Πέθανε πολυβραβευμένος και πασίγνωστος σεφ: Υπήρξε πρωτοπόρος και εφευρέτης της κουζίνας… αδυνατίσματος

Απεβίωσε ο διάσημος σεφ Michel Guérard, αφήνοντας πίσω του ένα κενό στη διεθνή γαστρονομική σκηνή. Ο θρυλικός σεφ, γνωστός για τα τρία αστέρια Michelin και εφευρέτης της γνωστής «κουζίνας αδυνατίσματος», πέθανε τη νύχτα από Κυριακή προς Δευτέρα σε ηλικία 91 ετών. Ο κόσμος της γαστρονομίας αποχαιρετά μία από τις πιο εμβληματικές και δημιουργικές προσωπικότητες του, κάποιον που είχε καταφέρει να δώσει νέα διάσταση στη γεύση και τη διατροφική τέχνη.

Η γαλλική εφημερίδα Le Point τον περιγράφει ως έναν «μαγειρικό ταραχοποιό», ο οποίος αν και ονειρευόταν να γίνει ιερέας, ηθοποιός ή γιατρός, κατέληξε να βρίσκει τον δρόμο του φορώντας την ποδιά του σεφ. Όπως συνήθιζε να λέει, η μαγειρική του τέχνη συνδύαζε τα δύο τελευταία από αυτά τα όνειρα, καθώς αισθανόταν πως βρισκόταν πάνω σε μια θεατρική σκηνή ενώ ταυτόχρονα φρόντιζε τους καλεσμένους του, προσφέροντάς τους όχι μόνο γεύσεις, αλλά και φροντίδα. «Βάζοντας την ποδιά του σεφ, μάζεψα τα δύο τελευταία. Είμαι σε μια θεατρική σκηνή και προσέχω τους καλεσμένους μου», φιλοσοφούσε.

Μία Νέα Εποχή για την Γαλλική Κουζίνα

Ο Guérard ξεκίνησε την καριέρα του ως ζαχαροπλάστης σε φημισμένα εστιατόρια του Παρισιού, όπως το Crillon και το Lido, πριν συνεχίσει τη μαγειρική του πορεία στα Lucas Carton, Maxim’s και Lapérouse. Μετά από αυτές τις πρώιμες εμπειρίες, ανέλαβε το δικό του εστιατόριο, το Pot-au-feu στο Asnières, από όπου άρχισε να αναδιαμορφώνει τη γαλλική κουζίνα.

Η ζωή του ήταν αφιερωμένη στη μεταμόρφωση της γαλλικής γαστρονομίας. Ο Guérard, που γεννήθηκε στις 27 Μαρτίου 1933 στο Vétheuil του Val-d’Oise, γιος κρεοπωλών-κτηνοτρόφων, έζησε από μικρή ηλικία σημαντικές δυσκολίες, μεταξύ των οποίων και η σύγκρουση με αξιωματικούς των SS κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1975 σηματοδότησε την απογείωση της καριέρας του, καθώς αναδείχθηκε σε κορυφαία μορφή της nouvelle cuisine, μιας επαναστατικής προσέγγισης στην παραδοσιακή γαλλική μαγειρική. Συνυπέγραψε αυτή τη νέα γαστρονομική κίνηση με συνταγές όπως η «τρελή σαλάτα» του, που έγινε τόσο δημοφιλής ώστε το περιοδικό Time την ανέδειξε σε εξώφυλλο το 1976 με τον τίτλο «The New Gourmet Law: Hold the Butter». Παράλληλα, ο Guérard κατέγραψε την προσέγγισή του σε βιβλία όπως το «Grande Cuisine» και το «Cuisine gourmande», που έγιναν εκδοτικές επιτυχίες και πούλησαν περισσότερα από ένα εκατομμύριο αντίτυπα, επηρεάζοντας πλήθος γαστρονόμων παγκοσμίως.

Η παρακαταθήκη του Michel Guérard στην τέχνη της μαγειρικής είναι ανεκτίμητη, καθώς άνοιξε νέους δρόμους στην προσέγγιση της διατροφής, παντρεύοντας την υγεία με την υψηλή γαστρονομία, και έθεσε τα θεμέλια για μια νέα εποχή στην παγκόσμια κουζίνα.

Related posts

Από σερβιτόρος πάμπλουτος επιχειρηματίας: Η περιουσία του Βασίλη Σταθοκωστόπουλου και τα 20 μαγαζιά στην Αθήνα

Είδε τα ζόρικα η Μαρίνα Σταυράκη: Πούλησε το σπίτι της και μετακομίζει μετά τον χωρισμό με τον Γιώργο Πατούλη

Κούκλα, μητέρα δυο αγοριών: Αυτή είναι η άγνωστη σύζυγος του Ιωάννη Απέργη, που στέκεται βράχος δίπλα του – Σπάνια έξοδος