Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης: Στα θρανία οι υποψήφιοι σύζυγοι – Η εκκλησία θα κάνει μαθήματα λίγο πριν τον γάμο

Ο κ. Φιλόθεος πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία για… εντατικά μαθήματα προτού ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας

Σχολές υποψηφίων ζευγαριών που σκέφτονται να παντρευτούν σκέφτεται να δημιουργήσει η Εκκλησία με σκοπό την ενίσχυση του θεσμού της οικογένειας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίας «Τα Νέα» κατά τη διάρκεια της χθεσινής δεύτερης ημέρας των εργασιών της Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Φιλόθεος, εισηγήθηκε μια σειρά πρακτικών μέτρων με σκοπό να αντιμετωπιστεί η αποδυνάμωση της παραδοσιακής οικογένειας που συντελείται στη σύγχρονη εποχή, όπως είπε.

Ανέφερε συγκεκριμένα πως «οι θεωρούμενες λειτουργικές δυσχέρειες σχετικά με την παραδοσιακή οικογένεια μαζί με τον ατομοκεντρικό τρόπο της σύγχρονης πραγματικότητας, οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια στη διάρρηξη της συζυγικής σχέσης, τον χωρισμό και το διαζύγιο». Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε την επιστροφή των μελλόνυμφων στα θρανία για… εντατικά μαθήματα προτού ανέβουν τα σκαλιά της Εκκλησίας.

Όπως γράφουν «Τα Νέα» στις προτάσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης περιλαμβάνονται επίσης η δημιουργία κεντρικού ταμείου για την ενίσχυση των κυήσεων, η περαιτέρω ανάπτυξη των Σχολών Γονέων που λειτουργούν με ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος, η δημιουργία Βιωματικών Ομάδων Γονέων και η διοργάνωση κατασκηνωτικού τριημέρου για οικογένειες.

Παράλληλα, ο κ. Φιλόθεος επισήμανε ότι θα πρέπει η Εκκλησία να προχωρήσει σε έρευνα και καταγραφή των οικογενειακών προβλημάτων και να καταρτίσει τους κληρικούς και τα εκκλησιαστικά στελέχη για τα συγκεκριμένα θέματα. Επιπλέον, πρότεινε τη δημιουργία σταθμών για τη στήριξη της ψυχικής υγείας της οικογένειας και για την παροχή βοήθειας σε οικογένειες εξαρτημένων ατόμων από ουσίες, τυχερά παιχνίδια ή από το Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με «Τα Νέα», ο μητροπολίτης Θεόφιλος τόνισε ότι σήμερα «οι θεσμοί, τόσο της Εκκλησίας όσο και της παραδοσιακής οικογένειας, αποτελούν στόχο αρνητικής κριτικής ή και εστιασμένης αποδόμησης, αφού: α) συνιστούν θεσμούς που απαιτούν μακροχρόνια δέσμευση σε συγκεκριμένο πλαίσιο, β) προσδίδουν στα μέλη τους ορισμένη ταυτότητα και γ) υπάρχει έντονη προβολή, κυρίως στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και στα κοινωνικά δίκτυα, των αρνητικών φαινομένων που μπορεί να εκδηλώνονται στο πλαίσιο των δύο θεσμών, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται επικοινωνιακά η παραδοσιακή οικογένεια σαν ένας κοινωνικός θεσμός που «γεννά» προβλήματα, χωρίς αντίστοιχη επιστημονική τεκμηρίωση· και μάλιστα όταν η όντως λειτουργική οικογένεια είναι διαχρονικά αποδεδειγμένο ότι αποτελεί παράγοντα προφύλαξης και διαφύλαξης της ψυχικής υγείας παιδιών και γονέων».

Σημειώνεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, αύριο, Σάββατο 5 Οκτωβρίου, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη συνάντηση της Σχολής Γονέων, στο Αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Μητρόπολης (Νικ. Πλαστήρα 65, Πυλαία). Θέμα της συνάντησης είναι «Η πνευματική άσκηση και η ασκητική της αγάπης στη σύγχρονη οικογένεια», με ομιλητές τους: π. Σπυρίδωνα Βασιλάκο και π. Βαρνάβα Γιάγκου, ενώ, όπως αναφέρεται, υπάρχει πρόβλεψη για φύλαξη παιδιών 4-12 χρόνων.

Related posts

Περήφανη μητέρα η Βατίδου για τον φαντάρο γιο της: «Έχουμε ακόμα άλλους εννέα μήνες, θα κάνει λιγότερο λόγω διαζυγίου»

Εκείνη 60 ετών, αυτός…: Τόσα χρόνια μεγαλύτερη είναι η εφοπλίστρια Μιράντα Πατέρα από τον νέο της σύντροφο Γιώργο Μανίκα

Της το είπαν και δεν μπορεί να το πιστέψει ακόμη: Θρήνος για την Αγγελική Νικολούλη, έμαθε το θάνατό του κι έγραψε μόνο 2 λέξεις