Πόσο καιρό χρειάζεται ένας πολύποδας του εντέρου για να εξελιχθεί σε καρκίνο

Πώς αναπτύσσεται ο πολύποδας του εντέρου και πότε εξελίσσεται σε καρκίνο. Τι μπορείτε να κάνετε.

Πώς αναπτύσσεται;

Είναι ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς ασθενείς, όταν μαθαίνουν ότι έχουν πολύποδα στο παχύ έντερο. Υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί ο πολύποδας σε καρκίνο και, αν ναι, σε πόσο καιρό;

Ένας πολύποδας του παχέος εντέρου αρχίζει από μία μετάλλαξη σε ένα από τα αναρίθμητα βλαστικά κύτταρα που υπάρχουν στο εσωτερικό τοίχωμα του οργάνου, απαντά η χειρουργός παχέος εντέρου Dr. Rebecca Gunter, από το Τμήμα Κολοορθικής Χειρουργικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο.

Τα βλαστικά κύτταρα πολλαπλασιάζονται (διαιρούνται) ασταμάτητα και μετά από κάθε κυτταρική διαίρεση δημιουργούνται μεταλλάξεις. Η διαδικασία αυτή είναι τόσο γρήγορη, ώστε το εσωτερικό τοίχωμα ολόκληρου του παχέος εντέρου αντικαθιστάται μία φορά την εβδομάδα, προσθέτει!

Πόσο καιρό χρειάζεται ;

Καθώς, όμως, συσσωρεύονται τα μεταλλαγμένα κύτταρα στο τοίχωμα του εντέρου, μπορεί να δημιουργηθεί μία μικρή συνάθροιση που εμφανίζεται σαν πολύποδας. Ο πολύποδας μεγαλώνει σταδιακά, καθώς αυξάνονται πάνω του τα μεταλλαγμένα κύτταρα και επιβιώνουν ολοένα περισσότερο.

Τελικά, με την πάροδο του χρόνου, η όλη διαδικασία μπορεί να πάρει μία καρκινογόνο στροφή. Τα καλά νέα είναι ότι πρόκειται για πολύ αργή διαδικασία. «Από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί ένας πολύποδας, υπολογίζεται ότι χρειάζονται σχεδόν δέκα χρόνια έως ότου εξελιχθεί. Επομένως υπάρχει το χρονικό περιθώριο για να ανιχνευθεί και να αντιμετωπιστεί πριν γίνει καρκίνος», τονίζει η Dr. Gunter.

Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος του εντέρου με κολονοσκόπηση ή άλλη εξέταση επιτρέπει τον έγκαιρο εντοπισμό και αφαίρεση ενός πολύποδα σε καλοήθες ή προκαρκινικό στάδιο. Με αυτό τον τρόπο εξαλείφεται ο κίνδυνος καρκίνου από αυτόν.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του παχέος εντέρου συνιστάται να αρχίζει σε ηλικία 45 ετών. Εάν κάποιος έχει παράγοντες κινδύνου (π.χ. οικογενειακό ιστορικό) μπορεί να πρέπει να τον αρχίζει νωρίτερα. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για τους δικούς σας παράγοντες κινδύνου. Μπορεί να σώσετε τη ζωή σας, καταλήγει η ειδικός.

Related posts

Έγινε παντελώς άλλη η Ιωάννα Τούνη: Χαμός στο Instagram μετά από αυτό που έκανε πάνω της, τρoμάξαμε να την γνωρίσουμε

«Έσταξε» φαρμάκι η Κάτια Ζυγούλη για τον Σάκη Ρουβά: «Αποφάσισα συνειδητά να τον αφήσω…»

Μετά τον γάμο ήρθαν τα ευχάριστα: Σε πελάγη ευτυχίας ο Γιώργος Πατούλης με την Νάνσυ του, ανακοίνωσαν τα νέα με 1 φώτο