Είναι Επίσημο: Τέλος το Tik Tok – Κλεινει Οριστικά

Το TikTok σχεδιάζει να κλείσει την εφαρμογή του για τους χρήστες στις Ηνωμένες Πολιτείες την Κυριακή, λόγω της απαγόρευσης που τίθεται σε εφαρμογή από τις ομοσπονδιακές αρχές. Σύμφωνα με πληροφορίες από το The Information, η νομοθεσία θα απαγορεύσει σε νέους χρήστες να κατεβάζουν την εφαρμογή από τα διαδικτυακά καταστήματα της Apple και της Google.

Το hashtag #tiktokrefugee έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερες από 100 εκατομμύρια φορές, με πολλούς Αμερικανούς χρήστες να «μεταναστεύουν» ήδη σε εναλλακτικές πλατφόρμες.

Οι υπάρχοντες χρήστες θα διατηρήσουν την πρόσβασή τους στο TikTok, αλλά οι παρεχόμενες υπηρεσίες θα περιοριστούν σταδιακά, καθώς η υποστήριξη της εφαρμογής από τρίτες εταιρείες θα διακοπεί.

Το TikTok έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, ζητώντας την παρεμπόδιση της απαγόρευσης. Ωστόσο, οι δικαστές φαίνεται να μην επιθυμούν να ακυρώσουν τη νομοθεσία, επικαλούμενοι ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Παρά την προτροπή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να καθυστερήσει η εφαρμογή της απαγόρευσης για πολιτική διαπραγμάτευση, η απόφαση φαίνεται να προχωρά απρόσκοπτα.

Πώς θα εφαρμοστεί η απαγόρευση

Με βάση τα σχέδια του TikTok, όπως τα περιγράφει The Information επικαλούμενο πρόσωπα που έχουν γνώση της υπόθεσης, οι χρήστες που θα προσπαθήσουν να ανοίξουν την εφαρμογή από τις 19 Ιανουαρίου θα βλέπουν ένα μήνυμα που θα τους κατευθύνει σε ιστότοπο με πληροφορίες για την απαγόρευση που επιβλήθηκε στην εφαρμογή.

Το TikTok σχεδιάζει επίσης να δώσει την επιλογή στους χρήστες να κατεβάσουν όλα τα στοιχεία και τις προσωπικές τους πληροφορίες.

Το TikTok και η κινεζική μητρική του εταιρεία ByteDance δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό.

Η αντίδραση της ByteDance

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε τον Απρίλιο νόμο που απαιτεί από τη ByteDance να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στις ΗΠΑ ως τις 19 Ιανουαρίου 2025 ή διαφορετικά να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη χώρα.

To TikTok και η ByteDance επιδιώκουν με την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο τουλάχιστον να καθυστερήσει η εφαρμογή του νόμου, ο οποίος, όπως καταγγέλλουν παραβιάζει την Πρώτη Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, η οποία προστατεύει την ελευθερία της έκφρασης.

Στο μεταξύ η ηγεσία του TikTok έχει διαβεβαιώσει τους Αμερικανούς εργαζόμενούς της ότι θα συνεχίσει να τους καταβάλλει τους μισθούς τους, ακόμη κι αν το Ανώτατο Δικαστήριο δεν μπλοκάρει τον νόμο, σύμφωνα με εσωτερικό υπόμνημα το οποίο περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Η εταιρεία έχει 7.000 εργαζόμενους στις ΗΠΑ, ενώ οι χρήστες του TikTok στη χώρα αυτή ανέρχονται σε 170 εκατομμύρια.

«Δεν μπορώ να τονίσω αρκετά ότι η ευημερία σας αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα και (…) θέλω να επαναλάβω ότι η εργασία σας, ο μισθός σας και οι κοινωνικές σας παροχές ως εργαζομένων στις ΗΠΑ είναι ασφαλείς και τα γραφεία μας θα παραμείνουν ανοικτά, ακόμη κι αν αυτή η κατάσταση δεν έχει επιλυθεί πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 19ης Ιανουαρίου», ανέφερε το εσωτερικό υπόμνημα.

