Ένα φωτεινό δείγμα της νεολαίας μας, αποτελεί ο Αθανάσιος Χαμαϊδής, παιδί πολύτεκνης οικογένειας που πέτυχε την είσοδό του στην Ιατρική με απίστευτους βαθμούς στις πανελλαδικές. Δύο 20άρια , ένα 19,5 και ένα 17,3 του άνοιξαν διάπλατα την πόρτα για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, περνώντας στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων, αφού συγκέντρωσε 19.360 μόρια.
Όμως δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις του που κάνουν το παιδί αυτό να ξεχωρίζει. Η όλη στάση ζωής, το ήθος, η ευγένεια, το πείσμα, η υπομονή, η επιμονή είναι μόνο μερικά από εκείνα που μπορούμε να πούμε για τον Θανάση. Πατάει γερά στα πόδια του, έχει πάρει εξαιρετικές βάσεις από την οικογένειά του, στοχεύει ψηλά και είναι αποφασισμένος να παλεύει για να πετύχει τους στόχους του.
Κάτι που μοιράστηκε μαζί μας και μας έκανε μεγάλη εντύπωση, είναι το γεγονός ότι στις προκαταρκτικές εξετάσεις για την αστυνομία και συγκεκριμένα στην προσωπική συνέντευξη, τον είχαν κόψει! Μέσα στις σχολές που θα δήλωνε ήταν και η αστυνομία, όχι ως πρώτη επιλογή, αλλά σε περίπτωση που δεν κατάφερνε να γράψει αυτό που ήθελε, είχε ήδη στο μυαλό του εναλλακτικά σενάρια. Το γεγονός ότι “κόπηκε” και μάλιστα με την αιτιολογία ότι “δεν του ταιριάζει το επάγγελμα του αστυνομικού και δεν έχει αυτοκυριαρχία και συναισθηματική σταθερότητα”, προκαλεί μεγάλη έκπληξη. Τουλάχιστον επειδή κρίνουμε από το αποτέλεσμα.
Στη φωτογραφία ο Θανάσης με τα αδέλφια του
Ο ίδιος λέει χαρακτηριστικά: “Πολλές φορές τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλουμε. Όταν με έκοψαν στη συνέντευξη, δεν απογοητεύτηκα. Δεν πρέπει να πέφτει το ηθικό. Όλα είναι μέσα στην καθημερινότητα. Έμεινα συγκεντρωμένος και δεν άφησα αυτό που έγινε να με επηρεάσει. Πίστευα στις δυνατότητές μου, ήξερα ότι προετοιμάστηκα κατάλληλα και πήγα έτοιμος να αποδείξω ότι μπορώ να πετύχω αυτά που ονειρεύομαι”.
Ο Θανάσης ξεκίνησε τη φοίτηση στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας από τη Β’ Λυκείου. Μία συνειδητή επιλογή, έχοντας από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του ότι θα έδινε εξετάσεις και, παρά το γεγονός ότι θα πάλευε για ελάχιστες θέσεις, θα τα κατάφερνε. Είχε βάσεις, θέληση και πείσμα. Μιλώντας για τα ΕΠΑΛ, τονίζει: “Πολλοί ακούν ΕΠΑΛ και θεωρούν ότι είναι κάτι κατώτερο. Ότι πηγαίνουν μαθητές που θέλουν να περνούν εύκολα την τάξη. Ισχύει ότι δεν είναι τόσο δύσκολα όσο στα ΓΕΛ. Είναι όμως σημαντικό που μπορείς να επιλέξεις μια ειδικότητα, αν δεν επιθυμείς να σπουδάσεις. Προσωπικά επειδή μου άρεσε η φαρμακευτική, επέλεξα βοηθός φαρμακείου, έχοντας στο μυαλό μου να αποκτήσω μια ειδικότητα, σε περίπτωση που δεν έρθουν όλα όπως τα σχεδίαζα. Στο σχολείο μου βρήκα στήριξη από τους καθηγητές που ήταν κοντά μου σε όλη τη διάρκεια αυτής της προσπάθειας. Πίστεψαν σε εμένα γιατί έβλεπαν ότι είχα βάλει ψηλά τον πήχυ και ήμουν αποφασισμένος να πετύχω. Είναι πολύ δύσκολο να περάσεις σε πανεπιστήμιο από τα ΕΠΑΛ, γιατί μπορεί τα μαθήματα να είναι ευκολότερα, όμως αγωνίζεσαι για ελάχιστες θέσεις. Δεν επιτρέπονται λάθη. Πας για να αριστεύσεις, αλλιώς δεν έχεις ελπίδα”.
