Σεισμός στην Αττική: Η πρoειδοπoiηση από σεισμολόγους και τα Ρήγματα – Περιοχές που κινδυνεύουν

Σεισμός 3,5 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3:41′ σήμερα, Παρασκευή, ξημερώματα, στην Αττική και έγινε αισθητός μέχρι τον Κάλαμο.

Όπως κατέγραψε η αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, το επίκεντρο ήταν 34,7 χιλιόμετρα βόρεια – βορειοανατολικά της Αθήνας, στο Καπανδρίτι και το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα.Το αρχικό μέγεθος που σημειώθηκε ήταν 3,4 Ρίχτερ από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, αλλά στη συνέχεια έδωσε 3,5.

Από την πλευρά του, το Ευρωμεσογειακό που κατέγραψε τη σεισμική δόνηση στα 3,9 Ρίχτερ, με επίκεντρο 28 χιλιόμετρα βόρεια της Αχαρνών.

Επειδή η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος, έγινε αισθητή σε αρκετές περιοχές στην Αττική, τόσο στα βόρεια προάστια, αλλά και στα δυτικά και στον Πειραιά και συγκεκριμένα στο Περιστέρι, το Ίλιον και το Αιγάλεω.

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ

Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει έναν μεγάλο αριθμό ενεργών ρηγμάτων, μικρού ή μέσου μεγέθους, στους αστικούς ιστούς Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, παρά το σχετικά μικρό μέγεθός τους και το μικρό σεισμικό δυναμικό τους- στην Αθήνα υπολογίζεται πιθανό μέγεθος σεισμού ως 6,2 ρίχτερ και στη Θεσσαλονίκη ως 6,5 ρίχτερ-, η εγγύτητά τους με τμήματα των πολεοδομικών συγκροτημάτων οδηγεί στην κατακόρυφη αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας.

Τα μικρά ρήγματα πλησίον των αστικών περιοχών, έχουν αποκτήσει ξεχωριστή σημασία, ιδιαίτερα μετά τον καταστρεπτικό σεισμό της Αθήνας το 1999, ο οποίος προήλθε από την ενεργοποίηση του άγνωστου ως τότε νεοτεκτονικού ρήγματος της Νότιας Πάρνηθας- Φυλής.

Ανατολικός Κορινθιακός έως Νότιο Ευβοϊκό

Η περιοχή από τον Ανατολικό Κορινθιακό, προς τη Θήβα, τον Αυλώνα μέχρι τον Ωρωπό φιλοξενεί ένα σύστημα ρηγμάτων που έχουν δώσει πολύνεκρους σεισμούς μεγέθους 6 – 6,5 ρίχτερ το 1858 και το 1914. «Είναι μια μεγάλη ζώνη σαν δαχτυλίδι μήκους 60 χλμ. που περικυκλώνει την Αττική και συνιστά μόνιμη εστία κινδύνου», είχε δηλώσει στα «ΝΕΑ» παλαιότερα ο σεισμολόγος, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Ρήγματα Πεντέλης, Ραφήνας, Σπάτων

Είναι ρήγματα μέσα στην Αττική που έχουν εντοπιστεί σε παλαιότερες μελέτες, όμως κανείς δεν γνωρίζει το μήκος τους, το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δυναμικότητά τους, δηλαδή με το μέγεθος του σεισμού που μπορούν να παραγάγουν.

Σαρωνικός

«Τα ρήγματα του Σαρωνικού Κόλπου προκαλούν σεισμούς ενδιαμέσου βάθους, δηλαδή με εστίες σε βάθη τουλάχιστον 50 – 60 χιλιομέτρων και με μέγεθος που μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 6,5 ρίχτερ», λέει ο δρ. Παπαδόπουλος. Ενας τέτοιος σεισμός, με επίκεντρο κάτω από τον Ακροκόρινθο, σημειώθηκε τον Αύγουστο του 1962, έγινε πολύ αισθητός στην Αττική και προκάλεσε μικρές βλάβες. Δεν είναι γνωστό τι συνέπειες θα μπορούσε να επιφέρει η επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου σήμερα που το Λεκανοπέδιο είναι δομημένο με άλλου τύπου κατασκευές.

Αταλάντη

Βρίσκεται σε ευθεία απόσταση περίπου 130 χιλιομέτρων από την Αθήνα, όμως το 1894 έδωσε δύο σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 6,7 και 6,4 Ρίχτερ, με διαφορά μιας εβδομάδας προκαλώντας βλάβες σε Αθήνα και Πειραιά. Θα πρέπει να μελετηθούν οι συνέπειες στο κτιριακό απόθεμα του Λεκανοπεδίου από ενδεχόμενο σεισμό στην Αταλάντη.

Σεισμός 3,5 Ρίχτερ

Στο μεταξύ, για υψηλό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Ελλάδα, το επόμενο διάστημα, προειδοποίησε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σε ανάρτηση που έκανε στο Facebook, υπογράμμισε ότι, από τον Οκτώβριο του 2021 μέχρι και σήμερα, η χώρα μας βρίσκεται σε σεισμική ύφεση, κάτι που σημαίνει ότι αυτό θα αλλάξει στο μέλλον.

Όπως επεσήμανε «η σεισμική άπνοια στην Ελλάδα συνεχίζεται από τα τέλη του 2021. Δείκτης ότι το γεωδυναμικό σύστημα συσσωρεύει ενέργεια. Τα μελτέμια (οι ετήσιοι άνεμοι κατά τον Αριστοτέλη), πάντα εδώ, κάθε καλοκαίρι. Ασφαλής δείκτης του κλίματος της Ελλάδας από την αρχαιότητα»

Related posts

Μάστορας: «Η Μαρινέλλα μου είπε κάτι για τον Καζαντζίδη που δεν ξέρω αν μπορώ να το μοιραστώ…»

«Όσκαρ στην Κοραλία Καράντη»: Ανατρίχιασε όλη η Ελλάδα με το συγκλονιστικό φινάλε του Famagusta – δείτε στο 1ο σχόλιο

Χανταμπάκης-Πηλιάκη: Επιστροφή στην Ελλάδα και στο σπίτι τους μετά από 4 μήνες στην Ισπανία