Αρκετά συχνά οι ηλεκτρικές συσκευές χαλάνε επειδή βαριόμαστε να τις χειριστούμε σωστά, δεν διαβάζουμε το εγχειρίδιο χρήσης και συνεχώς κάνουμε κάτι λάθος.
Συγκεντρώσαμε κάποιες βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τις συσκευές σας σε καλύτερη κατάσταση και για περισσότερο καιρό.
Πλυντήριο ρούχων
- Μη τοποθετείτε βαριά αντικείμενα πάνω στο πλυντήριο ρούχων και μη κάθεστε πάνω του.
- Βεβαιωθείτε ότι έχετε αφαιρέσει από όλες τις τσέπες τυχόν ξεχασμένα αντικείμενα πριν το πλύσιμο.
- Μη χρησιμοποιείτε οτιδήποτε άλλο καθαριστικό προϊόν, εκτός από απορρυπαντικό σε σκόνη ή υγρό πλυντηρίου και μαλακτικό. Τo απορρυπαντικό για πλύσιμο στο χέρι δημιουργεί πολύ αφρό και μπορεί να προκαλέσει ζημιά.
- Σκουπίστε τα εσωτερικά λάστιχα μετά από κάθε πλύση, ανοίξτε τη πόρτα του πλυντηρίου και αφήστε να στεγνώσει. Διαφορετικά, μπορεί να αναπτυχθεί μούχλα στο εσωτερικό.
- Αδειάστε τον κάδο του πλυντηρίου, αμέσως μόλις τελειώσει το πλύσιμο. Αν παραμείνουν μέσα στον κάδο βαριά ρούχα, μπορεί να του προκαλέσουν ζημιά.
- Αν το πλυντήριό σας δεν έχει αυτοκαθαριζόμενο πρόγραμμα, τότε μια φορά το μήνα χρειάζεται να καθαρίζετε το εσωτερικό του, θέτοντας σε λειτουργία το πλυντήριο. Μπορείτε να το βάλετε στη μέγιστη θερμοκρασία και να προσθέσετε αντί για απορρυπαντικό χυμό λεμονιού και ξίδι.
Ψυγείο
- Η σωστή φροντίδα του ψυγείου ξεκινάει ακόμα όταν ακόμα δεν έχει έρθει στο σπίτι σας. Τα ψυγεία πρέπει να μεταφέρονται κάθετα και όχι σε κλίση πάνω των 40 μοιρών. Διαφορετικά, μπορεί να έχει διαρροή το ψυκτικό υγρό και να καταστραφεί όλο το ψυκτικό σύστημα.
- Μετά από μια μεταφορά του ψυγείου, το ψυκτικό υγρό μπορεί να έχει εισχωρήσει σε σωληνάκια που κανονικά δεν πρέπει να υφίσταται. Περιμένετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν το θέσετε σε λειτουργία.
- Μη τοποθετείτε στο ψυγείο ζεστό φαγητό, βεβαιωθείτε πρώτα ότι έχει κρυώσει.
- Τα σύγχρονα μοντέλα δεν χρειάζονται ολοκληρωτική απόψυξη δύο φορές το χρόνο. Αλλά περιστασιακά, χρειάζεται να καθαρίζετε εξ ολοκλήρου το ψυγείο, βγάζοντάς το από την πρίζα.
- Μη ξεχνάτε ότι το πίσω μέρος του ψυγείου χρειάζεται κατά καιρούς καθάρισμα με ηλεκτρική σκούπα. Φυσικά, πρώτα πρέπει να το αποσυνδέσετε από τη πρίζα.
Πολυκουζινάκι
- Μη τοποθετείτε τον κάδο στο πολυκουζινάκι υγρό ή βρώμικο, καθώς μπορεί να προκληθεί βλάβη.
- Είναι σημαντικό να καθαρίζετε το εξωτερικό του κάδου μετά από κάθε χρήση, αν αφαιρείται. Διαφορετικά μπορεί να συγκεντρώνει υγρασία, και υπολείμματα φαγητών.
- Μη τρίβετε τον κάδο με συρματάκι, καθώς θα προκληθούν γρατσουνιές και θα καταστραφεί η επίστρωσή του. Καθαρίστε τον κάδο με ένα μαλακό σφουγγαράκι και υγρό πιάτων.
- Βεβαιωθείτε ότι όταν γεμίζετε το πολυκουζινάκι με φαγητό, ότι βρίσκονται κάτω από το μέγιστο όριο.
Πλυντήριο πιάτων
- Τοποθετήστε τα πιάτα ανάποδα στο πλυντήριο πιάτων.