Lemon8

Καθώς η απαγόρευση του TikTok αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στο τέλος της εβδομάδας, εκτός αν παρέμβει το Ανώτατο Δικαστήριο, μία άλλη εφαρμογή που ανήκει στην ByteDance, η Lemon8, έχει ανέβει στις κατατάξεις του Apple App Store. Η Lemon8 έκανε το ντεμπούτο της στις ΗΠΑ και τη Βρετανία τον Φεβρουάριο του 2023, ενώ είχε κυκλοφορήσει πρώτα στην Ιαπωνία τον Μάιο του 2020 με την ονομασία Sharee.

Σύμφωνα με τα δεδομένα της ιστοσελίδας SimilarWeb, η Lemon8 είχε πάνω από 1 εκατομμύριο καθημερινούς ενεργούς χρήστες στις ΗΠΑ, ενώ τον Δεκέμβριο είχε 12,5 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες παγκοσμίως.

Η εφαρμογή αυτή χαρακτηρίζεται ως «πολιτιστική» πλατφόρμα, με το interface της να «εμπνέεται» από άλλες δημοφιλείς ιστοσελίδες και εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Pinterest, το Instagram και το TikTok.

Η εφαρμογή, η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση του App Store, επιτρέπει την ανάρτηση φωτογραφιών, είτε μεμονωμένων εικόνων είτε καρουσέλ φωτογραφιών, όπως το Instagram, ενώ τα βίντεο που αναρτώνται απευθύνονται στα ενδιαφέροντα των χρηστών, όπως συμβαίνει και στο TikTok. Η πλατφόρμα επιτρέπει επίσης στους χρήστες να αλληλεπιδρούν με διαφορετικά είδη περιεχομένου ταυτόχρονα, όπως το Pinterest.

Η Τζέσικα Μάντοξ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψηφιακής Τεχνολογίας Μέσων Ενημέρωσης στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, δήλωσε ότι αν αυτές οι τρεις εφαρμογές συνδυάζονταν, το αποτέλεσμα θα ήταν η Lemon8. Καθώς πλησιάζει η απαγόρευση του TikTok, οι διαφημίσεις για την Lemon8 έχουν αυξηθεί στην πλατφόρμα του TikTok, με διαφημίσεις που ενθαρρύνουν τους χρήστες να την κατεβάσουν, ενώ έχουν σταλεί και ειδοποιήσεις για τη λήψη της.

Όταν οι χρήστες ανοίγουν την εφαρμογή, εμφανίζεται μήνυμα που αναφέρει ότι η εφαρμογή «υποστηρίζεται από το TikTok». Επίσης, τους προτρέπει να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους στο TikTok και να ακολουθήσουν όλα τα άτομα που ακολουθούσαν στο TikTok και έχουν λογαριασμούς στην Lemon8.

Οι χρήστες της Lemon8 καλούνται να επιλέξουν τα ενδιαφέροντά τους κατά τη δημιουργία λογαριασμού, τα οποία κυμαίνονται από lifestyle και φαγητό έως βιντεοπαιχνίδια, μουσική και ταινίες.

Το περιεχόμενο φαίνεται να είναι ακριβές αντίγραφο από το TikTok.

Αν και το TikTok έχει εξελιχθεί σε μια πλατφόρμα όπου οι χρήστες σπάνια μοιράζονται εικόνες -προτιμούν βίντεο- και οι κοινωνικές τάσεις αναπτύσσονται γύρω από την εφαρμογή, οι φωτογραφίες χωρίς μουσική και μόνο κείμενο θυμίζουν περισσότερο το περιεχόμενο που δημοσιεύεται στο Instagram παρά στο TikTok. Αντί για μία εικόνα την φορά, όπως στη σελίδα «For You» του TikTok ή στο κύριο feed του Instagram, οι χρήστες βλέπουν δύο σειρές περιεχομένου που πρέπει να επιλέξουν για να δουν.

Η διεπαφή (interface) της εφαρμογής είναι παρόμοια με την αναζήτηση του TikTok και θυμίζει την έκδοση του Pinterest στα κινητά.

RedNote

«Γειά σε όλους, το όνομά μου είναι Ryan. Είμαι πρόσφυγας του TikTok. Η αμερικανική κυβέρνηση απαγορεύει το TikTok, οπότε ψάχνουμε για μια εναλλακτική λύση… Λυπούμαστε πολύ που σας διακόπτουμε εδώ. Ελπίζουμε να μην χρειαστεί να μείνουμε εδώ για πολύ», ανέφερε σε βίντεο ο χρήστης με το όνομα Ryan Martin, το οποίο αναρτήθηκε χθες και φαίνεται να απευθύνεται στη βάση χρηστών της εφαρμογής στην Κίνα.

