Καταστρώστε το σχέδιο που θα σας αδυνατίσει με επιτυχία, ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεστε και τις συνθήκες που επικρατούν όταν τρώτε.
Τα μυστικά των αδύνατων
Οι αδύνατοι άνθρωποι έχουν διαφορετική διατροφική συμπεριφορά σε πολλές περιστάσεις, συγκριτικά με τους παχουλούς. Συγκεκριμένα:
* Μπορεί να απορροφηθούν από μια εργασία σε τέτοιο βαθμό, που ξεχνούν να φάνε.
* Μασούν καλά το φαγητό τους και δεν τρώνε βιαστικά.
* Αδιαφορούν τόσο πολύ για τα γλυκά, ώστε χρησιμοποιούν το μπολ για τα γλυκά στο γραφείο τους για να βάζουν συνδετήρες!
* Πετούν το σακουλάκι με τα απομεινάρια τσιπς (και δεν τα τρώνε για να «μην πάνε χαμένα»).
* Γεμίζουν παραπάνω από το μισό τους πιάτο με σαλάτες, αλλά όχι με ντρέσινγκ.
* Βάζουν λίγα μπισκότα σε ένα μπολ και κάθονται στην τηλεόραση, αντί να πάρουν μπροστά τους το κουτί με τα μπισκότα.
Στον μπουφέ
Τι κάνουν διαφορετικά οι αδύνατοι;
Σε γεύμα με μπουφέ, οι αδύνατοι:
* Κάθονται 4,8 μέτρα μακριά από τον μπουφέ.
* Είναι πιο πιθανό να σερβιριστούν σε μικρό πιάτο.
* Είναι 3 φορές πιο πιθανό να κάθονται με την πλάτη προς τον μπουφέ και όχι έτσι ώστε να τον κοιτούν.
* Μασούν κάθε μπουκιά τους κατά μέσο όρο 15 φορές.
+Συνήθως ελέγχουν πρώτα όλο τον μπουφέ και μετά παίρνουν πιάτο. Επίσης, διαλέγουν τι θα φάνε, γεμίζοντας το πιάτο τους ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.
Στο σουπερμάρκετ
Ψωνίστε έξυπνα
* Το 60% των προϊόντων που βάζετε στο καλάθι του σουπερμάρκετ είναι τοποθετημένα στα ράφια στο ύψος των ματιών σας.
* Όσο περισσότερο μένετε σε έναν διάδρομο του σουπερμάρκετ τόσο περισσότερα θα βάλετε στο καρότσι.
* Στους φαρδείς διαδρόμους ψωνίζετε περισσότερο, επειδή νιώθετε πιο άνετα (οι πιθανότητες να σας σκουντήσει κάποιος ενώ περνά είναι ελάχιστες).
* Επιλέξτε καλάθι και όχι καρότσι, προκειμένου να ψωνίσετε λιγότερο. Εναλλακτικά, χωρίστε στη μέση το καρότσι.
* Πηγαίνετε για ψώνια χορτάτοι. Εάν και πάλι φοβάστε ότι θα υποκύψετε σε ανθυγιεινές επιλογές, τότε να μασάτε τσίχλα ενώ ψωνίζετε.
* Το ιδανικό είναι η διαδρομή σας να ξεκινάει από τα φρούτα και τα λαχανικά και το πέρασμά σας από τους διαδρόμους με σνακ, γλυκίσματα και μπισκότα -που συνήθως είναι αναγκαστικό για να φτάσετε στο ταμείο- να γίνεται γρήγορα!
Η σημασία της θέσης
Σε ένα εστιατόριο το τι θα φάμε εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και
από το πού θα καθίσουμε (π.χ. κοντά στο παράθυρο, σε ψηλό ή χαμηλό τραπέζι κ.λπ.). Από τις έρευνες προκύπτει:
* Όσοι κάθονται σε ψηλά τραπέζια συνήθως προτιμούν τις σαλάτες και τα θαλασσινά.
* Εκείνοι που κάθονται κοντά στο παράθυρο πίνουν λιγότερο αλκοόλ και τρώνε περισσότερη σαλάτα.
* Όσοι επιλέγουν να κάτσουν σε τραπέζι κοντά σε τηλεόραση ή μπαρ πίνουν περισσότερο αλκοόλ και τρώνε τηγανητά.
* Αυτοί που κάθονται σε χώρο που τους περιορίζει την ορατότητα (π.χ. σε καναπέ με ψηλή πλάτη), προτιμούν τα ψητά της ώρας και τα γλυκά.
Στην κουζίνα
* Η τηλεόραση δεν έχει θέση στην κουζίνα!
* Το μπολ με τα φρούτα είναι σε εμφανές σημείο και περιέχει τουλάχιστον 2 είδη φρούτων.
* Τα τσιπς, τα γλυκά και τα μπισκότα είναι κρυμμένα στο ντουλάπι.
* Τα δημητριακά φυλάσσονται στο ντουλάπι.
* Η πιατοθήκη έχει πιάτα κανονικού μεγέθους και όχι υπερβολικά μεγάλα. Το ίδιο ισχύει και για τα ποτήρια.
* Η τοστιέρα δεν είναι σε εμφανές σημείο. Αντιθέτως, το μπλέντερ είναι.
* Το χρώμα της κουζίνας δεν είναι ούτε πολύ έντονο ούτε και πολύ σκοτεινό – τα γήινα χρώματα είναι μια ωραία επιλογή.
Ψυγείο
* Στο ψυγείο τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ορατά και στο ύψος των ματιών σας αν γίνεται.
* Γλυκά και αλμυρά περισσεύματα είναι τυλιγμένα με αλουμινόχαρτο ή σε αδιαφανή πλαστικά σκεύη.
Makeover στην κουζίνα
Για να γίνει η κουζίνα ένας χώρος πιο φιλικός όσον αφορά τη σιλουέτα σας, το «κλειδί» είναι:
Να γίνει λιγότερο άνετη, ούτως ώστε να μην περνάτε πολύ χρόνο εκεί.
* Τα φαγητά και τα σνακ-πειρασμοί να μην είναι ορατά.
* Τρόφιμα όπως τα φρούτα και τα λαχανικά να είναι σε άμεση θέα.