Viral στο διαδίκτυο, έχει γίνει ένα τραγούδι που δείχνει την σκληρή πραγματικότητα των οδοκαθαριστών.
Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ τη Ιωάννας Μπουροπούλου, στον taxydromos.gr, το τραγούδι αυτό γράφτηκε στην καμπίνα απορριμματοφόρου του Δήμου Βόλου και εξιστορεί τις καθημερινές συνθήκες εργασίας των οδοκαθαριστών.
Βγαλμένο από τη ζωή των οδοκαθαριστών
Ένα τραγούδι βγαλμένο από τη ζωή μέσα σε απορριμματοφόρο και, κυρίως, από την καθημερινότητα κυκλοφόρησε ο Βολιώτης Νίκος Σίμος, με τα σχόλια από κάτω να είναι διθυραμβικά, μόλις τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας.
Ο Νίκος Σίμος είναι μόνιμος υπάλληλος στον Δήμο Βόλου και είναι οδηγός απορριμματοφόρου. Ανέκαθεν ασχολείται με την μουσική και τη σύνθεση μουσικών κομματιών, αλλά ο «Απορριμματοφορέας» είναι η πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια με στίχους, μουσική και ερμηνεία που φέρουν την υπογραφή του.
Ο «Απορριμματοφορέας» είναι ένα τραγούδι που κυριολεκτικά «γεννήθηκε» μέσα στο ωράριο εργασίας και στην καμπίνα του απορριμματοφόρου. Είναι ένα τραγούδι που εξιστορεί με ροκ ύφος και απλό στίχο τα καθημερινά καθήκοντα των ανθρώπων στις υπηρεσίες καθαριότητας.
Πως γεννήθηκε το τραγούδι
«Το τραγούδι «γεννήθηκε» στην καμπίνα του απορριμματοφόρου ένα χάραμα. Εν μέσω δρομολογίου μου ήρθε το πρώτο στιχάκι και σε κάθε κάδο που σταματούσαμε για να φορτώσουν οι υπάλληλοι, εγώ σημείωνα τους στίχους. Από κάδο σε κάδο και σε διάστημα λιγότερο της μίας ώρας κατάφερα να ολοκληρώσω το τραγούδι» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Νίκος Σίμος. Οι στίχοι γράφτηκαν στη διάρκεια μίας πρωινής βάρδιας, ενώ μουσική και βίντεο δημιουργήθηκαν σε λιγότερο από μία ημέρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι ήταν ένα κομμάτι που βγήκε από την ψυχή και τα βιώματα.
Όπως τονίζει δεν είναι ένα τραγούδι που κυκλοφόρησε για λόγους ψυχαγωγίας: «Είναι κάτι πολύ παραπάνω, είναι ένα βιωματικό τραγούδι που περιγράφει την καθημερινότητα συγκεκριμένων ανθρώπων, του οδηγού και των εργατών ενός απορριμματοφόρου. Αυτό που προσπάθησα να κάνω μέσα από το τραγούδι ήταν να περιγράψω τις συνθήκες που βιώνουμε καθημερινά οι άνθρωποι της καθαριότητας, σε όλη την Ελλάδα» επισημαίνει ο κ. Σίμος.
Πως ο Νίκος Σίμος εμπνεύστηκε το τραγούδι ο «Απορριμματοφορέας»
«Εν μέσω δρομολογίου μου ήρθε το πρώτο στιχάκι και σε κάθε κάδο που σταματούσαμε για να φορτώσουν οι υπάλληλοι, εγώ σημείωνα τους στίχους. Από κάδο σε κάδο και σε διάστημα λιγότερο της μίας ώρας κατάφερα να ολοκληρώσω το τραγούδι
Ωστόσο, μέσα από ένα βιωματικό τραγούδι δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα κοινωνικά μηνύματα. Ο οδηγός απορριμματοφόρου του Δήμου Βόλου αναφέρει ότι προσπάθησε μέσα από ένα μουσικό κομμάτι να θίξει σοβαρά κοινωνικά προβλήματα και συμπεριφορές, όπως η ανωνυμία , η ανάγκη για επιβίωση, οι δυσκολίες της δουλειάς, ακόμα και ο πιθανός κοινωνικός «ρατσισμός» που υπάρχει απέναντι σε αυτές τις εργασιακές ομάδες.
«Εμείς καθημερινά είμαστε οι ανώνυμοι, οι αφανείς ήρωες που κρίνονται για τη δουλειά τους και που, παράλληλα, βιώνουμε συμπεριφορές κοινωνικού ρατσισμού, κάτι που έχω αποτυπώσει και μέσα από το ρεφρέν του τραγουδιού μου» τονίζει ο κ. Σίμος.
Ο στίχος «Μα μην ντραπείς να με κάνεις παρέα, κι ας με φωνάζουν όλοι απορριμματοφορέα» είναι μία κοινωνική αποτύπωση καθημερινών συμπεριφορών. Ο τίτλος του τραγουδιού είναι μία σύνδεση, ένα λογοπαίγνιο που συνδέει τον τραυματιοφορέα, που στο μυαλό όλων είναι ήρωας, με τον απορριμματοφορέα.
«Προσπάθησα να ελαφρύνω λίγο τον τίτλο του τραγουδιού ώστε να δείξω με ακόμη πιο παραστατικό τρόπο το φαινόμενο του κοινωνικού ρατσισμού και της απαξίωσης που, φυσικά και, υπάρχουν. Γινόμαστε αποδέκτες κάθε φορά που βγαίνουμε στην κίνηση των δρόμων και κυρίως στις πόλεις. Συνεχόμενα κορναρίσματα, αλλά και υβριστικά σχόλια είναι καθημερινά».
Από την άλλη πλευρά, όπως προσθέτει ο κ. Σίμος, είναι πολλοί και αυτοί που αναγνωρίζουν τη δουλειά των υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας. «Εμάς καθήκον μας είναι να κρατάμε τις πόλεις καθαρές» τονίζει ο κ. Σίμος.
Το τραγούδι έχει κυκλοφορήσει στο YouTube και έχει, ήδη, πάνω από 6.500 προβολές ενώ οι κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι πάρα πολλές.
«Μου έστειλαν πολλά μηνύματα συνάδελφοι, όχι μόνο από τη Μαγνησία, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα για να μου πουν πόσο ταυτίστηκαν με το τραγούδι» λέει γεμάτος ενθουσιασμό ο ερασιτέχνης καλλιτέχνης, που υπογράφει στίχους, μουσική, αλλά και την ερμηνεία. Ωστόσο, μεγάλο ευχαριστήριο απευθύνει στον καλό του φίλο Θέμη Καρβέλη, που συνέβαλε στις ρυθμικές και soloκιθάρες που «ηλεκτρίζουν» την ατμόσφαιρα.
Δείτε το τραγούδι: