Ακολουθώντας το παράδειγμα του αείμνηστου Μιχαήλ, ο οποίος είχε επιλέξει το επίθετο «Ντε Γκρες» από το 2004, τα μέλη της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας αιτήθηκαν την αναγνώριση ελληνικής ιθαγένειας και την επίσημη χρήση του συγκεκριμένου επωνύμου.Ο Μιχαήλ, μοναδικός κάτοχος ελληνικής ιθαγένειας στην οικογένεια, ζούσε στη χώρα μέχρι τον θάνατό του πριν από λίγους μήνες.
Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος υπέγραψε τη διαπιστωτική πράξη που επιβεβαιώνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την απόδοση ελληνικής ιθαγένειας στην τέως βασιλική οικογένεια. Η απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε να ακολουθήσει η εγγραφή των αιτούντων στο Μητρώο Πολιτών και η έκδοση ελληνικών ταυτοτήτων και διαβατηρίων.
Το επίθετο «Ντε Γκρες» (που σημαίνει «της Ελλάδας») ζητούν να φέρουν τα πέντε παιδιά του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – Παύλος, Νικόλαος, Φίλιππος, Θεοδώρα, και Αλεξία – καθώς και τα παιδιά του Παύλου και της Αλεξίας. Μέχρι σήμερα, όλα τα μέλη της οικογένειας χρησιμοποιούσαν δανέζικα διαβατήρια.
Πολιτικές αντιδράσεις και εξηγήσεις
Η απόφαση προκάλεσε πολιτικές αντιδράσεις, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «κλείνει το μάτι» στο συντηρητικό ακροατήριο. Το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνισε ότι η διαδικασία είναι τυπική, βασίζεται στον νόμο 2215/1994 και δεν συνιστά ειδική μεταχείριση.
Αναγνώριση της πολιτειακής κατάστασης που προέκυψε μετά το δημοψήφισμα του 1974.
Παραίτηση από οποιαδήποτε διεκδίκηση που συνδέεται με το προηγούμενο καθεστώς.
Εγγραφή στο Μητρώο Πολιτών και επιλογή επωνύμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι η ελληνική Δημοκρατία είναι θωρακισμένη και λειτουργεί χωρίς εξαιρέσεις ή ειδικά προνόμια. «Η Δημοκρατία μας έχει τους νόμους της και μπορεί να προστατεύει τον εαυτό της, εξασφαλίζοντας ίση μεταχείριση για όλους τους πολίτες».
Νομικές διαστάσεις του «Ντε Γκρες»
Νομικοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Νάσος Μπαλέρμπας, υποστηρίζουν ότι το επίθετο «Ντε Γκρες» δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, επικαλούμενοι το παράδειγμα του Μιχαήλ, που είχε χρησιμοποιήσει το ίδιο επίθετο χωρίς νομικές προσφυγές.
Με τη δημοσίευση της απόφασης, ο Παύλος και τα υπόλοιπα εννέα μέλη της οικογένειας θα αποκτήσουν επίσημα ελληνικά έγγραφα με το νέο επώνυμο. Το επίθετο «Γλίξμπουργκ», αν και συχνά συνδεόταν με την οικογένεια, έχει αποκηρυχθεί εδώ και χρόνια, καθώς θεωρείται γεωγραφική ονομασία και όχι πραγματικό επώνυμο.
Έτσι, σύντομα ο Παύλος θα φέρει το όνομα «Παύλος Ντε Γκρες», επισημοποιώντας την επιλογή της οικογένειας να ταυτιστεί με την Ελλάδα στο πλαίσιο των νόμιμων διαδικασιών.