Θεοδώρα Κακοσαίου: Η νεαρή TikTokερ που ανεβάζει συνεχώς επιτυχημένα βίντεο στο λογαριασμό της, σε μία συνέντευξη εφ’όλης της ύλης μίλησε για το body shaming και το bullying που έχει δεχθεί τώρα ή στο παρελθόν για τα κιλά της. Αν και η Θεοδώρα έχει πολλά να πει σαν άτομο και σαν προσωπικότητα, αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά πολλά νεαρά κορίτσια και θα βοηθήσουν και θα βοηθηθούν.
Θεοδώρα Κακοσαίου: Η TikTokερ μιλά για το body shaming
Aπό πάρα πολύ μικρή ηλικία τα κορίτσια αναπτύσσουμε ανασφάλειες σχετικά με το σώμα μας, αφού αισθανόμαστε πιεσμένες να ταιριάξουμε σε συγκεκριμένα πρότυπα ομορφιάς. Καθημερινά δεχόμαστε κριτική για την εμφάνισή μας, ενώ επιθυμούμε συνεχώς να αλλάξουμε φυσικά χαρακτηριστικά πάνω στο σώμα μας, τα οποία αποκαλούνται «ατέλειες». Μεγαλώνοντας με αυτή την αρνητική αντίληψη, πολύ συχνά οδηγούμαστε σε προβλήματα σωματικής και ψυχικής υγείας.
Είναι πολύ ενθαρρυντικό να διαπιστώνεις πως τα νέα κορίτσια αρχίζουν και αμφισβητούν αυτές τις αντιλήψεις, θέλοντας να αλλάξουν την κατάσταση. Μαθαίνουν πώς να αγαπούν τον εαυτό τους, να τον αποδέχονται έτσι ακριβώς όπως είναι, να κρίνουν το σώμα τους με επιεικια και να ντύνονται ακριβώς όπως θέλουν και όχι όπως τους επιβάλλει η κοινωνία.
Ένα τέτοιο παράδειγμα ανθρώπου είναι η Θεοδώρα Κακοσαίου, ή αλλιώς Todo, όπως τη φωνάζουν από πολύ μικρή. Είναι 22 χρονών, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ενα πολύ μικρό χωριό της Λειβαδιάς, ενώ ζει στην Αθήνα τα τελευταία τρία χρόνια, όπου εργάζεται ως make up artist και plus size μοντελο. Η ίδια είναι πολύ ενεργή στα social media και ειδικα στο TikTok, όπου ανεβάζει καθημερινά βίντεο, αλληλεπιδρώντας έτσι με τους 55.000 ακολούθους της.
Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.
«Ήταν καλά στο χωριό, έμαθα την αγροτική ζωή, βέβαια πηγαινοερχόμασταν συνέχεια με τον πατέρα μου στην Αθήνα οπότε δεν μου φαινόταν ότι ζούσα μόνιμα στο χωριό. Την απόφαση να έρθω την πήρα γιατί βασικά δεν ήθελα να δώσω Πανελλήνιες, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι το εννοούσα, μέχρι που κάποια στιγμή ήρθε ο καιρός και με πίεζαν να δώσω, οπότε έδωσα και πέρασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στην Κρήτη, μια πολύ όμορφη σχολή αλλά εγώ ήξερα τι ήθελα να κάνω. Να ασχοληθώ με το επαγγελματικό μακιγιάζ και την αισθητική. Έτσι ήρθα στην Αθήνα και γράφτηκα σε μια ιδιωτική σχολή, αλλά έπεσε πάνω στο lockdown οπότε δεν μπόρεσα να την παρακολουθήσω διά ζώσης και κανονικά. Το κυνήγησα όμως, έκανα σεμινάρια, πρακτική, παρακολουθούσα συνεχώς βίντεο στο YouTube.
— Τι σε επηρέασε και κατάλαβες από μικρή ηλικία ότι αυτό είναι που θέλεις να κάνεις;
Δεν θυμάμαι πώς κατέληξα στο να θέλω να ασχοληθώ με το μακιγιάζ, πάντα βαφόμουν και μου άρεσε αυτή η διαδικασία, αλλά δεν ξέρω πως μου μπήκε το μικρόβιο. Γενικά μου άρεσε το power of make-up όπου μπορείς να μεταμορφώσεις ένα πρόσωπο σε κάτι τελείως διαφορετικό, το body painting κ.λπ. Είναι μια τέχνη αυτό το πράγμα και επειδή απο μικρή έκανα σχέδιο και ζωγράφιζα, απλά κατέληξα εκεί.
