Εργαστήριο στη Στουτγάρδη ανίχνευσε ακαθαρσίες, χρωστικές ουσίες, αλλεργιογόνα, λιπαρά και μη δηλωμένα συστατικά
«Ακατάλληλη για βρώση από ανθρώπους» είναι, σύμφωνα με ελέγχους που διεξήγαγαν γερμανικές ενώσεις καταναλωτών, η σοκολάτα Ντουμπάι, ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλο τον κόσμο εξαιτίας μιας viral ανάρτησης στα social media.
Ο γερμανικός Τύπος ζήτησε τη γνώμη ειδικών και το συμπέρασμα είναι πως η συγκεκριμένη σοκολάτα εξαπατάει τους καταναλωτές ως προς τα συστατικά της και εμπεριέχει ακαθαρσίες. Είναι επικίνδυνη για την υγεία στην περίπτωση αλλεργικών ατόμων και κατανάλωσης μεγάλης ποσότητας, ειδικά από παιδιά.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε πρώτος ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Προστασίας Καταναλωτών της Βάδης-Βυρτεμβέργης Πέτερ Χάουκ, αφότου εξέτασε τα πορίσματα εργαστηριακών ελέγχων στη Στουτγάρδη. Σε πέντε προϊόντα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τρία από την Τουρκία εντοπίστηκαν ίχνη από σουσάμι, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στη λίστα συστατικών, καθώς και φοινικέλαιο αντί για βούτυρο κακάο. «Πρόκειται για εξόφθαλμη εξαπάτηση των καταναλωτών», είπε ο Χάουκ. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου η σοκολάτα από το Ντουμπάι έχει γίνει η πλέον περιζήτητη. Ανθρωποι περιμένουν στην ουρά επί ώρες έξω από ζαχαροπλαστεία της Γερμανίας για να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλάκα σοκολάτα που περιέχει κανταΐφι.
Το εργαστήριο της Στουτγκάρδης όμως κατάφερε σοβαρό πλήγμα στην εικόνα της, αφού ανίχνευσε ακαθαρσίες, χρωστικές ουσίες, αλλεργιογόνα, λιπαρά και μη δηλωμένα συστατικά. Εξι από τα οκτώ δείγματα περιείχαν «σημαντικές ποσότητες» των χημικών ενώσεων χημική 3-μονοχλωροπροπανοδιόλη (3-MCPD) και εστέρες λιπαρών οξέων, οι οποίοι είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, και σε πέντε πίνακες οι ισχύουσες οριακές τιμές ξεπεράστηκαν κατά περισσότερες από δύο φορές. Αυτές οι ουσίες πιθανώς εισέρχονται στη σοκολάτα μέσω φοινικέλαιου. Το εργαστήριο γράφει ότι αυτό δεν είναι πάντα μολυσμένο, αλλά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στον σχηματισμό των συγκεκριμένων λιπαρών. Ωστόσο υπάρχουν πλέον τεχνικές μέθοδοι που μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο μόλυνσης. Ως εκ τούτου, το εργαστήριο της Στουτγάρδης υποπτεύεται ότι στη σοκολάτα Ντουμπάι χρησιμοποιήθηκε κατώτερης ποιότητας λίπος.
Παρά τα ευρήματα δεν αποκλείεται οι προειδοποιήσεις των τοπικών αρχών στη Γερμανία να οδηγήσουν σε πρόσθετα μέτρα και καλύτερη εφαρμογή των ελέγχων ποιότητας στις εισαγωγές, με έμφαση στην ασφάλεια του καταναλωτικού κοινού. «Απευθύνω έκκληση στους εισαγωγείς να εκπληρώσουν το χρέος τους και να διασφαλίσουν ότι δεν θα εισέρχονται στην αγορά επικίνδυνα προϊόντα», σχολίασε ο Χάουκ. Πιστεύεται ότι ανάλογοι έλεγχοι και οδηγίες θα εκδοθούν για ολόκληρη την Ε.Ε. Δεν αποκλείεται πάντως η σοκολάτα Ντουμπάι να μην είναι τελικά ένα δημοφιλές γλύκισμα, αλλά «ένα κοινωνικό πείραμα», όπως ανέφερε ο αυτοδημιούργητος Γερμανός δισεκατομμυριούχος Κάρστεν Μασμάιερ. «Δεν μπορώ να ερμηνεύσω αλλιώς το γεγονός ότι η αξία της σοκολάτας φθάνει στα 69 ευρώ για μία και μοναδική πλάκα».
Πηγή: Καθημερινή