Ελληνική είναι η κορυφαία σαλάτα του κόσμου και δεν είναι η χωριάτικη.
Η σαλάτα ντάκος αναδείχθηκε η καλύτερη σαλάτα παγκοσμίως.
Συγκεκριμένα, στη λίστα με τις σαλάτες που έχουν τις κορυφαίες βαθμολογίες, ο ντάκος είναι στην πρώτη θέση με 4,5 αστεράκια στα πέντε. «Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο που αποτελείται από ένα ξηρό κριθαρένιο παξιμάδι, μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές ελαιολάδου», γράφει το Taste Atlas.
Στην τρίτη θέση της λίστας είναι η χωριάτικη με 4,4 αστεράκια: «είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας και αποτελείται από ντομάτες, κρεμμύδια σε φέτες, φέτες αγγουριού. Αναλόγως την περιοχή μπορεί να υπάρχουν ελιές, πράσινες πιπεριές, φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, λεμόνι ή ξύδι. Όταν η φέτα υπάρχει στη σαλάτα, είναι κομμένη σε φέτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αναμειγνύεται με ένα πιρούνι μέχρι να θρυμματιστεί ελαφρώς. Το όνομά της υποδηλώνει ότι ήταν ένα αγροτικό πιάτο, όταν οι αγρότες έπαιρναν κάποια βασικά συστατικά στο χωράφι και τα ανακάτευαν μαζί. Η ελληνική σαλάτα είναι ένα πραγματικό καλοκαιρινό πιάτο, γεμάτο δροσιστικά, ωμά λαχανικά και βότανα».
Στη λίστα με τις 100 καλύτερες σαλάτες, βρίσκονται ακόμα τέσσερις ελληνικές:
Χόρτα στην 25η θέση
Πατατοσαλάτα στην 39η θέση
Τονοσαλάτα στην 52 θέση
Παντζαροσαλάτα στην 61η θέση
Οι 10 καλύτερες σαλάτες στον κόσμο:
Ντάκος – Ελλάδα
Σαλάτα με χτυπημένο αγγούρι – Θιβέτ, Κίνα
Χωριάτικη σαλάτα – Ελλάδα
Σαλάτα Shopska – Βουλγαρία
Σαλάτα Mechouia – Τυνησία
Houria – Τυνησία
Σαλάτα καπρέζε – Ιταλία
Φατούς – Λίβανος
Piyaz – Τουρκία
Ketoprak – Ινδονησία
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TasteAtlas (@tasteatlas)
Δείτε ακόμη
Στην πρώτη θέση της Ευρώπης η ελληνική σαλάτα
Κατέλαβε δύο θέσεις στην πρώτη 3άδα, την 1η και 2η θέση, με τον ντάκο και τη χωριάτικη σαλάτα, αντίστοιχα, τρεις θέσεις στην πρώτη 10άδα, με τη σαλάτα από χόρτα στην 9η θέση.
Τη λίστα συμπληρώνουν η πατατοσαλάτα στην 11η θέση, η πατζαροσαλάτα στην 14η, η τονοσαλάτα στην 27η, η σαλάτα με ασκορδουλάκους στην 33η θέση, ενώ στις θέσεις 48, 57, 58 κατατάσσονται η λαχανοσαλάτα, η σαλάτα μερμιζέλι και η ψιλόκομμενη σαλάτα με μαρούλι και φρέσο κρεμμύδι.
Ο ντάκος είναι ένα παραδοσιακό κρητικό πιάτο, που αποτελείται από ένα ξερό κριθαρένιο παξιμάδι, θρυμματισμένη μυζήθρα, ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ολόκληρες ελιές, κάπαρη, φρέσκια ρίγανη και μερικές γενναιόδωρες πινελιές εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου, σύμφωνα με το Taste Atlas.
Όσον αφορά τη χωριάτικη, ο διαδικτυακός οδηγός επισημαίνει ότι «είναι το εθνικό πιάτο της Ελλάδας, που αποτελείται από ντομάτες κομμένες στα τέσσερα, κόκκινα κρεμμύδια σε φέτες και χοντρές φέτες αγγουριού. Ανάλογα με την περιοχή, μπορεί να υπάρχουν επίσης ελιές, πράσινες πιπεριές, τυρί φέτα, ρίγανη, αλάτι, πιπέρι ή ένα τυπικό ντρέσινγκ από ελαιόλαδο».