Οι φύτρες του είναι πανίσχυρες: Το «αντιπαθητικό» λαχανικό που προστατεύει από καρκίνο & εγκεφαλικό επεισόδιο

Το λαχανικό με την περίεργη αν όχι δυσάρεστη μυρωδιά που θεωρείται ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό

Ποιο είναι αυτό;

Το μπρόκολο το λαχανικό με την περίεργη αν όχι δυσάρεστη μυρωδιά όταν μαγειρεύεται, θεωρείται θαυματουργό από τους επιστήμονες καθώς κρύβει στις φύτρες του συστατικά που γίνονται πολύτιμη ασπίδα για τον ανθρώπινο οργανισμό σε αρρώστιες όπως ο καρκίνος, το αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον.

Πολυάριθμες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι η κατανάλωση σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διάφορων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος, χάρη σε ορισμένες φυτικές ενώσεις, όπως τα γλυκοζινολικά και τα ισοθειοκυανικά, των οποίων οι αντιοξειδωτικές επιδράσεις προάγουν την υγεία. Ωστόσο, η δράση μιας άλλης ένωσης, των πολυσουλφιδίων δεν είχε μελετηθεί επαρκώς μέχρι πρότινος. Τα πολυσουλφίδια εμπεριέχονται κατά κύριο λόγο σε λαχανικά, όπως το σκόρδο και τα κρεμμύδια και πιστεύεται ότι διαθέτουν ευεργετικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στην προστασία της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ταυτόχρονα, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις βλάβες και βοηθούν στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε ομαλά επίπεδα.

Οι ερευνητές αποφάσισαν να διερευνήσουν τα επίπεδα πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου, καθώς υποβάλλονται σε διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης. Η έρευνά τους βασίστηκε σε παλαιότερες εργασίες, που είχαν διαπιστώσει την αφθονία μορίων πολυσουλφιδίου στα σταυρανθή λαχανικά. Από τη μελέτη προέκυψε ότι η συνολική περιεκτικότητα σε πολυσουλφίδια στα φύτρα του μπρόκολου αυξήθηκε κατά σχεδόν 20 φορές κατά τη διάρκεια των φάσεων βλάστησης και ανάπτυξης.

Αυτά τα ενδιαφέροντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι στην άφθονη παρουσία πολυσουλφιδίων στις φύτρες του μπρόκολου μπορεί να οφείλονται, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό, οι ευεργετικές ιδιότητες του μπρόκολου στην υγεία. Παράλληλα, τα νέα ερευνητικά συμπεράσματα αναδεικνύουν τις φύτρες του μπρόκολου ως μια ακόμη πιο υγιεινή επιλογή για κατανάλωση σε σύγκριση με το ώριμο μπρόκολο, καθώς περιέχει 7 φορές περισσότερα πολυσουλφίδια.

«Η ανακάλυψη της σημαντικά αυξημένης παρουσίας πολυσουλφιδίων στο μπρόκολο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας βλάστησης υποδηλώνει ότι αυτές οι ενώσεις μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη διαδικασία βλάστησης και ανάπτυξης των φυτών. Περαιτέρω διερεύνηση της φαρμακολογικής λειτουργίας αυτών των άγνωστων στοιχείων θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων προληπτικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων και φαρμάκων για ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, ο καρκίνος, η φλεγμονή και οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες», δήλωσε ο δρ. Shingo Kasamatsu, επίκουρος καθηγητής του Graduate School of Science στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα.

Related posts

Στο κρεβάτι να θηλάζει τον γιο της: Έριξε το Instagram η Αλεξάνδρα Νίκα, ανέβασε την 1η φώτο αγκαλιά με τον Βασίλη της

Την… έκανε την γκάφα ο Λιάγκας: Ανέβασε καταλάθος βίντεο και από πίσω φαινόταν η Αντωνά – Η επική αντίδραση μόλις το κατάλαβε

Νίκος Γκέλια: «Μου λένε “γύρνα πίσω στη χώρα σου” και “μη μιλάς εσύ για ελληνική ιστορία, δεν είσαι Έλληνας”»