Φέτος, ένα νομισματοκοπείο στην Βραζιλία έφτιαξε πάνω από 5.000 χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια για τους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο Ντε Τζανέιρο.
Για τις επόμενες δύο εβδομάδες, αυτά τα χιλιάδες μετάλλια θα απονεμειθούν στους καλύτερους αθλητές του κόσμου: αθλητές σαν τον Michael Phelps, ο οποίος έγινε 21 φορές κάτοχος χρυσού μεταλλίου το βράδυ της Τρίτης και την κολυμβήτρια Kathleen Baker, η οποία – παρά τη μάχη της με τη νόσο του Crohn – κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο την Δευτέρα.
Ενώ τα Ολυμπιακά μετάλλια είναι σαφώς πολύτιμα, όσον αφορά την περηφάνια και σε μερικές περιπτώσεις την ιστορική σημασία τους, η πραγματική χρηματική αξία τους δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστεί.
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την αξία ενός ολυμπιακού μεταλλίου, συμπεριλαμβανομένης της ταυτότητας του νικητή του…
Εδώ είναι τρεις μεγάλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο στην αξία ενός μεταλλίου:
1) Τα Ολυμπιακά μετάλλια σπάνια πωλούνται
Η αναφορική τιμή για ένα χρυσό μετάλλιο είναι περίπου 500 δολάρια, η οποία σίγουρα ακούγεται χαμηλή. Αυτό συμβαίνει επειδή η αξία του είναι βασισμένη τόσο στη τιμή του χρυσού όσο και του ασημιού, εφόσον από αυτά αποτελείται κυρίως ένα χρυσό μετάλλιο (αν ήταν καθαρό χρυσό, η αξία του θα δεκαπλασιαζόταν).
Λίγα όμως μετάλλια διατίθενται προς πώληση και από αυτά που πωλούνται, η τιμή τους είναι πολύ μεγαλύτερη από την αξία των μετάλλων τους.
Για παράδειγμα, ένα από τα μετάλλια των Ολυμπιακών αγώνων του Λονδίνου το 2012, πουλήθηκε αυτό το καλοκαίρι για 55.000 δολάρια, επειδή τα μετάλλια πιο πρόσφατων αγώνων είναι και πιο σπάνια.
Αυτή τη στιγμή, η προσφορά για ένα μη απονεμημένο χρυσό μετάλλιο από τους αγώνες του 2004 της Αθήνας, έχει ξεπεράσει τα 19.000 δολάρια στο eBay.
2) Επίσης η τιμή μπορεί να εξαρτάται και από το άθλημα στο οποίο συμμετείχε ο Ολυμπιονίκης.
Για παράδειγμα τα μετάλλια των χειμερινών αγώνων τείνουν να είναι πιο ακριβά στις δημοπρασίες καθώς θεωρούνται πιο σπάνια, διότι εκεί έχουμε μόνο 15 αθλήματα σε αντίθεση με τους θερινούς, που έχουν 41.
3) Τέλος, υπάρχουν και άλλοι τρόποι που ένα μετάλλιο μπορεί να επιφέρει κέρδη.
Πολλές χώρες αμοίβουν και με χρηματικά έπαθλα τους Ολυμπιονίκες τους, τα οποία όμως φορολογούνται και ας μην ξεχάσουμε να αναφέρουμε και τεράστιο κεφάλαιο των χορηγών…
Credits: Money.Mic