Όταν πηγαίνουμε σε κατάστημα ρούχων για ένα νέο φόρεμα, πουκάμισο ή κάτι άλλο, θέλουμε να αγοράσουμε ένα ποιοτικό ρούχο, που μπορεί να φορεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα διατηρήσει το σχήμα του. Αλλά στην πραγματικότητα τα ρούχα χάνουν την αρχική μορφή τους σκίζονται μετά την πρώτη πλύση.
Για να μπορείτε να αναγνωρίσετε ένα ρούχο κακής ποιότητας στο κατάστημα, συγκεντρώσαμε εσάς 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μην ξοδεύετε χρήματα άδικα.
1. Ελέγξτε την ποιότητα του βαμβακιού, σφίγγοντας το στη γροθιά σας
Πάρτε ένα μέρος του υφάσματος και σφίξτε το στο χέρι σας για αρκετά δευτερόλεπτα και μετά αφήστε το. Αν το ύφασμα έμοιαζε με ένα τσαλακωμένο χαρτί, τότε υποβλήθηκε σε επεξεργασία με μια ειδική ουσία για να κρατήσει το σχήμα του. Αυτά τα ρούχα θα χάσουν το σχήμα τους και θα γίνουν ένα κουρέλι μετά την πρώτη πλύση.
2. Τραβήξτε τις ραφές για να δείτε τα κενά
Τα προϊόντα καλής ποιότητας έχουν συχνές και σφιχτές ραφές. Δοκιμάστε να τραβήξετε απαλά τις ραμμένες λεπτομέρεια: αν η ραφή τεντώνεται, τότε δεν είναι ποιοτικό το ρούχο.
3. Αποφύγετε ανοικτά φερμουάρ
Προσπαθήστε να αγοράσετε ρούχα με μεταλλικά φερμουάρ, που είναι κλειστά: αυτά είναι τα πιο αξιόπιστα και ανθεκτικά. Τα ανοικτά πλαστικά φερμουάρ συχνά σπάνε και είναι ένα σημάδι χαμηλής ποιότητας σχεδόν σε κάθε προϊόν.
4. Βεβαιωθείτε ότι τα ρούχα έχουν επαρκές στρίφωμα
Σε παντελόνια και φούστες θα πρέπει να είναι υπάρχει μεγάλο στρίφωμα, μέχρι 4 cm. Σε μπλούζες και πουκάμισα ελαφρώς μικρότερο (περίπου 2 cm). Αν δεν υπάρχει καθόλου στρίφωμα, ή ένα μόνο είναι στριφωμένο, τότε κατά πάσα πιθανότητα, έχετε μπροστά σας κακό ποιοτικό προϊόν.
5. Τραβήξτε απαλά το ύφασμα
Και πάλι, τα υψηλής ποιότητας υφάσματα κρατούν πάντα το σχήμα του. Τεντώστε ένα μέρος του φορέματος ή της φούστας και στη συνέχεια, αφήστε το. Αν το ύφασμα έχει χάσει το σχήμα του, τότε μπροστά σας έχετε ένα φθηνό και χαμηλής ποιότητας ρούχο.
6. Βεβαιωθείτε ότι το μήκος του φερμουάρ είναι ίσο
Φερμουάρ σε φορέματα, φούστες ή οποιοδήποτε άλλο ένδυμα θα πρέπει να έχουν το ίδιο μήκος και να ταιριάζουν μεταξύ τους ανάλογα με το χρώμα.
7. Δώστε προσοχή στην ετικέτα
Φυσικά υφάσματα όπως το βαμβάκι, το μετάξι και το μαλλί είναι πιο ανθεκτικά από τα συνθετικά. Ωστόσο, το 100% βαμβάκι μπορεί να καθίσει γρήγορα μετά το πλύσιμο. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να επιλέξετε μεικτά υφάσματα (5-30%) με συνθετικές προσμείξεις (βισκόζη, πολυεστέρας, νάιλον κτλ). Τέτοια ρούχα δεν χαλούν τη φόρμα τους και θα διαρκέσουν πολύ περισσότερο.
8. Βεβαιωθείτε ότι οι ραφές και οι κλωστές είναι ίδιες
Επιθεωρήστε προσεκτικά το σχέδιο και το χρώμα του νήματος. Αν τα σχέδια και οι ραφές στα ρούχα δεν ταιριάζουν, και οι ραφές γίνονται με νήματα διαφορετικού χρώματος, είναι ένα σαφές σημάδι ότι τα ρούχα ράφτηκαν βιαστικά. Κατά την παραγωγή των εν λόγω προϊόντων, πιθανότατα δεν σκέφτονταν την ποιότητα, αλλά την ποσότητα.
9. Ελέγξτε τα κουμπιά και τις κουμπότρυπες
Κατά την παραγωγή πλαστών ή κατώτερης ποιότητας ρούχων συχνά δεν δίνουν σημασία στις μικρές λεπτομέρειες. Έτσι, πριν αγοράσετε, φροντίστε να ενημερωθείτε για τα κουμπιά και τις κουμπότρυπες. Βεβαιωθείτε ότι τα κουμπιά είναι καλά ραμμένα, και δεν υπάρχουν κλωστές στον αέρα. Οι κουμπότρυπες πρέπει να είναι σφιχτά καλοραμμένες με επίπεδη ραφή, και να έχουν κοπεί.
10. Κοιτάξτε τα σημεία με λεπτομέρειες
Αν το χρώμα στις λαβές, τα λουριά και τις πόρπες φαίνεται να ξεθωριάσει ή έχει βάψει το ύφασμα, είναι σημάδι χαμηλής ποιότητας. Η ίδιο ισχύει, αν ένα μέρος του προϊόντος εμφανίζεται πιο φωτεινό ή πιο σκούρο από το υπόλοιπο. Το χρώμα θα εξασθενίσει σταδιακά και θα χάσει το χρώμα του μετά από πολλά πλυσίματα.
Credit: Adme