Μαθεύτηκε το μυστικό του πρίγκιπα Μιχαήλ: Εγκατέλειψε το θρόνο για τα «μάτια» αυτής της γυναίκας

Την τελευταία του πνοή άφησε ο πρίγκιπας Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας που ήταν και πρώτος ξάδερφος του Πρίγκιπα Φιλίππου, την Κυριακή 28 Ιουλίου σε ηλικία 85 ετών.

Ο Μιχαήλ, ο οποίος ήταν γνωστός συγγραφέας και ιστορικός με το όνομα Michel De Gres, απεβίωσε σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ήταν ο τελευταίος εν ζωή εγγονός του Γεωργίου Α’ και πρόκειται να ταφεί στην Aθήνα, Πέμπτη 1η Αυγούστου, ώρα 12:00, στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοδώρων του Α’ Κοιμητηρίου Αθηνών. Θα ακολουθήσει η ταφή του στο Τατόι.

Θερμή παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων εις μνήμην, να γίνουν δωρεές στην Εταιρία κατά της Κακοποίησης του Παιδιού ΕΛΙΖΑ, της οποίας ο Πρίγκιπας Μιχαήλ υπήρξε Ιδρυτής και Επίτιμος Πρόεδρος:

Ο γάμος και η παραίτηση από τον θρόνο

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ είχε μείνει στην ιστορία για το γάμο του με τη Μαρίνα Καρέλλα, κόρη βιομηχάνου και μαθήτρια του Τσαρούχη, για χάρη της οποίας παραιτήθηκε από το δικαίωμά του στον ελληνικό θρόνο προκειμένου να την παντρευτεί το 1965, επειδή η ίδια δεν ήταν μέλος βασιλικής οικογένειας.

Ωστόσο, επειδή ο γάμος αυτός θεωρείται μη δυναστικός, δεν απέκτησε τον τίτλο της «Πριγκίπισσας της Ελλάδας και της Δανίας», ούτε και την προσφώνηση της “Βασιλικής Υψηλότητας”, αλλά αναφέρεται ως “Μαρίνα, Σύζυγος του Πρίγκιπα Μιχαήλ της Ελλάδας και της Δανίας”.

Ο πρίγκιπας Μιχαήλ ήταν το μοναδικό παιδί του πρίγκιπα Χριστόφορου και της δεύτερης συζύγου του, πριγκίπισσας Φρανσουάζ ντ’ Ολεάν της Γαλλίας.

Ο πατέρας του πέθανε σε ηλικία μόλις 51 ετών το 1940, μετά από σύντομη ασθένεια, όταν ο Μιχαήλ ήταν μόλις ενός έτους, ενώ η μητέρα του πέθανε το 1953, αφήνοντας το παιδί ορφανό όταν ήταν 14 ετών.

Μεταφερόμενος σε όλη την Ευρώπη και τη βόρεια Αφρική εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Μιχαήλ μεγάλωσε στο Παρίσι μετά την παύση των εχθροπραξιών, όπου ανέπτυξε μια γοητεία για την Ελλάδα και την ιστορία της από μακριά.

Θα επιστρέψει στη χώρα ως ενήλικας, θα καταταγεί στο στρατό της και θα υπηρετήσει στο Ιππικό-Ενοπλες Δυνάμεις και θα γίνει ο μόνος βασιλικός που απέκτησε την ελληνική υπηκοότητα.

Η αγάπη του για την Ελλάδα που πάντα κρατούσε κοντά στην καρδιά του είχε ως αποτέλεσμα ο Μιχαήλ να την επισκέπτεται συχνά.

Με το πραξικόπημα του 1967, ο Μιχαήλ ήταν το μόνο μέλος της ελληνικής βασιλικής οικογένειας που παρέμεινε στη χώρα, αφού ο ανιψιός του βασιλιάς Κωνσταντίνος απέτυχε στις προσπάθειές του να ανατρέψει τη χούντα.

Related posts

Νίκος Γκέλια: «Μου λένε “γύρνα πίσω στη χώρα σου” και “μη μιλάς εσύ για ελληνική ιστορία, δεν είσαι Έλληνας”»

Σκλαβενίτης: Ποια διάσημη Ελληνίδα είναι η σύζυγός του αφεντικού της αλυσίδας σούπερ μάρκετ

Τάιλερ Μακμπέθ: «Θέλουμε παιδί με τον Στέφανο»