Στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου η Βεατρική Ντούγκου, έτρεξε στα 60 και τα 200 μέτρα. Η νεαρή αθλήτρια χειροκροτήθηκε από τον κόσμο που κατέκλυσε το ΣΕΦ το βράδυ της Κυριακής.
Βεατρική Ντούγκου: Ποια είναι η νεαρή αθλήτρια
Λέγεται Βεατρίκη Καλυψώ Ντούγκου και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ στην ηλικιακή κατηγορία Κ18 στα 200 μέτρα. Το 25.01 αποτελεί κορυφαία επίδοση, πλέον, στην Ελλάδα και άφησε στο παρελθόν ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1989 και είχε σημειώσει η Μαρίνα Βασαρμίδου.
Η νεαρή αθλήτρια προπονείται στη Θεσσαλονίκη όπου ζει με την οικογένειά της. Η Βεατρίκη Ντούγκου ανήκει στην ομάδα του Ρήγα Θεσσαλονίκης και έχει κάνει ήδη σπουδαίες εμφανίσεις στα ηλικιακά παγκόσμια και ευρωπαϊκά πρωταθλήματα λαμβάνοντας μέρος στα 100 και 200 μέτρα και 100 μέτρα με εμπόδια.
Ξεκίνησε την αγωνιστική της πορεία το 2021 σε ηλικία 15 ετών. Τότε, συμμετείχε στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Κ18 και αγωνίστηκε στα χαμηλά εμπόδια και είχε τερματίσει έκτη στον τελικό. Την επόμενη χρονιά έτρεξε στα 60μ κλειστού, 100μ. και 200μ. αλλά και στα εμπόδια σε ανοιχτό και κλειστό.
Το 2022 αγωνίστηκε για πρώτη φορά με το εθνόσημο στο στήθος. Μάλιστα, στο βαλκανικό πρωτάθλημα έτρεξε το 100 μέτρα σε 12.04 δευτερόλεπτα αλλά η επίδοσή της δεν μέτρησε λόγω ανέμου.
Η Βεατρίκη Ντούγκου, ωστόσο, δεν απασχόλησε μόνο για τις αγωνιστικές της επιδόσεις. Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, η νεαρή σπρίντερ κέρδισε τις εντυπώσεις.
Όπως είχε πει μάλιστα: «Ο μπαμπάς μου είναι από την Κένυα και η μητέρα από τη Θεσσαλονίκη. Ήταν η πρώτη φορά που έκανα παρέλαση και ήταν μια εξαιρετική εμπειρία με πάρα πολύ καλή οργάνωση. Nιώθω περήφανη για την πατρίδα μου και χαρά που εκπροσώπησα το σχολείο μου».
Η Βεατρίκη Ντούγκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Η μητέρα της είναι Ελληνίδα. Ο πατέρας της είναι ο Σαμουήλ, ιατροδικαστής με λαμπρή πορεία στον χώρο.
Βεατρίκη Ντούγκου: Το σχολείο στην Κένυα
Ο Σαμουήλ Ντούγκου γεννήθηκε στην πόλη Κιμέντε της Κένυας, 30 χιλιόμετρα δυτικά το Ναϊρόμπι. Ο Κενυάτης ήρθε στην Ελλάδα το 1967 όπου έγινε δεκτός με υποτροφία στο Εκκλησιαστικό Λύκειο Βελλάς στα Γιάννενα. Το στρατιωτικό πραξικόπημα, που ξέσπασε μία εβδομάδα μετά την άφιξή του, καθυστέρησε την ολοκλήρωση των σπουδών του.
Αποφάσισε να σπουδάσει ιατρική και ακολούθησε την ιατροδικαστή αφού είχε πάθος και με τη Νομική επιστήμη. Είναι καθηγητής στην ιατρική σχολή ΑΠΘ.
Το 2009 ίδρυσε μαζί με φίλους τους γιατρούς, δικηγόρους και πανεπιστημιακούς τη μη κυβερνητική οργάνωση «Σωκράτης». Στόχος ήταν να χτίσουν «ένα σχολείο για την Κένυα», που έκαναν πραγματικότητα.
Ο πατέρας της, είχε δηλώσει στις κάμερες: «Σαν γονείς της Βεατρίκης, αισθανόμαστε μεγάλη συγκίνηση. Δεν ήρθαμε χθες στη Θεσσαλονίκη. Είμαστε πλέον πολλά χρόνια. Επομένως δεν μπορεί να μη μας προκαλεί υπερηφάνεια η σημερινή της συμμετοχή στην παρέλαση εκπροσωπώντας το σχολείο της».