Tα όσα είπε η Μαίρη Συνατσάκη στο κανάλι της στο Youtube για τον τρόπο που έχουν επιλέξει με τον Ίαν Στρατή να μεγαλώσουν την κόρη τους, αλλά και για τα βρεφικά ρούχα, σχολίασαν το πρωί της Κυριακής (14/04) η Μπέττυ Μαγγίρα και οι συνεργάτες της στο “I Love Σου Κου”.
Τι είπε η Μαίρη Συνατσάκη
“Ο μπαμπάς της Ολίβιας είναι φεμινιστής και αυτό σαν παράδειγμα είναι το καλύτερο που θα μπορούσα να δώσω στην κόρη μου και δεν θα μπορούσα να μοιραστώ έναν τόσο δύσκολο ρόλο σαν αυτό της γονεικότητας με έναν άνθρωπο που δεν θα συμφωνούσαμε σε τόσο βασικά πράγματα. Οι θέσεις του είναι τέτοιες που θεωρούν εντελώς ίσα τα φύλα. Δεν είναι μόνο στα λόγια. Η Ολίβια θα δει τον μπαμπά της να πλένει τα πιάτα και θα δει εμένα με τρομερή χαρά και ικανοποίηση να βιδώνω την ντουλάπα. Θα το δει, δεν θα το ακούσει μόνο.
Το περιβάλλον της είναι ένα τέτοιο περιβάλλον. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πολύ πολύ κοντά της, αντίστοιχα είναι τέτοιοι άνθρωποι. Αν έρθει κάποιος απομακρυσμένος συγγενής, έχω μάθει πως θα μιλάω μπροστά της και θα στηρίζω τις φεμινιστικές μου ιδέες γιατί αυτό θα είναι το σωστότερο παράδειγμα για εκείνη.
Μου έκανε τρομερή εντύπωση όταν ξεκίνησα να αγοράζω ρούχα για την μικρή – αυτό έγινε όταν ήμουν 7 μηνών έγκυος – που έμπαινα σε sites και έπρεπε να αγοράσω ρούχα για το βρεφάκι και είχε κατηγορία στα βρεφικά, αγόρια και κορίτσια. Γιατί αποφασίσαμε από την πρώτη στιγμή ύπαρξης ενός ατόμου πρέπει να φορτιστεί αυτό με συγκεκριμένα χρώματα, συγκεκριμένες εικόνες, όχι δεν το καταλαβαίνω καθόλου!
Ήθελα να έχει και φορμάκια με δεινόσαυρους και αμαξάκια και έμπαινα στα αγορίστικα. Αυτός ο διαχωρισμός σε τόση μικρή ηλικία… Τα κοριτσάκια αποτυπώνονται σαν πράα, γλυκά κοριτσάκια. Επίσης μαθαίνουμε στην κόρη μας την έννοια της συναίνεσης. Το Stop. Δεν θέλω να αγκαλιαστώ, δεν μου αρέσει αυτό. Το σώμα και η ύπαρξη της δεν είναι διαθέσιμα για όλους, έτσι χωρίς τη δική της συναίνεση. Από τώρα ξέρει αν θέλει να της δίνουμε αγκαλιά ή φιλί” είχε πει, μεταξύ άλλων, η Μαίρη Συνατσάκη.
Το σχόλιο της Μπέττυς Μαγγίρα
Με αφορμή τα παραπάνω, η Μπέττυ Μαγγίρα ανέφερε: “Από που να το πιάσουμε τώρα; Η οριοθέτηση του σώματος τι σχέση έχει με τα ρουχαλάκια; Εγώ μπερδεύτηκα λίγο. Ποιος σε σταματάει από το να πάρεις ένα φόρεμα και να ντύσεις τον γιο σου με ένα φόρεμα; Ποιος σε σταματάει; Από που ψωνίζετε; Παντού υπάρχουν ρούχα σε όλα τα χρώματα και στα κοριτσίστικα και στα αγορίστικα. Τι λέτε τώρα; Εγώ αλλού τα μεγάλωσα τα παιδιά μου;
Δε νομίζω ότι το ροζ και η τουτού θα κάνει το παιδί μου να μη μπορεί να πει stop. Αυτό εξαρτάται από εμένα σαν γονιό. Και εννοείται ότι ο άντρας μου αν χρειαστεί θα πλύνει τα πιάτα και εννοείται ότι θα βιδώσω μια ντουλάπα. Τα έχουμε κάνει όλοι αυτά. Τα θεωρώ δεδομένα. Στη δική μας γενιά είναι δεδομένα αυτά και η γυναίκα πια δε μεγαλώνει με το σκεπτικό “μη μιλάς και κάτσε να φας χαστούκι από τον άντρα σου”, δε μεγαλώνει με αυτή τη νοοτροπία. Αυτή είναι νοοτροπία 1950 στην Ελλάδα.
Δε νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος της δικής μου γενιάς που να λέει στο παιδί του μεγαλώνοντας, “να βρεις έναν άντρα να παντρευτείς”… Άμα θέλει το παιδί να αλλάξει επειδή μέσα του νιώθει αγόρι, δε θα το επηρεάσει το πως το ντύνω εγώ… Μην τα κάνουμε όλα ίδια, γιατί αλλιώς θα τα κάνουμε όλα ουδέτερα. Εγώ βλέπω πια όλα τα παιδικά δωμάτια ότι είναι ουδέτερα, δε βλέπεις πουθενά γαλάζιο και ροζ”.