Ελληνίδα γιατρός, η Κατερίνα Ακάσογλου, πρόκειται να τιμηθεί με το βραβείο “Barancik Prize”, που απονέμεται στους επιστήμονες που πρωτοπορούν στην έρευνα πάνω στη σκλήρυνση κατά πλάκας.
Διεθνές βραβείο σε Ελληνίδα γιατρό
Ειδικότερα, η ερευνήτρια των Gladstone Institutes και του Τμήματος Νευρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας ήταν επικεφαλής μιας σειράς μελετών, για να αποκαλυφθεί ο ρόλος μίας πρωτεΐνης που πήζει το αίμα, με την ονομασία φιμπρίνη (fibrin), η οποία «διαρρέεται» από τον κατεστραμμένο αιματοεγκεφαλικό φραγμό και εναποτίθεται στα σημεία βλάβης MS του εγκεφάλου.
Η ομάδα της έδειξε ότι η φιμπρίνη εμποδίζει τη φυσική διόρθωση του νευρικού συστήματος και μπορεί να ενεργοποιήσει κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος γνωστά ως μικρόγλια (microglia), προκαλώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη.
Χρησιμοποιώντας ένα αντιβιοτικό που αναστέλλει την φιμπρίνη, η ομάδα της Ελληνίδας ερευνήτριας, κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση μικρόγλιων και να μειώσει την προκαλούμενη βλάβη σε νευρικές ίνες ποντικιών.
Σε συνέντευξή της στο Associated Press, η Δρ. Κατερίνα Ακάσογλου υπογράμμισε ότι “τα ευρήματα της ομάδας ρίχνουν φως στους μηχανισμούς της εγκεφαλικής βλάβης στη σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον η έρευνά της παρήγαγε νέες απεικονιστικές τεχνολογίες για τις διαδράσεις του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού και του αγγειακού συστήματος. Η “μετάφραση” των ευρημάτων σε θεραπείες είναι το βασικό σημείο του ερευνητικού μας προγράμματος και έχουμε δεσμευτεί στην ανάπτυξη νέων θεραπειών για τη σκλήρυνση κατά πλάκας».
Στόχος των πειραματικών θεραπειών που αναπτύσσει η ομάδα είναι το «μπλοκάρισμα» της φιμπρίνης, αλλά χωρίς να επηρεάζεται η ιδιότητά της να πήζει το αίμα.
Να σημειωθεί ότι προσφάτως, η εταιρεία βιοτεχνολογίας MedaRed, στην οποία η Ελληνίδα ερευνήτρια είναι συνιδρύτρια, πήρε χρηματοδότηση, ώστε να αναπτύξει το αντιβιοτικό που δοκιμάστηκε στα ποντίκια.
Το Barancik Prize δίνεται ως αναγνώριση και ενθάρρυνση εξαιρετικής καινοτομίας και αυθεντικότητας επιστημονικής έρευνας, σε σχέση με την πολλαπλή σκλήρυνση, με έμφαση στην επίδραση και την προοπτική της έρευνας να οδηγήσει σε μονοπάτια για τη θεραπεία και την ίαση της MS, καθώς και επιστημονικά επιτεύγματα που χρήζουν αναγνώρισης για μελλοντικούς ηγέτες στην έρευνα για MS.
Η απονομή του διεθνούς βραβείου και η ομιλία της Ελληνίδας ερευνήτριας θα γίνουν στο ACTRIMS Forum του Ντάλας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.Η καθηγήτρια Ακάσογλου κατέχει διδακτορικό στην νευροανοσολογία από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας και έχει εκπαιδευτεί στη Νευροπαθολογία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης.
Πραγματοποίησε μεταδιδακτορική εργασία στο The Rockefeller University και στο New York University, το 2007 έλαβε το Presidential Early Career Award, την υψηλότερη διάκριση στις ΗΠΑ για νέους ερευνητές, ενώ έχει τιμηθεί με το John J. Abel Award στη Φαρμακολογία και έτσι έγινε η τέταρτη γυναίκα που έλαβε το συγκεκριμένο βραβείο τα τελευταία 60 χρόνια.