανιότητα πολλαπλών αιφνίδιων θανάτων στην ίδια οικογένεια χωρίς σαφή ιατρική αιτία, μπορεί να υποδεικνύει ανώμαλες ή εγκληματικές συμπεριφορές. Η επαναληπτικότητα αυτών των θανάτων προκαλεί υποψίες για κακοποίηση ή παραμέληση, ή έστω ακούσια έκθεση των παιδιών σε επικίνδυνες συνθήκες.

2. Ιατρική Διερεύνηση: Μέχρι στιγμής, οι ιατροί έχουν δηλώσει ότι τα μωρά ήταν ήδη νεκρά όταν έφθασαν στο νοσοκομείο, κάτι που περιπλέκει την εικόνα. Οι τοξικολογικές και άλλες ιατρικές εξετάσεις θα μπορούσαν να προσδιορίσουν αν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία ή κάποιος εξωτερικός παράγοντας που προκάλεσε τους θανάτους, όπως τοξίνες ή τραύματα. Σε παρόμοιες υποθέσεις, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο γονέων να προκαλούν βλάβες στα παιδιά τους για να προσελκύσουν προσοχή ή οίκτο.

3) Ανάκριση και Ψυχολογική Αξιολόγηση: Από την οπτική της εγκληματολογικής έρευνας, είναι κρίσιμης σημασίας να εξεταστούν οι προσωπικές συνθήκες της μητέρας, το ιστορικό ψυχικής υγείας της, καθώς και η σχέση της με τα θύματα. Ο τρόπος με τον οποίο περιγράφει τα γεγονότα μπορεί να υποδηλώσει αν υπάρχει παραπλανητική ή ψυχοπαθολογική συμπεριφορά. Οι αμφιλεγόμενες δηλώσεις της μητέρας , επίσης εντείνουν την ανάγκη για λεπτομερή διερεύνηση.

4) Κοινωνικοί και Οικογενειακοί Παράγοντες: Οι κοινωνικές και οικογενειακές δυναμικές είναι επίσης κρίσιμες για την κατανόηση της υπόθεσης. Το περιβάλλον της οικογένειας, το οικονομικό και συναισθηματικό πλαίσιο, μπορεί να παρέχουν ενδείξεις για το αν υπήρχαν παράγοντες που οδήγησαν στην τραγωδία. Αλλά αιτία απόρριψη , κοινωνική απομόνωση , κοινωνικός στιγματισμός , άθλιες συνθήκες διαβίωσης κ.ο.κ

Συνοπτικά , η υπόθεση απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες από ψυχολόγους, ιατροδικαστές, και εγκληματολόγους, ώστε να προσδιοριστεί η αιτία θανάτου και να εξακριβωθεί αν πρόκειται για ιατρικά ανεξήγητους θανάτους ή εγκληματική πράξη.

Ως εγκληματολόγοι οφείλουμε να είμαστε και ακριβολόγοι όταν ερευνάμε τα αίτια και τα κίνητρα σε κάθε υπόθεση πριν τη διεξαγωγή οποιαδήποτε συμπεράσματος!

Ο ρόλος των τοξικών ουσιών και η διάμεση πνευμονίτιδα

Ο πνευμονολόγος Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Newsbomb.gr αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο βλάβης των πνευμόνων από την εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών. Όπως εξήγησε, η πνευμονίτιδα είναι ένας όρος που περιλαμβάνει φλεγμονώδεις βλάβες στους πνεύμονες και μπορεί να προκληθεί από πολλαπλούς παράγοντες. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι ακόμη και η έκθεση σε τσιγάρο ή άλλες εισπνεόμενες τοξικές ουσίες μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό ή και μόνιμες βλάβες στους πνεύμονες, ιδίως σε άτομα με αυξημένη ευαισθησία.

«Η πνευμονίτιδα είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια φλεγμονώδη βλάβη των πνευμόνων. Δεν είναι απαραίτητα μολυσματικής φύσης και δεν οφείλεται πάντα σε μικρόβια ή ιούς. Συχνά, όταν λέμε “πνευμονίτιδα,” δεν εννοούμε αποκλειστικά κάποια συγκεκριμένη μόλυνση», πρόσθεσε.

«Υπάρχει χημική πνευμονίτιδα, δηλαδή όταν εισπνέει κανείς αέρια, υπάρχει η πνευμονίτιδα που οφείλεται σε ακτινοβολία, η πνευμονίτιδα σε συστηματικό νόσημα όπως για παράδειγμα τα ρευματικά αλλά και η πνευμονίτιδα που μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα. Είναι γενικός όρος που μπορεί να οφείλεται σε ποικίλα αίτια. Υπάρχει και της υπερευαισθησίας, των αγροτών που εκτρέφουν πουλερικά και πτηνά και την παθαίνει κανείς εισπνέοντας κάποια αντιγόνα οργανικά. Τέτοια πνευμονίτιδα είχε ο προπονητής του μπάσκετ Ντούσαν Ιβκοβιτς ο οποίος πέθανε επειδή είχε τη μανία να εκτρέφει περιστέρια, πολλές φορές μπορεί να την ακούσουμε ως “νόσο των περιστεριών», σημείωσε.

«Η εισπνοή τοξικών ουσιών ή ναρκωτικών θα μπορούσε να προκαλέσει φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες, ιδιαίτερα εάν η έκθεση είναι παρατεταμένη ή ο οργανισμός του ατόμου είναι ευαίσθητος», τόνισε ο Νίκος Τζανάκης, προσθέτοντας ότι η έκθεση αυτή θα μπορούσε να είναι παράγοντας επικινδυνότητας.

Related posts

Μάστορας: «Η Μαρινέλλα μου είπε κάτι για τον Καζαντζίδη που δεν ξέρω αν μπορώ να το μοιραστώ…»

«Όσκαρ στην Κοραλία Καράντη»: Ανατρίχιασε όλη η Ελλάδα με το συγκλονιστικό φινάλε του Famagusta – δείτε στο 1ο σχόλιο

Χανταμπάκης-Πηλιάκη: Επιστροφή στην Ελλάδα και στο σπίτι τους μετά από 4 μήνες στην Ισπανία