— Υπάρχει και μια κουλτούρα που υποκινεί την αισθητική σου κάπως, δεν είναι απλά λίγο ρουζ και λίγη πούδρα.
Ναι, απόλυτα, είναι κάτι δημιουργικό, κάτι που θέλει φαντασία. Είναι τέχνη.
Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
— Ανήκεις στη generation Z, μέσα από τη δράση σου στα social media εκπροσωπείς τη νέα γενιά. Πώς σε κάνει να αισθάνεσαι που είσαι 20 χρονών και μπορείς να εκφράζεις γυναίκες με παραπάνω κιλά, αμφισβητώντας τα παγιωμένα πρότυπα ομορφιάς;
Επειδή και εγώ δεν ξύπνησα μια μέρα και είχα αυτην την αυτοπεποίθηση του να φοράω, όπως σήμερα, σορτσάκι κολλητό, κοντό μπλουζάκι, σουτιέν καθόλου, επειδή και εγώ άργησα και έχασα πάρα πολλά πράγματα, στιγμές με φίλους, εξόδους, μπάνια το καλοκαίρι και γενικά ντρεπόμουν, αισθάνομαι δυνατή και ότι πραγματικά προσφέρω. Καλώς ή κακώς, τα στερεότυπα από οταν γεννήθηκα ήταν αδύνατη, ψηλή, λιγνή, από μικρή μου έλεγαν να χάσω κιλά, να κάνω κάτι για το σώμα μου. Το νούμερο ένα σχόλιο που ακούω μέχρι και τώρα είναι το «α, ρε, με τέτοια προσωπάρα, αν ήσουν και 20 κιλά πιο αδύνατη, θα ήσουν τέλεια».
Ο κάθε άκυρος, ο κάθε πικραμένος θα μου αναφέρει το προσωπικό του σχόλιο για το σώμα μου. Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Ενώ οι φίλοι μου με παροτρύναν να πάω μαζί, εγώ δεν ήθελα, δεν μου άρεσε το σώμα μου. Όλο αυτό το βασίζω πραγματικά στα στερεότυπα και τις εικόνες-πρότυπο που μας ταΐζουν από μικρές.
— Τι άλλαξε;
Ήταν καλοκαιρί και ήμουν στο χωριό. Ζεσταινόμουν πάρα πολύ από τις δουλειές που κάναμε στο χωράφι. Ως που κάποια στιγμή είπα «τέλος», πήρα την κολλητή μου τηλέφωνο και της είπα «πάμε για μπάνιο». Απόρησε και αυτή. Έτσι το πήρα απόφαση, έβαλα το μαγιό μου, πήγα στο beach bar στην παραλία, έβγαλα και φωτογραφία, την ανέβασα κιόλας. Είπα «τέλος, είσαι αυτή που είσαι, έτσι όπως είσαι. Αγάπα το».
Για κάποιους και σύμφωνα με διατροφολόγους τα ιδανικά κιλά για μένα είναι τα 60 κιλά. Εγώ πιστεύω οτι το ιδανικό σώμα για μένα είναι να είμαι 80 κιλά. Μπορώ αν θέλω κάποια στιγμή στο μέλλον να το άλλαξω αυτό, στο χέρι μου είναι. Αλλά αυτό είμαι. Ό,τι κιλό βλέπεις είναι επιλογή μου. Δεν έχω θυροειδή ή θέμα υγείας, ό,τι βλέπεις είναι φαγητό. Άρα είναι σαν να λέω ότι ντρέπομαι για τις επιλογές μου. Όχι, δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά. Επειδή άργησα να φτάσω σε αυτό το σημείο, να πω ότι «χαλάρωσε, αυτή εισαι», προσπαθώ τώρα που το εχω καταφέρει να το περάσω αυτό μέσα από τα social γιατί ξέρω ότι με βλέπουν πάρα πολλά μικρά κοριτσάκια και γυναίκες, που παραδέχονται και οι ίδιες ότι τους δίνω δύναμη και αυτοπεποίθηση να ντυθούν όπως θέλουν και να βγουν έξω.