Ενώ η ByteDance περιμένει μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που θα μπορούσε να καθορίσει αν θα απαγορευτεί η εφαρμογή του TikTok στις ΗΠΑ, οι χρήστες εγκαταλείπουν ήδη την εφαρμογή και «μεταναστεύουν» σε μια άλλη κινεζική πλατφόρμα, την Xiaohongshu, η οποία κυριολεκτικά σημαίνει «μικρό κόκκινο βιβλίο» (RedNote) στα Μανδαρινικά.

Από τη Δευτέρα, η εφαρμογή Xiaohongshu (RedNote) ήταν η εφαρμογή με τα περισσότερα downloads στο App Store στις ΗΠΑ, παρά το γεγονός ότι δεν έχει επίσημο αγγλικό όνομα. Η δεύτερη εφαρμογή στη λίστα είναι η Lemon8.

Πολλοί χρήστες μετακινούνται στη RedNote ως μια ξεκάθαρη μορφή διαμαρτυρίας, απέναντι στην κυβέρνηση των ΗΠΑ που επιθυμεί την απαγόρευση του TikTok, κυρίως για υποψίες κατασκοπείας.

Αμερικανοί χρήστες του TikTok, προτείνουν στους ακολούθους τους να κατεβάσουν την RedNote για να στείλουν ένα μήνυμα στην αμερικανική κυβέρνηση, καθώς και στη Meta, η οποία αναμένεται να κερδίσει νέους χρήστες στο Instagram, για το προϊόν της που μοιάζει με το TikTok, τα Reels, αν τεθεί σε εφαρμογή η απαγόρευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Meta χρησιμοποίησε λόμπι των Ρεπουμπλικανών για να δημιουργήσει «κακή εικόνα» για το TikTok το 2022.

Ορισμένοι χρήστες ανέφεραν ότι, έπειτα από μια ενδεχόμενη απαγόρευση, είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε εβδομαδιαία «μαύρα διαλείμματα» από τις πλατφόρμες της Meta, δηλαδή να μην χρησιμοποιούν καθόλου εφαρμογές της, όπως το Instagram και το Facebook.

Η RedNote είναι μια κινεζική πλατφόρμα social media, που έχει τη βάση της στη Σαγκάη και προσφέρει σχεδόν όλα όσα είναι γνωστά στους Αμερικανούς χρήστες από άλλες εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Οι χρήστες μπορούν να μοιράζονται βίντεο, να αναρτούν φωτογραφίες, να κάνουν αναρτήσεις κειμένου και να έχουν πρόσβαση σε πολλές δυνατότητες αγορών.

Το inteface της RedNote διαφέρει από εκείνη του TikTok, καθώς το βίντεο δεν αρχίζει να παίζει αμέσως μόλις ανοίξει η εφαρμογή και οι χρήστες πρέπει να συνδεθούν για να αρχίσουν να τη χρησιμοποιούν. Ωστόσο, είναι παρόμοια στο ότι προσφέρει περιεχόμενο που «πιστεύει» ότι θα αρέσει στον κάθε χρήστη.

Ορισμένες αναρτήσεις τη Δευτέρα στην RedNote καλωσόρισαν τους «πρόσφυγες του TikTok» στην πλατφόρμα.

Η RedNote έκανε το λανσάρισμά της το 2013. Αν και αναπτυσσόταν σταθερά τα τελευταία χρόνια, η μεγαλύτερη αύξηση ήρθε κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν και αυξήθηκε η δημοτικότητά της.

Η RedNote έχει 300 εκατ. μηνιαίους ενεργούς χρήστες, σύμφωνα με το TechCrunch. Το TechCrunch ανέφερε ότι το 79% της βάσης χρηστών είναι γυναίκες.

Related posts

Σε «οδό Κώστα Σημίτη» θα μετονομαστεί δρόμος της Αθήνας

Βρέθηκε νεκρός μέσα στο πλοίο στο λιμάνι του Βόλου: Θρήνος για τον θάνατο του 50χρονου ναυτικού, “πάγωσαν” όλοι όταν είδαν αυτές τις εικόνες

Μόλις διέρρευσε το όνομά του: Αυτός είναι ο πασίγνωστος Έλληνας Ηθοποιός που είναι μπλεγμένος στο κύκλωμα προστασίας, προδόθηκε από τις κάμερες