Ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλλονιάς, που γιορτάζει στις 20 Οκτωβρίου, λόγω της πρώτης ανακομιδής των λειψάνων του, κάνει θαύματα ασταμάτητα εδώ και 440 χρόνια.Ο Άγιος Γεράσιμος δεν έχει σταματήσει να κάνει θαύματα
Εκτός από το γεγονός ότι το λείψανό του είναι άφθαρτο, πολλοί πιστοί έχουν νιώσει, εδώ και 443 χρόνια, δηλαδή από το 1579 που κοιμήθηκε μέχρι και σήμερα, τις θαυματουργικές τους ιδιότητες.
Συρρέουν οι πιστοί να προσκυνήσουν τον Άγιο
Πρόκειται για θαύματα, που έχουν να κάνουν με την προστασία του νησιού, με ιάσεις ασθενειών και μάλιστα ψυχικών, με αποτέλεσμα οι πιστοί να συρρέουν στην Κεφαλλονιά.
Τα θαύματα του Αγίου Γερασίμου δεν είναι ψευδαισθήσεις, αλλά θεϊκή πραγματικότητα, είναι η αγάπη του Θεού προς τον Κόσμο και ειδικά τους ανθρώπους.
Τα θαύματα αυτά, που αξιώνεται να τα ενεργεί ο Άγιος Γεράσιμος, γιατί στη ζωή του, που ήταν ένα ασκητικό ταξίδι, το οποίο ξεκίνησε από τη Ζάκυνθο και με ενδιάμεσους σταθμούς τα Ιεροσόλυμα και την Κρήτη, κατέληξε στην Κεφαλλονιά, παροτρύνουν τους πιστούς να γίνουν χρήσιμοι και ωφέλιμοι, να είναι πρόθυμοι για το καλό.
Ο βίος του Αγίου Γερασίμου αποδεικνύει πως η ευφροσύνη και η χαρά είναι κατόρθωμα πνευματικό και καρπός της αγαθής συνείδησης.
Τιμάται σήμερα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς: Το άφθαρτο σκήνωμα, τα θαύματα και το σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο
Ένα σπουδαίο θρησκευτικό μνημείο κοσμεί το οροπέδιο του Ομαλού στην Κεφαλονιά και αυτό δεν είναι άλλο από τη Μονή του Αγίου Γερασίμου.
Ιδρύθηκε το 1560 από τον ίδιο τον Άγιο Γεράσιμο, που λίγο μετά το θάνατό του, ανακηρύχθηκε πολιούχος της Κεφαλονιάς.
Τιμάται σήμερα ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς
Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να διακρίνεται από τον Άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη.
Η Ορθόδοξη εκκλησία τιμά την μνήμη του σε δύο ημερομηνίες, αυτή της ανακομιδής, στις 20 Οκτωβρίου, αλλά και στις 16 Αυγούστου, μια μέρα μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου.
Και στις δύο περιπτώσεις γίνεται στη Μονή μεγάλο πανηγύρι.
Για τους ντόπιους, ο Άγιος Γεράσιμος Κεφαλονιάς είναι ο «Άγιος» απλά, ενώ δεν θα συναντήσετε συνηθέστερο όνομα στο νησί από το «Γεράσιμος» και το «Γερασιμούλα».
Στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς θα φτάσετε εύκολα από το Αργοστόλι ή την Σάμη.
Το σκήνωμα του Αγίου είναι ενδεδυμένο με τα άμφια της ταφής. Είναι τοποθετημένο μέσα σε ασημένια λάρνακα, πάνω από τον τάφο του.
Μπορείτε ακόμη να επισκεφθείτε το ασκητήριο του Αγίου Γερασίμου Κεφαλονιάς. Η είσοδός του βρίσκεται μέσα στη Μονή! Πρόκειται για ένα πολύ στενό πέρασμα που οδηγεί μέσω μιας σχεδόν κάθετης σιδερένιας σκάλας μήκους τριών μέτρων σε έναν υπόγειο. Εκεί, ο χώρος χωρίζεται από μία στενή οπή σε “δύο δωμάτια”.
Στους χώρους της Μονής σώζονται ακόμη, τα τρία μεγάλα πλατάνια που φύτεψε ο ίδιος ο Άγιος. Παράλληλα, εκεί βρίσκονται και τα τρία πηγάδια που άνοιξε με τα χέρια του, σύμφωνα με την παράδοση.