Ελπίζω όντως να βοηθάω έτσι. Γενικά από τα περισσότερα μηνύματα που δέχομαι ξέρω πως τα παιδιά με παραπάνω κιλά δέχονται κακά σχόλια από τους γονείς τους. Μέχρι και στο μαγαζί που δουλεύω έρχονται οι μαμάδες με τις κόρες τους και τους κάνουν υπερβολικό body shaming.
— Αυτό είναι θλιβερό. Εσένα σου κάνουν hate comments;
Τι εννοείς; Εννοείται. Γενικά το TikTok είναι μια πλατφόρμα με πάρα πολλούς ψεύτικους λογαριασμούς που βγάζουν όλη τους τη χολή. «Τα δάχτυλά σου είναι σαν λουκάνικα», «πώς είσαι έτσι». Κράζουν κυρίως για τα κιλά μου. Το θλιβερό είναι πως τα περισσότερα αρνητικά σχόλια προέρχονται από άτομα που είναι και αυτά plus size. Γενικά δεν με ενοχλεί να με λένε χοντρή. Δεν με πειράζει η λέξη, με πειράζει ο τρόπος που μου το λέει κάποιος. Αν ξέρω ότι το λες για να με προσβάλλεις, εκεί με ενοχλεί.
— Πώς σου φαίνεται όλη αυτή η νουθεσία που καλύπτει τη χοντροφοβία, το «εγώ στο λέω για την υγεία σου;»
Καλά, ναι. Ειδικά στα social, που δεν σε ξέρει κανείς, ενδιαφέρονται όλοι αυτοί για την υγεία μου. Κοίτα να δεις, κάποιος μπορεί να είναι καλά στην υγεία του είτε έχει παραπάνω κιλά είτε όχι. Εγώ είμαι καλά στην υγεία μου και στα κιλά που είμαι. Ακολουθώ μια διατροφή, ασχέτως αν δεν χάνω κιλά. Τρώω τις σαλάτες, τα φρούτα μου. Το ότι έχω κιλά δεν σημαίνει ότι τρώω ανθυγιεινά. Είναι η καραμελίτσα τους αυτό με την υγεία.
— Μέχρι να απελευθερωθείς από την ντροπή για το σώμα σου, τι ρούχα φορούσες;
Έβγαλα όλα μου τα παιδικά χρόνια με ένα κολάν μαύρο και μια μπλούζα φαρδιά μαύρη. Ποτέ σορτσάκι, ραντάκι ή κολλητό φόρεμα. Πραγματικά από εκείνη την μέρα ήταν λες και πάτησα έναν διακόπτη στο κεφάλι μου και άλλαξα τελείως.
— Εντάξει, θεωρώ ότι θα είχαν γίνει ζυμώσεις εσωτερικές πολλά χρόνια για να το καταφέρεις αυτό.
Σίγουρα ναι, απλά από εκεί και ύστερα ξεκίνησα να φοράω ό,τι μου αρέσει. Όπως φορούσαν όλες μου οι φίλες τα κοντά τους ρούχα, έτσι τα φόρεσα και εγώ. Όλα είναι φυσιολογικά, εγώ έχω μπορεί και 40 κιλά παραπάνω από αυτά που υποτίθεται ότι πρέπει. Έχω ραγάδες, κυτταρίτιδα, σπυράκια, είναι όλα φυσιολογικά.
Θεοδώρα Κακοσαίου: «Όχι δεν ντρέπομαι, μου αρέσουν τα κιλά»
Έχασα έτσι πάρα πολλά πράγματα. Είχα χάσει κυριολεκτικά έξι καλοκαίρια, που τότε όλα τα παιδιά από το σχολείο πηγαίναν για μπάνιο και έγω ντρεπόμουν και δεν πήγαινα ποτέ. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LifO
— Τι θεωρείς ότι ενοχλεί τον κόσμο;
Πιστεύω ότι τους ενοχλεί πως έχω παραπάνω κιλά και ενώ είμαι έτσι δεν έχω κάποιο κόμπλεξ με αυτό, παρά μου αρέσει και το αναδεικνύω.
— Χαίρομαι γιατί είσαι πολύ νέα για να έχεις κάνει αυτές τις συνειδητοποιήσεις. Έχεις συμφιλιωθεί και αγαπήσει πράγματα πάνω σου με τα οποία άλλοι παλεύουν όλη τους τη ζωή.
Ναι, έπρεπε να το αποβάλλω.