Αν έχετε βαρεθεί το μοσχάρι ή το χοιρινό ως κυρίως γεύμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, αλλά και το κοτόπουλο σας φαίνεται «απλό», η λύση είναι: μια τέλεια ψητή γαλοπούλα!
Πώς να ψήσετε μια γαλοπούλα
Προετοιμάστε τη γαλοπούλα: Αφαιρέστε το λαιμό και τα εντόσθια της γαλοπούλας. Στεγνώστε τη γαλοπούλα με χαρτί κουζίνας και στη συνέχεια τοποθετήστε την (με το στήθος προς τα πάνω) σε μια σχάρα σε ένα ταψί.
Γεμίζουμε και αλατοπιπερώνουμε τη γαλοπούλα: Γεμίζουμε την κοιλιά με γέμιση. Τρίψτε το δέρμα με βούτυρο και μετά αλατοπιπερώστε. Ρίξτε δύο φλιτζάνια ζωμό στο ταψί και απλώστε χαλαρά στη γαλοπούλα αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε τη γαλοπούλα: Ψήνουμε το πουλερικό, προσθέτοντας ζωμό κάθε 30 λεπτά για περίπου δυόμιση ώρες. Προσθέστε περισσότερο ζωμό καθώς εξατμίζονται τα υγρά. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο έως ότου ένα θερμόμετρο κρέατος που εισάγεται στο παχύτερο μέρος του μηρού δείχνει 73,8C.
Έξυπνα tips
Πόση ώρα να μαγειρέψετε τη γαλοπούλα; 13 λεπτά για κάθε κιλό γαλοπούλας αν ψήνεται άδεια και 15 λεπτά ανά κιλό αν είναι γεμιστή.
Το πουλερικό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι κατεψυγμένη.
Γυρνώντας τη γαλοπούλα έχουμε ομοιόμορφο ψήσιμο! Άρα έχετε στο νου σας ότι δεν είναι απαραίτητη μόνο η προσθήκη ζωμού, αλλά και το γύρισμα μέσα στο ταψί.
Η γαλοπούλα που έχει ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά το ψήσιμο είναι πιο ζουμερή.
Ένας εύκολος τρόπος για υπολογίσετε πόσο κρέας θα χρειαστείτε είναι ο εξής: 500γρ. γαλοπούλα ανά άτομο, οπότε για 4 άτομα θα χρειαστείτε μία γαλοπούλα 2 κιλών, για 8 άτομα, μία των 4 κιλών κ.ο.κ.
Τo μαρινάρισμα με άλμη κάνει την γαλοπούλα πιο τρυφερή, νόστιμη και ζουμερή.
Η γαλοπούλα θα πρέπει να τελειώσει ακριβώς την ώρα που περιμένετε τους καλεσμένους σας. Αν είναι έτοιμη από πιο νωρίς, θα στεγνώσει.