Στην πορεία οργάνωσε το διάβασμα και διαπίστωσε ότι με σωστό πρόγραμμα μπορούσε να ολοκληρώσει την ύλη και να πάει στις εξετάσεις με αυτοπεποίθηση.
“Δεν θεωρώ ότι στερήθηκα πράγματα. Όλα θέλουν μέτρο, ειδικά όταν βάζεις ψηλούς στόχους. Ήξερα ότι δεν υπήρχε περιθώριο λάθους αλλά από την πρώτη στιγμή είχα έναν σκοπό: Όχι μόνο να πετύχω αλλά και να αριστεύσω. Να βγω πρώτος! Υπήρχαν στιγμές που είχα αμφιβολίες. Αρχικά σκεφτόμουν τη φαρμακευτική, διότι δεν ήμουν απολύτως βέβαιος για το αν θα κατάφερνα να πετύχω στην Ιατρική. Εκεί η οικογένειά μου έπαιξε σημαντικό ρόλο. Οι δικοί μου είδαν σε εμένα πολλές δυνατότητες, πίστεψαν σε αυτές και με βοήθησαν να καταλάβω ότι πρέπει να κυνηγήσω το όνειρο. Και αυτό έκανα”, λέει χαρακτηριστικά.
Οικογένεια, σχολείο και φροντιστήριο βοήθησαν σημαντικά σε αυτόν τον αγώνα. Σύμφωνα με τον Θανάση πάντως, σημαντικό κομμάτι των πανελληνίων είναι η προσωπική προσπάθεια και όπως επισημαίνει, πρέπει να γνωρίζει ο μαθητής τα κενά που έχει και να κάνει επαναλήψεις σε αυτά.
“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την οικογένεια μου που ήταν δίπλα μου όλη αυτή τη χρονιά και πίστευε σε εμένα όταν εγώ δεν πίστευα στον ίδιο μου τον εαυτό, βοηθώντας με να καταλάβω τι πραγματικά αξίζω. Ότι η φαρμακευτική για παράδειγμα που ήθελα στην αρχή δεν είναι αρκετή αλλά και ότι μπορούσα να περάσω ιατρική, όταν εγώ ο ίδιος είχα τις αμφιβολίες μου”, υπογραμμίζει.
Όσον αφορά στην ώρα των εξετάσεων και στον μεγάλο “αντίπαλο” των παιδιών, το άγχος, λέει τα εξής: “Δεν υπάρχει κάποιο κουμπί για να μην έχουμε άγχος. Εγώ προσωπικά σε όλη μου τη ζωή ήμουν υπερβολικά αγχώδης! Όλως παραδόξως, όταν έγραφα ήμουν απόλυτα ήρεμος. Το κομμάτι της αναμονής ήταν κάπως αγχωτικό, αλλά από τη στιγμή που έβλεπα τα θέματα, είχα απόλυτη συγκέντρωση και όλα ήρθαν φυσιολογικά”, και συνεχίζει:
“Ήμουν σίγουρος ότι έχω γράψει πολύ καλά. Ήξερα ότι θα αρίστευα. Όμως πάντα περιμένεις να δεις και τις βάσεις. Να δεις επισήμως τι έχεις καταφέρει. Αισθάνομαι δικαίωση γιατί το ήθελα πραγματικά και το κυνήγησα. Έτσι λειτουργώ στη ζωή μου και πλέον περιμένω με αγωνία να ξεκινήσω αυτό το νέο κεφάλαιο. Θα είναι σίγουρα δύσκολα, αλλά το γεγονός ότι έχω την ευκαιρία να προσφέρω στο κοινωνικό σύνολο και να αποκτήσω σημαντικές γνώσεις μου δίνει απίστευτη δύναμη”.
Όσο για τα παιδιά που ξεκινούν τώρα τον αγώνα για τις εξετάσεις, θέλει να τους δώσει μια συμβουλή: “Ακόμα και τα πιο τρελά όνειρα μπορούν να πραγματοποιηθούν αν υπάρχει θέληση. Όποιος πραγματικά θέλει να πετύχει κάτι, να το παλεύει. Πίστη στις δυνάμεις μας χρειάζεται”.
Αυτό το διάστημα ο Θανάσης δεν ξεκουράζεται, αφού είχε κανονίσει να δουλέψει το καλοκαίρι, προκειμένου να μαζέψει κάποια χρήματα. Δραστήριος, ενεργητικός, κοινωνικός και εργατικός. Στοιχεία που θέλουμε να έχουν οι νέοι μας. Και ο Θανάσης σίγουρα τα έχει.
Πηγή: sypol.gr