Η κατακραυγή, που προκάλεσαν στα σόσιαλ μίντια και όχι μόνο, οι χθεσινές ομοφοβικές του δηλώσεις και οι ακραίες συντηρητικές, αντικοινωνικές και εν τέλει αντιεπιστημονικές θεωρίες του για τι είναι “ζευγάρι” ανάγκασε σήμερα τον “τηλεπωλητή” σεξουαλικών συμβουλών Θάνος Ασκητής, να ανασκευάσει εν μέρει τις προκλητικές δηλώσεις του.
Τα γυρίζει όλα τούμπα
Από την ταραχή του πάντως, καθώς τον επέκριναν ακόμα και επιφανείς άνθρωποι του πολιτισμού, όπως ο Αύγουστος Κορτώ, υπέπεσε σε νέα ομοφοβικά ολισθήματα, αποδεικνύοντας πως είτε οι αναχρονιστικές απόψεις του είναι βαριά ριζωμένες στην αντίληψη που έχει για τα πράγματα, είτε επιχειρεί να διατηρήσει σχέσεις με τα συντηρητικά στρώματα τύπου “Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια”, στα οποία απευθύνεται για ψήφο στις εκλογές της Κυριακής – παραμένει υποψήφιος του Νίκου Χαρδαλιά, καίτοι έχει κάνει προ ετών βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Στον απόηχο του σάλου που ακολούθησε μετά τα όσα είπε για τα ομόφυλα ζευγάρια, δίνοντας μάλιστα και τον (εντελώς προβληματικό) ορισμό του τι συνιστά «ζευγάρι» ο γνωστός σεξολόγος ισχυρίστηκε ότι όσα είπε εξέφραζαν τον… μέσο γονιό και όχι τον ίδιο!
Με αναφορές στα βιβλία και την προϋπηρεσία του, υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι είναι αστείο να τον θεωρούν ομοφοβικό, ενώ θέλοντας να το «αποδείξει» προχώρησε και ένα βήμα παραπάνω λέγοντας ότι θα υπέγραφε πρώτος (!!!) νομοθετική ρύθμιση που θα επέτρεπε την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια.
Ωστόσο η απόπειρα damage control από τον γνωστό γιατρό συνοδεύτηκε από νέα «φάλτσα».
«Λυπάμαι για τον κύριο Βαλλιανάτο γιατί έχουμε παλιά πολλές φορές βρεθεί, έχουμε μιλήσει μαζί υπέρ της ομοφυλοφιλίας. Έχω κάνει εκατοντάδες ομιλίες σε γονείς… Μετά από 37 χρόνια μπορεί κανείς να ανατρέξει και να βρει ότι υποστηρίζω απόλυτα ότι η ομοφυλοφιλία είναι μια φυσιολογική, υγιής σεξουαλική ζωή των ανθρώπων που δεν επιδέχεται καμία άλλη μεταβολή.
Η βασική πλευρά όμως είναι ο γονιός, και η φράση αυτή που είπα εξέφραζε την εικόνα του μέσου γονιού, του Έλληνα γονιού. Εγώ ως γονιός έχω τοποθετηθεί μέσα από την ιατρική μου ιδιότητα που την υποστηρίζω ξεκάθαρα» είπε αρχικά ο ψυχίατρος.
Ωστόσο μετά, σε μια προσπάθεια να αποκηρύξει την ομοφοβία, προχώρησε σε μια ακόμη προβληματική δήλωση αντιμετωπίζοντας τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα λίγο πολύ ως… άλλο είδος:
«Οι γονείς θα πρέπει καταρχήν να εκπαιδευτούν, δεν είναι εύκολο για έναν γονιό να αποδεχθεί την ομοφυλοφιλία του παιδιού του. Κι όταν έρχονται εδώ με το παιδί, το οποίο δεν έχει κανένα πρόβλημα (!), μάλιστα πολλοί είναι χαρισματικοί, επικοινωνιακοί, μορφωμένοι, ευφυείς. Οι γονείς κουβαλούν το πρόβλημα, οι γονείς θέλουν βοήθεια. […].
Για τη φράση ότι «δεν θα χειροκροτούσα το γιο μου αν ήταν γκέι και ήθελε παιδί» είπε:
«Είναι επιστημονική θέση, εγώ μιλάω πάντα ως γιατρός, αυτή είναι η ιδιοτητά μου, καταγράφω την ελληνική κοινωνία. (Ο γονιός) πρέπει να αποδεχθεί πρώτα ότι το παιδί του είναι ομοφυλόφιλο και να το στηρίξει και όχι να αρνηθεί την πραγματικότητα του παιδιού του…»
«Θα υπέγραφα πρώτος την τεκνοθεσία»
Στη συνέχεια ερωτηθείς για την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια και αν αυτό πρέπει να νομοθετηθεί ο Θάνος Ασκητής δήλωσε ότι είναι «ανοιχτός στην προσπάθεια γιατί πολλά παιδιά λιμνάζουν στα ορφανοτροφεία, δεν έχουν πού να πάνε…».
Σε δεύτερη ερώτηση, για αν συμφωνεί στην απόκτηση παιδιού «από δύο άνδρες μέσω παρένθετης μητέρας» είπε: «Αν η Πολιτεία δεχτεί το να δώσει το δικαίωμα της αναγνώρισης παιδιού σε ομόφυλα ζευγάρια, να ξέρετε ότι θα είμαι ο πρώτος που θα το υπογράψω. […] Βεβαίως και θα το ψήφιζα αυτό το νομοσχέδιο».
«Είναι πραγματικά αστείο να θεωρούμαι ομοφοβικός μετά από 37 χρόνια, που έχω μιλήσει για την ομοφυλοφιλία και τη σεξουαλικότητα. Ας διαβάσουν τα βιβλία μου. Θεωρώ ότι είναι απόλυτα υγιής τρόπος ζωής και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Και δεν πρέπει να είμαστε κρυφοί ή φοβικοί πίσω από λογικές που το μεγάλο κεφάλαιο είναι ο γονιός. Γιατί αυτός δέχεται το σοκ. Το παιδί το ίδιο περνάει μια περιόδο μεταβλητής αλλαγής μέχρι να αποδεχθεί το ίδιο ότι είναι ομοφυλόφιλο.
Ξέρετε ότι κάνουμε θεραπείες αποδοχής του σεξουαλικού προσανατολισμού του παιδιού για να μην υποφέρει, για να μην αισθάνεται ότι είναι στη γωνία, αποκομμένο από την κοινωνία;» πρόσθεσε.
Στη συνέχεια προχώρησε σε έναν ακόμη προβληματικό διαχωρισμό παρουσιάζοντας το αυτονόητο σχεδόν ως… εξαιρετικό που αξίζει να παρουσιαστεί ως κάποιου είδους «επίτευγμα»:
«Και ξέρετε σήμερα πολλοί ομοφυλόφιλοι είναι εξαιρετικά σοβαροί, έχουν θέσεις και σημαντικές παρουσίες στην κοινωνία μας… Και αλίμονο αν αυτά τα ισοπεδώνουμε σε ένα ίντερνετ και ένα διαδίκτυο. Η θέση μου είναι ξεκάθαρη. Και η θέση που έδωσα χθες ήταν η θέση του πατέρα προς την αγωνία του παιδιού του!».