- Πριν τοποθετήσετε τα πιάτα στο εσωτερικό, βεβαιωθείτε ότι έχετε ξεβγάλει με νερό όλα τα υπολείμματα από τροφές.
- Αφαιρέστε αυτοκόλλητα και χαρτάκια από τους πάτους των πιάτων και των φλιτζανιών, καθώς μπορούν να βουλώσουν τα φίλτρα.
- Όταν τοποθετείτε τα πιάτα στο εσωτερικό, βεβαιωθείτε ότι δεν ακουμπάνε μεταξύ τους, έτσι ώστε να μη πλυθούν καλά, αλλά και να μη μπλοκάρει η ροή του νερού.
- Χρησιμοποιήστε μόνο εξειδικευμένα καθαριστικά πλυντηρίου και ταμπλέτες. Το συνηθισμένο υγρό πιάτων μπορεί να προκαλέσει βλάβη.
- Είναι σημαντικό να μη πέφτουν μικρά αντικείμενα από τον κάδο του πλυντηρίου, καθώς μπορούν να εμποδίσουν τη ροή του νερού, αλλά και τη σωστή λειτουργία του πλυντηρίου.
- Μη ξεχνάτε σε τακτά χρονικά διαστήματα, να καθαρίζετε το πλυντήριο από τα άλατα και τα υπολείμματα, θέτοντας το σε λειτουργία χωρίς πιάτα, και βάζοντας ειδικές ταμπλέτες κατά των αλάτων.
Φούρνος μικροκυμάτων
- Τρόφιμα με μικρό βάρος, είναι καλύτερο να μη τα ζεσταίνετε μόνα τους. Τοποθετήστε μαζί ένα ποτήρι με νερό, έτσι ώστε να απορροφήσει μέρος της υγρασίας του νερού.
- Το ιδανικό είναι να μη τοποθετείτε τίποτα πάνω στο φούρνο μικροκυμάτων. Τουλάχιστον βεβαιωθείτε ότι δεν εμποδίζονται τα ανοίγματα εξαερισμού.
- Ποτέ μη θέτετε σε λειτουργία έναν άδειο φούρνο μικροκυμάτων, καθώς τα μικροκύματα μπορούν να καταστρέψουν τη συσκευή.
- Μη τοποθετείτε στο φούρνο μικροκυμάτων πιάτα που είναι πολύ βαριά (το μέγιστο βάρος καθορίζεται στις οδηγίες χρήσης της κάθε κατασκευάστριας εταιρείας).
- Μη χρησιμοποιείτε σκεύη που δεν είναι κατάλληλα για φούρνο μικροκυμάτων, καθώς μπορεί να προκληθεί πυρκαγιά.
- Μη ζεσταίνετε φαγητό παραπάνω από όσο χρειάζεται.
- Και φυσικά, καθαρίζετε τακτικά υπολείμματα τροφών και λίπη από τα τοιχώματα του φούρνου με μαλακό, νωπό πανάκι.
Τοστιέρα
- Μην επιτρέπετε να εισχωρήσει νερό ή υγρασία στο εσωτερικό της τοστιέρας, ή μη τη χρησιμοποιείτε με υγρά χέρια. Βεβαιωθείτε ότι δεν βρίσκονται κοντά εύφλεκτα αντικείμενα, όπως κουρτίνες.
- Στη τοστιέρα μπορείτε να ψήσετε μόνο ψωμί του τοστ. Το ψωμί πρέπει να είναι σκέτο χωρίς βούτυρο ή άλλες αλοιφές.
- Αν χρησιμοποιείτε καθημερινά τη τοστιέρα, καθαρίστε εβδομαδιαίως τα ψίχουλα. Μη ξεχνάτε να βγάζετε τη συσκευή από τη πρίζα.
Μπλέντερ
- Μη χρησιμοποιείτε τη συσκευή για να αλέσετε τροφές που καίνε ή φρεσκομαγειρεμένο φαγητό. Περιμένετε να κρυώσει λίγο, και να φτάσει η θερμοκρασία τουλάχιστον στους 70-80 ° C.
- Μη πλένετε τη συσκευή κάτω από τρεχούμενο νερό. Για να τη καθαρίσετε, αρκεί να τη σκουπίσετε με ένα νωπό πανάκι.
- Μη χρησιμοποιείτε το μπλέντερ για αρκετή ώρα, καθώς μπορεί να υπερθερμανθεί το μοτεράκι και να καεί.
- Δεν συστήνεται να χρησιμοποιείται το μπλέντερ για να αλέθετε μόνο στεγνά συστατικά, για παράδειγμα παξιμάδια.
Credit: adme.ru