Θυμαστε Τι ήταν το Ρολί; Μια σκόνη καθαρισμού με συστατικά που κρατήθηκαν μυστικά, μέχρι που λόγω «υφής που χαράζει» βγήκε στην αχρηστία και την ξεχάσαμε. Να εξηγήσω εδώ, πως η «υφή που χαράζει» ήταν απλά το παραμύθι που πούλησαν οι διαφημιστές για να παροπλίσουν το συγκεκριμένο απορρυπαντικό, και να προωθήσουν ακριβώς το ίδιο πράγμα με περισσότερο νερό (και φυσικά υψηλότερη τιμή) …σε μορφή κρέμας.
Αυτό που «χάραζε» ήταν το αλάτι, το οποίο είναι ακριβώς όσο σκληρό πρέπει να είναι ώστε να καθαρίσει, χωρίς να χαράξει.
Κατι παρομoιο θα φτιαξουμε σημερα!!!
Η υφή, το άρωμα και φυσικά το αποτέλεσμα ειναι το ίδιο, με τη διαφορά πως βλέποντας την πεθερά μου να το χρησιμοποιεί, κατέληξα στο συμπέρασμα πως αυτή η σκόνη είναι σωτήρας. Και το καλύτερο; Μπορούμε να τη φτιάξουμε μόνοι μας, να την αποθηκεύσουμε, και να γλιτώσουμε χρήματα.
Σε μορφή κρέμας δε, είναι ακόμα καλύτερη, γιατί δεν υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια που πιθανώς να εισπνεύσουμε όπως με τη σκόνη.
Τα συστατικά της είναι:
Μισή κούπα Βόρακας
Μισή κούπα αλάτι
Μισή κούπα διττανθρακική (μαγειρική) σόδα
Μισή κουταλιά αιθέριο έλαιο λεμονιού (προεραιτικά για το άρωμα)
Μισή κουταλιά πράσινο σαπούνι τριμμένο, διαλυμένο σε ένα ποτήρι νερό.
Ρίχτε τα στερεά υλικά σ»ένα μπωλ, και ανακατέψτε τα καλά. Προσθέστε το διάλυμμα σαπουνιού αργά και ανακατεύοντας, και αποθηκεύστε σε βαζάκι με πλατύ στόμιο ώστε να μπορείτε να παίρνετε λίγο λίγο από την κορυφή της πάστας. Αν χρειαστεί παραπάνω νερό, μη φοβηθείτε να προσθέσετε, δε θα χάσει τίποτα από την αποτελεσματικότητά του. Αν σας πέσει πολύ νερό, αφήστε την πάστα να «κάτσει», και αφαιρέστε λίγο.
Καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε σφουγγάρι κατά την εφαρμογή, γιατί δεν ξεπλένεται καλά από τους κόκκους. Μπορείτε όμως να χρησιμοποιείτε βαμβακερό πανάκι (από παλιά πετσέτα) ή σπογγοπετσέτα (βετέξ), πλαστικό βουρτσακι, ή συνθετικό scotch brite.
Αν όλο αυτό σας φαίνεται ανούσιο και ετεροχρονισμένο, ίσως σας πείσει να το χρησιμοποιήσετε, η πληθώρα εφαρμογών του. Η σπιτική μας πάστα λοιπόν, μπορεί να καθαρίσει αποτελεσματικά, εύκολα και θεαματικά:
•Καμένα λίπη από φούρνους, σχάρες, πάτους τηγανιών, κατσαρολικών κλπ.
(να τονίσω εδώ, πως κατάφερα να καθαρίσω πυρέξ με λεκέδες εικοσαετίας!)
•Καμένα υπολείμματα φαγητών από εσωτερικό κατσαρολικών (βγαίνουν σα βούτυρο με πλαστικό βουρτσάκι, κι όχι σύρμα)
•Επαγωγικές και κεραμικές εστίες
•Άλατα από πλακάκια
•Λίπη από είδη υγιεινής (μπανιέρα σαν καινούργια-ακόμα κι αν είναι από μελαμίνη)
•Πουρί από λεκάνες
•Στίγματα αλάτων και σαπουνιού από μπαταρίες
•Σκεύη inox (χρήση αποκλειστικά με πανί).
•Ανοξείδωτους, κεραμικούς και μαρμάρινους νεροχύτες.
•Πλέγμα και εσωτερικό (μεταλικά και πλαστικά μέρη) απορροφητήρα
•Λεκέδες σκουριάς και αλάτων από γλάστρες, σε μάρμαρα και πλακάκια
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το χρησιμοποιείτε σε επιφάνειες καλυμμένες με teflon. Το φθείρει με αποτέλεσμα να μην είναι πια αντικολλητικό.
Να κάνουμε έναν πρόχειρο απολογισμό για να δούμε πόσα προϊόντα μπορεί να αντικαταστήσει η συγκεκριμένη πάστα, λοιπόν;
Σπρέυ φούρνου
Καθαριστικά κεραμικών εστιών
Χλώριο/Παχύρευστο χλώριο
Αφαλατικά τύπου Viakal
Gel λεκάνης
Καθαριστικό για inox σκεύη
Συρματόβουρτσες και συρματάκια
Υγρό πατωμάτων
Υγρό πιάτων
Δηλαδή με ένα σκεύασμα (που μπορούμε να φτιάξουμε και μόνοι μας) έχουμε ξεφορτωθεί ένα κάρο τυποποιημένα χημικά, πράγμα που μεταφράζεται σε χαμηλότερο κόστος, περισσότερο ελεύθερο χώρο στο ντουλάπι, ευκολία, λιγότερο χρόνο και προσπάθεια, μια που αν το χρησιμοποιήσετε θα διαπιστώσετε πως δεν είναι ανάγκη να λιώνετε τα χέρια σας τρίβοντας επίμονα.
Σημειώστε μόνο, πως η πάστα αυτή επειδή είναι υδατοδιαλυτή, πρέπει να σκεπάζεται καλά μετά τη χρήση, κι αν με τον καιρό αρχίσει να σκληραίνει ή να ξεραίνεται, δεν έχετε παρά να ρίξετε λίγο νεράκι από πάνω.
Και -ως συνήθως- το καλύτερο το φύλαξα για το τέλος.
Αν βάλετε μόνο τα στερεά υλικά χωρίς το τριμμένο αρκάδι, έχετε μια πρώτης τάξεως σκόνη καθαρισμού, όχι για τα σιφώνια σας, αλλά για την κεντρική σας αποχέτευση!
Ρίξτε όλο το μίγμα στο σιφώνι του μπάνιου, τη λεκάνη σας ή το φρεάτιο, και αδειάστε μέσα ΠΟΛΥ και καυτό νερό. Τα λιπαρά υπολείμματα που φέρνουν τον ειδικό αποφράξεων θα καθαρίσουν χωρίς κόπο! ..Κάπως σαν τα φακελάκια που ρίχνουμε στη λεκάνη και διαφημίζονται για τη δυσοσμία..
Επαναλλάβετε τη διαδικασία 2-3 φορές το χρόνο, και θα»χετε το κεφάλι σας ήσυχο!
Πηγή: noikokyrokoritso2