Οι ειδικοί προειδοποιούν πως μπορούν να προκαλέσουν πόνο, φλεγμονή και σοβαρή λοίμωξη που θα οδηγήσει ακόμη και σε τύφλωση.
Το συμπέρασμα αυτό έρχεται από την επιστημονική ομάδα της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας και φέρει τη σφραγίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
«Κάθε τύπος φακού επαφής, είτε για διαθλαστική ανωμαλία, είτε για χρώμα, είναι ιατρικό προϊόν και χρειάζεται έγκριση από γιατρό», αναφέρει ο Thomas Steinemann, καθηγητής οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve του Κλίβελαντ.
Ωστόσο, όπως τονίζει η Ελληνική Ακαδημία Οπτομετρίας σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «οι κοσμητικοί φακοί επαφής δεν είναι καλλυντικό ή ελεύθερο χορηγούμενο είδος και πρέπει να εφαρμόζονται μόνο υπό την επίβλεψη οπτομέτρη – οπτικού».
Και εξηγεί ότι «η σωστή εφαρμογή όλων των φακών επαφής συμπεριλαμβανομένων των κοσμητικών και των έγχρωμων γίνεται πάντα από τον οπτομέτρη – οπτικό αφού πρώτα μετρηθεί η καμπυλότητα του κερατοειδούς και ελεγχθεί η γενική κατάσταση της υγείας των ματιών. Είναι σημαντικό επίσης να αξιολογηθεί το πόσο καλά εφαρμόζει ο φακός επαφής στο μάτι.
Μια λανθασμένη εφαρμογή χωρίς την κατάλληλη συμβουλή εξειδικευμένου επαγγελματία ή ο λάθος χειρισμός των κοσμητικών φακών επαφής μπορεί να επιφέρει κάποιον τραυματισμό με αποτέλεσμα μόνιμες εκδορές πάνω στον κερατοειδή, μόλυνση, επιπεφυκίτιδα, μειωμένη όραση, αλλεργικές αντιδράσεις και σε ακραίες περιπτώσεις τύφλωση».
Επιπλέον, σε κάποιες περιπτώσεις που το μάτι έχει μία αρχόμενη λοίμωξη, ένα φακός μπορεί να την επιδεινώσει και να οδηγήσει μείωση της όρασης, ενώ παράλληλα να θέσει σε κίνδυνο το ίδιο το όργανο.
Πηγή: govastileto.gr