Υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον καιρό της Μεγάλης Παρασκευής, για αυτό που η λαϊκή δοξασία ονομάζει «μαύρο ουρανό», σύμφωνα με τον διευθυντή της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρή Κολυδά.
Όπως εξηγεί σε ανάρτησή του στο X (Twitter), ο κ. Κολυδάς, μελέτες έχουν αποδείξει πως «μετά την Πανσέληνο, πριν από το Πάσχα, ο καιρός είναι αρκετά άστατος». «Σε σχέση με την Μεγάλη Εβδομάδα η οποία ‘πέφτει’ αμέσως μετά την Εαρινή Πανσέληνο, το συμπέρασμα που βγαίνει αβίαστα είναι ότι με βάση και τα επιστημονικά δεδομένα- έστω και στατιστικά -συγκεντρώνονται λίγο υψηλότερες πιθανότητες από το τυχαίο, ότι ο καιρός θα κυλά την Μεγάλη Παρασκευή με μουντό και κλειστό καιρό», προσθέτει ο κ. Κολυδάς.
Το Πάσχα της ορθοδοξίας ημερολογιακά διαφέρει κάθε χρόνο, καθώς είναι κινητή εορτή, η ημερομηνία της οποίας εξαρτάται από την Πανσέληνο. Έτσι, απαιτείται ένας αστρονομικός υπολογισμός, προκειμένου να προσδιοριστεί η ακριβής ημερομηνία που «πέφτει» κάθε χρόνο το Πάσχα. Ο υπολογισμός αυτός καθορίστηκε από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας το 325 μ.Χ., όπου θεσπίστηκε ειδικός κανόνας (Πασχάλιος κανόνας), ο οποίος ορίζει την εορτή του Πάσχα ως την πρώτη Κυριακή αμέσως μετά από την επόμενη από την εαρινή ισημερία πανσέληνο.
Πιο συγκεκριμένα, σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει το Πάσχα την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη Μετώνεια πανσέληνο (η οποία συμβαίνει 4 ή 5 ημέρες αργότερα από την πραγματική αστρονομική πανσέληνο) που ακολουθεί την Ιουλιανή εαρινή ισημερία της 21ης Μαρτίου του παλαιού ημερολογίου ή της 3ης Απριλίου του νέου ημερολογίου (η οποία στις μέρες μας υστερεί 12 ή 13 ημέρες από την πραγματική αστρονομική ισημερία).