Ακόμα ένα μεγάλο ραντεβού με την ιστορία έχει σήμερα ο Λευτέρης Πετρούνιας που δίνει τη μεγάλη μάχη έχοντας όλη την Ελλάδα στο πλευρό του.
Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης και δύο διαδοχικές φορές παγκόσμιος πρωταθλητής των κρίκων, το 2015 στην Γλασκώβη και το 2017 στο Μόντρεαλ, διεκδικεί το τρίτο χρυσό μετάλλιο στον τελικό του αγωνίσματος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στην Ντόχα.
Και μόνο η συμμετοχή του θεωρείται άθλος αφού έρχεται μόλις ελάχιστες μέρες πριν από το δύσκολο χειρουργείο αποκατάστασης σε πρόβλημα που τον ταλαιπωρεί στον αριστερό ώμο.
Εάν ο Πετρούνιας κερδίσει το τρίτο χρυσό μετάλλιο, θα γίνει ο πολυνίκης Έλληνας στην διοργάνωση, ξεπερνώντας τον Βλάση Μάρα που έχει δύο χρυσά κι ένα χάλκινο, αλλά θα γίνει ακόμη κι ένας από τους τρεις γυμναστές στην ιστορία της ενόργανης, που θα έχει κατακτήσει τρία χρυσά μετάλλια σε ένα αγώνισμα.
Επιπλέον, θα διευρύνει το αήττητο σερί, καθώς επί 2,5 χρόνια ο Λευτέρης Πετρούνιας νικάει σε όλους τους αγώνες που έχει εμφανιστεί (9 χρυσά σε 9 διοργανώσεις).
Στο στάδιο Aspire Dome που γίνονται οι αγώνες, είχε κατακτήσει το πρώτο σημαντικό μετάλλιο της καριέρας του σε διεθνές επίπεδο, το χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ντόχα το 2009, λίγο πριν κλείσει τα 19 του χρόνια. Στον τελικό των κρίκων θα μπει με τον «αέρα» του φαβορί. Η υπεροχή του φάνηκε και στον προκριματικό, όπου συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία (15,266 β.) παρά τους έντονους πόνους, οι οποίοι δεν του έχουν επιτρέψει να προπονηθεί κανονικά τους τελευταίους μήνες και έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την συμμετοχή του στη διοργάνωση.
Μετά από κλήρωση, ο 27χρονος πρωταθλητής θα εκτελέσει το πρόγραμμά του πρώτος μεταξύ των οκτώ φιναλίστ, στοιχείο που θεωρητικά δεν λειτουργεί προς όφελος των αθλητών, αλλά για τον Πετρούνια δεν σημαίνει τίποτα αυτό… Παρόμοια σειρά εκτέλεσης είχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, αλλά και στους τρεις τελευταίους ευρωπαϊκούς τελικούς, μετατρέποντας κάθε φορά το υποτιθέμενο μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, αφού με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις «έκοβε τα πόδια» των επίδοξων ανταγωνιστών που ακολουθούσαν.
Μεταξύ εκείνων που θα αντιμετωπίσει βρίσκεται ξανά ο Βραζιλιάνος Αρτούρ Ναμπαρέτε Ζανέτι, «χρυσός» Ολυμπιονίκης στο Λονδίνο και «ασημένιος» στο Ρίο Ντε Τζανέιρο πίσω από τον Πετρούνια, καθώς και κάτοχος τριών μεταλλίων σε Παγκόσμια πρωταθλήματα (χρυσό το 2013, ασημένια το 2011 και το 2014). Ο Ζανέτι ήταν 2ος στον προκριματικό με 15,033 βαθμούς και έχει κληρωθεί να αγωνιστεί τελευταίος στον τελικό, αποτελώντας τον μοναδικό αντίπαλο που έχει υποσκελίσει τον Έλληνα γυμναστή μέσα στην τελευταία τετραετία, και μάλιστα δύο φορές. Η πιο πρόσφατη από αυτές ήταν τον Απρίλιο του 2016, όταν ο Βραζιλιάνος επικράτησε ως «οικοδεσπότης» στο προ-Ολυμπιακό test event του Ρίο. Από εκεί και πέρα ξεκίνησε το αήττητο σερί του Πετρούνια.
«Ο Πετρούνιας μου αρέσει, είναι καλό παιδί και καλός αθλητής. Ο στόχος μου όμως είναι να κερδίσω το χρυσό μετάλλιο», είπε ο Βραζιλιάνος από την Ντόχα.
Οι άλλοι 6 φιναλίστ είναι οι Αρτούρ Τοβμασιάν (Αρμενία, 14,866 β.), Ίγκορ Ραντιβίλοφ (Ουκρανία, 14,833 β.), Βαχάγκν Νταβτιάν (Αρμενία, 14,666 β.), Μάρκο Λοντάντιο (Ιταλία, 14,666 β.), Νικίτα Σιμόνοφ (Αζερμπαϊτζάν, 14,633 β.) και Νικίτα Ναγκόρνι (Ρωσία, 14,633 β.).
Για τον Λευτέρη Πετρούνια, αυτή θα είναι η τέταρτη διαδοχική παρουσία σε τελικό Παγκόσμιου πρωταθλήματος, αφού η αρχή είχε γίνει το 2014 στη Νανίνγκ της Κίνας, όπου είχε πάρει την 6η θέση, για να ακολουθήσουν οι θρίαμβοι του 2015 στη Γλασκόβη και του 2017 στο Μόντρεαλ.
Το πρόγραμμα των τελικών οργάνων (σε ώρες Ελλάδας):
Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 15:00 – 18:30: Τελικοί οργάνων, 1ο σκέλος (ΑΝΔΡΕΣ: Έδαφος, Πλάγιος ίππος, Κρίκοι, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Άλμα, Ασύμμετροι ζυγοί)
Σάββατο 3 Νοεμβρίου 15:00 – 18:30: Τελικοί οργάνων, 2ο σκέλος (ΑΝΔΡΕΣ: Άλμα, Δίζυγο, Μονόζυγο, ΓΥΝΑΙΚΕΣ: Δοκός ισορροπίας, Έδαφος)