Όταν ανακαλύψαμε αυτόν τον αρχαίο τρόπο για να διατηρείς προϊόντα κρύα, θέλαμε να πετάξουμε τα ψυγεία μας. Τα κελάρια είναι ένας από τους πρώτους τρόπους που οι άνθρωποι μπόρεσαν να αποθηκεύσουν φαγητό, πολύ πριν ο Thomas Edison μιλήσει για ηλεκτρισμό.
Πηγαίνοντας πίσω στην ανατολή του πολιτισμού, αυτές οι υπόγειες σπηλιές ήταν ο τέλειος τρόπος για να διατηρείται το φαγητό φρέσκο από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.
Αλλά ο κόσμος ακόμα και σήμερα χτίζει τα δικά του κελάρια σαν εναλλακτική των ψυγείων – και είναι εκπληκτικά εύκολο.
Δείτε παρακάτω εικόνες από τα απίστευτα χειροποίητα κελάρια, και δείτε γιατί μπορεί κι εσείς να το σκεφτείτε να μετακινήσετε τα τρόφιμα σας στην αυλή!
Τα κελάρια υπάρχουν από πολύ παλιά – τα παλαιότερα γνωστά πάνε πίσω 40.000 χρόνια.
Ακόμα και όταν οι άνθρωποι κυνηγούσαν, ήταν εξαιρετικά σημαντικό να διατηρείς το φαγητό φρέσκο κατά τη διάρκεια του μακρύ χειμώνα.
Στις αποικίες της Αμερικής το 1800, τα κελάρια ήταν ο σίγουρος τρόπος διατήρησης προϊόντων.
Αν και αρχικά προοριζόταν για να αποθηκεύουν λαχανικά – όπως πατάτες, παντζάρια και γογγύλια – τα κελάρια είναι τέλεια για να αποθηκεύουν κρέας και σπιτικά φρούτα.
Τα υλικά είναι απλά. Ένα κελάρι απαιτεί χαμηλές θερμοκρασίες, υγρασία και ροή αέρα. Χτίζονται παραδοσιακά από πέτρα, ξύλο ή σοβά.
Η θερμοκρασία θα πρέπει να είναι γενικά κάτω από 7 βαθμούς Κελσίου, και όσο πιο χαμηλά το φτιάξετε μέσα στη γη, τόσο πιο χαμηλή θα είναι η θερμοκρασία.
Για να διατηρεί την υγρασία, συχνά προστίθεται πριονίδι.
Ένας παλιός καταψύκτης θαμμένος στο έδαφος κάνει ένα απλό και εύκολο κελάρι.
Το Mother Earth News ωστόσο προτείνει να βάλετε ένα ψηφιακό θερμόμετρο στο ψυγείο για να κρατάτε αρχείο της θερμοκρασίας. Αν έχει πολύ κρύο έξω, θα θέλετε να ελέγχετε το κελάρι σας, και αν χρειαστεί να φέρετε τα προϊόντα μέσα για το βράδυ.
Αυτός ο συνδυασμός το κάνει το τέλειο σημείο συντήρησης για τη φθινοπωρινή σοδιά.
Αρχικά, σκάψτε μια τρύπα για το κελάρι σας. Κάποιος που το δοκίμασε στο Winward έβαλε ένα επιπλέον στρώμα πίσσας για επιπλέον προστασία.
Μετά, πρόσθεσε ένα καπάκι από κόντρα πλακέ και φελιζόλ για να βεβαιωθεί ότι τα προϊόντα του θα διατηρούνται σε ένα αεροστεγές δοχείο.
Αν θέλετε κάτι πιο περίπλοκο, μπορείτε να χτίσετε ένα ολόκληρο δωμάτιο για να διατηρείτε τα λαχανικά σας φρέσκα.
Είναι επίσης σημαντικό να δημιουργήσετε ένα χώρο με σωστό εξαερισμό, αλλιώς μπορεί να χαλάσουν τα τρόφιμα σας.
Προσθέτοντας σωλήνες που επιτρέπουν στον αέρα να κινείται ελεύθερα, βεβαιώνεστε ότι τα τρόφιμα σας παραμένουν στα σωστά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας.
Αν θέλετε μια πιο οικονομική εναλλακτική, ένας μεταλλικός σκουπιδοτενεκές δουλεύει τέλεια για τη διατήρηση των προϊόντων σας.
Πρώτα, αγοράστε ή χρησιμοποιήστε έναν παλιό τενεκέ. Σκάψτε μια τρύπα, και βεβαιωθείτε ότι φαίνεται από την επιφάνεια της γης.
Προσθέστε μια στρώση άχυρο (για υγρασία), και μετά βάλτε τα λαχανικά σας μέσα.
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα ξύλινο κουτί για ένα πιο ρουστίκ στυλ.
Απλά φτιάξτε ή βρείτε ένα, βάλτε μέσα ένα προστατευτικό στρώμα για να προστατέψετε τα τρόφιμα σας από τα τρωκτικά.
Προσθέστε άχυρα και βρύα, και μετά τα λαχανικά σας και από πάνω λίγο ακόμα άχυρο και κλείστε το καπάκι.
Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, απλά σκάψτε μια τρύπα! Είναι τόσο εύκολο.
Διαλέξτε ένα μέρος με σκιά, μακριά από ρίζες δέντρων. Σκάψτε μια τρύπα βάθους περίπου 1,2 μέτρα και τοποθετήστε ένα στρώμα προστατευτικό και άχυρο.
Τοποθετήστε τη σοδιά σας, καλύψτε την τρύπα, και χαλαρώστε ξέροντας ότι τα λαχανικά σας είναι στεγνά και ασφαλή.
Για επιπλέον προστασία, περάστε ένα μουσαμά πάνω από την τρύπα.
Μια ακόμη υπέροχη εναλλακτική είναι ένα «σπίτι της άνοιξης».
Όπως λέει και το όνομα του, είναι ένα κτίσμα που διατηρεί το φαγητό, χτισμένο στην αρχή της άνοιξης. Η υγρασία και το κρύο από το νερό διατηρεί το δωμάτιο δροσερό και υγρό.
Τα κελάρια είναι ένας τέλειος τρόπος για επιστροφή στη φύση και εξερεύνηση για λύσης εκτός κουζίνας.
Credit: diply.com