Survivor 4 Αποκάλυψη: Αυτό είναι το αυτοάνοσο το οποίο έβγαλε εκτός παιχνιδιού την Κάτια Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο ενώ ήταν το μεγάλο φαβορί για το φετινό Survivor 4 αναγκάστηκε να τεθεί εκτός παιχνιδιού και τώρα παρακολουθεί τα του… Άγιου Δομίνικου από το σπίτι της στην Αθήνα!

Κατά την παραμονή της, ωστόσο, στον νησί η Κάτια είχε μεταφερθεί δυο φορές στο νοσοκομείο καθώς η παραγωγή ανακάλυψε πως πάσχει από ένα αυτοάνοσο νόσημα.

Λίγο καιρό μετά την αποχώρησή της, λοιπόν, κι αφού μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, Love it, αποκαλύπτοντας πολλά παρασκήνια που το κοινό δεν γνώριζε, μίλησε για το νόσημα αυτό αναφέροντας πως είναι η ψωρίαση.

Τι είναι η ψωρίαση
Η ψωρίαση είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Προκαλεί συνήθως κοκκινίλες, φολιδωτές κηλίδες που εμφανίζονται στην επιδερμίδα. Οι λεπιδώδεις αυτές κηλίδες, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή δέρματος). Το δέρμα συσσωρεύεται γρήγορα σε αυτά τα σημεία και παίρνει μια ασημί-λευκή απόχρωση. Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων. Σε αντίθεση με το έκζεμα, η ψωρίαση είναι πιο πιθανό να εμφανιστεί στην εσωτερική πλευρά των αρθρώσεων.

Η νόσος επηρεάζει την ποιότητα ζωής και την σωματική και ψυχική υγεία των ασθενών με πολλούς τρόπους. Συχνά εμφανίζεται μαζί με άλλες παθήσεις όπως φλεγμονές στους οφθαλμούς, ελκώδη κολίτιδα, ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία αλλά και ψυχικές παθήσεις όπως κατάθλιψη κλπ. Μπορεί να οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες όσο και σε περιβαλλοντικούς όπως στρες, φάρμακα, ναρκωτικά, κάπνισμα, τραυματισμούς κλπ. Ειδικότερα όσον αφορά την παχυσαρκία, αυτή αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψωρίασης κατά δύο φορές.

Μερικοί από τους μύθους που συνοδεύουν την ψωρίαση είναι ότι προκαλείται από την κακή υγιεινή, ότι η γλουτένη επιδεινώνει τα συμπτώματα της και ότι η ψωρίαση δεν είναι κληρονομική.

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο αλλά υπάρχουν φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα όπως κορτικοστεροειδή και αντιφλεγμονώδη. Πολλά υποσχόμενο για την ανακούφιση των ασθενών είναι το έλαιο κανναβιδιόλης (CBD) για το οποίο όμως η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο και δεν χορηγείται ως φάρμακο.

Σε προχωρημένα στάδια της νόσου χορηγούνται τα βιολογικά φάρμακα που έχουν σκοπό να αντιμετωπίσουν το αίτιο της νόσου που είναι το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς.

Αναδημοσίευση από Youweekly.gr

Related posts

Δήμητρα Κατσαφάδου: «Δεν με φλερτάρει κανείς, δεν αντέχουν τα 20 σκυλιά μου, μου λείπει η συντροφικότητα»

Αμαλιάδα: Αυτή είναι η ομοιότητα στον θάνατο της αδερφής της Ειρήνης Μουρτζούκου και του Παναγιωτάκη

EKTAKTO: Σε συναγερμό πασίγνωστη μεγάλη πόλη της Ελλάδας – “Βρέχει” νεκρά πουλιά, απόκοσμες εικόνες και σκηνές αποκάλυψης