Ο Σεπτέμβρης που έρχεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας) αναμένεται να είναι πιο θερμός από το συνηθισμένο, σύμφωνα με τις μακροχρόνιες προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν τον Αύγουστο.
Καιρός: Ο Σεπτέμβριος θα είναι… κόλαση
Με βάση το 89% των διαθέσιμων σεναρίων (πάνω από 310), η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου θα είναι υψηλότερη από τη φυσιολογική για την εποχή, η οποία αναφέρεται στην περίοδο 1993-2016. Πιο συγκεκριμένα, τα πιο πιθανά σενάρια υποδεικνύουν αποκλίσεις της τάξης των 1-2°C (38%) και 0-1°C (31%), ενώ η πιθανότητα για μέσες θερμοκρασιακές αποκλίσεις άνω των 2°C κυμαίνεται γύρω στο 19%.
Τι «είδαν» Αμερικανοί σε 350 διαφορετικά σενάρια
Τέλος, υπάρχει 11% πιθανότητα να παρατηρήσουμε μέση θερμοκρασία χαμηλότερη από τη συνήθη, σύμφωνα με το pelop.gr.
Αυτή η πρόβλεψη στηρίζεται σε 350 διαφορετικά σενάρια από τα ακόλουθα κέντρα πρόγνωσης: ECMWF (Ευρώπη), UKMO (Ηνωμένο Βασίλειο), Meteo-France (Γαλλία), JMA (Ιαπωνία), NCEP (ΗΠΑ), DWD (Γερμανία) και CMCC (Ιταλία), όπως αναφέρονται από το Copernicus Climate Change Service της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις συνοδεύονται από μεγάλη αβεβαιότητα και αποσκοπούν στην εκτίμηση των τάσεων στη μηνιαία και εποχιακή εξέλιξη των μέσων καιρικών συνθηκών.
Οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας σε ημερήσια και τοπική κλίμακα, εξαιτίας της επιρροής διάφορων καιρικών συστημάτων, μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με τη μέση απόκλιση που παρατηρείται σε μία ή περισσότερες μηνιαίες περιόδους σε μεγαλύτερες γεωγραφικές περιοχές.
Εάν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί κατά δύο βαθμούς Κελσίου, αυτό θα οδηγήσει σε αρκετά πιο ζεστές συνθήκες.
Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι “ο Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο καυτός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως”, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ με σημαντική διαφορά, και συνεχίζοντας την αλυσίδα των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που ξεκίνησε τον Ιούνιο, όπως ανακοίνωσε το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.
Ο Σεπτέμβριος 2023 ήταν «1,75° Κελσίου πιο ζεστός σε σχέση με τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου κατά την περίοδο 1850-1900», η οποία αποτελεί την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, πριν από την εμφάνιση του ανθρωπογενούς φαινομένου του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S).
Στις προηγούμενες ημέρες, η Αχαΐα κατέγραψε κάποιες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα. Στα Βραχνέικα, ο υδράργυρος έφτασε τους 42,1 βαθμούς Κελσίου τον Δεκαπενταύγουστο, κάνοντάς το τη μεγαλύτερη καταγραφή στη χώρα. Επιπλέον, η μέση μέγιστη θερμοκρασία σε εθνικό επίπεδο ήταν 35,2 °C, ενώ 174 από τους 488 ενεργούς μετεωρολογικούς σταθμούς (τη δεδομένη στιγμή) κατέγραψαν θερμοκρασίες πάνω από 37 °C, με 30 από αυτούς να ξεπερνούν τους 40 °C.