Η Γιαπωνέζα σύμβουλος καθαριότητας, Marie Kondo, είναι διάσημη παγκοσμίως χάρη στο bestseller βιβλίο της ‘Σπίτι σε τάξη, ζωή σε τάξη’, που εκδόθηκε σε πάνω από 30 χώρες. Η Marie Kondo ισχυρίζεται ότι είναι καλύτερο να κάνετε ένα μεγάλο ξεκαθάρισμα, αντί να προσπαθείτε να οργανώνετε πράγματα σε καθημερινή βάση.
Αποφασίσαμε και εμείς να βάλουμε μια τάξη στη ζωή μας, ή τουλάχιστον να το προσπαθήσουμε. Ελπίζουμε η Kondo να μας βοηθήσει.
Σύμφωνα με τη Marie Kondo, ένα αποτελεσματικό ξεκαθάρισμα περιλαμβάνει δύο βήματα:
1) Απομάκρυνση περιττών/άχρηστων πραγμάτων
2) Αποθήκευση των πραγμάτων που πραγματικά χρειάζεστε.
Μη σκεφτείτε καν ένα μέρος για να βάλετε τα πράγματά σας, πριν απαλλαγείτε από τα περιττά.
Βήμα 1. Αφαίρεση περιττών πραγμάτων
Πετάξτε όλα τα περιττά μονομιάς
Συνήθως είναι ευκολότερο να αποχωριστείτε από πράγματα που δεν είναι πλέον λειτουργικά (για παράδειγμα σπασμένα, παλιά ή παλιομοδίτικα). Από την άλλη μεριά υπάρχουν πολλά πράγματα που πλέον δε χρειάζεστε, αλλά είναι δύσκολο να σκεφτείτε ένα λόγο που πρέπει να απαλλαγείτε από αυτά. Η Marie Kondo συμβουλεύει πως να απαλλαγείτε από πράγματα που ’’δεν έχετε χρησιμοποιήσει ένα ολόκληρο χρόνο’’ ή ’’που έχετε τοποθετήσει πράγματα σε ένα κουτί για να το σκεφτείτε αργότερα’’. Αυτές οι μέθοδοι δεν λειτουργούν. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφασίσετε τι να κρατήσετε ή τι να πετάξετε είναι να κρατήσετε κάθε αντικείμενο στα χέρια σας και να αναρωτηθείτε: ’’Μου δίνει χαρά;’’ Αν ναι, τότε κρατήστε το. Αν όχι, τότε αφήστε το.
Σύστημα με κατηγορίες
Αντί μιας προσέγγισης δωμάτιο προς δωμάτιο (’’σήμερα θα καθαρίσω τη κουζίνα και αύριο το σαλόνι’’) χρησιμοποιείστε ένα σύστημα με κατηγορίες (’’σήμερα θα τακτοποιήσω τα ρούχα μου, αύριο θα κάνω τα βιβλία’’). Πριν αποφασίσετε τι να κρατήσετε και τι να πετάξετε, συγκεντρώστε όλα τα αντικείμενα της κατηγορίας σε ένα μέρος. ’’Είναι σημαντικό να συγκεντρώσετε τα πάντα σε ένα μέρος, καθώς έτσι θα ξέρετε πόσα πράγματα έχετε. Οι περισσότεροι σοκάρονται όταν βλέπουν ένα σωρό από πράγματα, που συχνά είναι διπλάσιος σε μέγεθος από όσο περίμεναν’’ — εξηγεί η Marie.
Ξεκινήστε τη διαδικασία του ξεκαθαρίσματος από τα αντικείμενα που είναι πιο εύκολο να πετάξετε: ρούχα, βιβλία, έγγραφα, διάφορα (CD, DVD, μακιγιάζ, αξεσουάρ, είδη γραφείου, κτλ) και μόνο στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσετε με τα ’’συναισθηματικά’’ αντικείμενα και αναμνηστικά δώρα.
Μην αφήνετε του συγγενείς να παρεμβαίνουν
Η Marie Kondo συμβουλεύει να μη δείξετε σε γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα πράγματα που θέλετε να πετάξετε: ’’Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο συμμάζεμα. Ωστόσο, είναι πολύ αγχωτικό για τους γονείς να βλέπουν τα πράγματα που πετάνε τα παιδιά τους. Το μέγεθος των πραγμάτων που θέλετε να απαλλαγείτε μπορεί να φανεί ενοχλητικό στους γονείς και να σκεφτούν ότι τα παιδιά τους δε θα επιβιώσουν με ό, τι απέμεινε μετά από ένα τέτοιο ξεκαθάρισμα.’’
Μη κάνετε τα άχρηστα ρούχα πρόχειρα
Πολλοί αντί να πετάξουν ρούχα που ποτέ δε φοράνε, τα αφήνουν για να τα φορέσουν στο σπίτι ως ’’πρόχειρα’’. Μη το κάνετε αυτό! Δεν είναι σωστό να σας μείνουν ρούχα που δε σας αρέσουν. Δε θα ’’χαλαρώσετε’’ φορώντας τα στο σπίτι. Ο ελεύθερος χρόνος που περνάμε στο σπίτι είναι πολύτιμος. Δεν πρέπει να εκτιμάται λιγότερο, επειδή δε κοιτάζει κανένας. Έτσι, ξεκινώντας από σήμερα πρέπει να σταματήσετε τη συνήθεια της ’’υποβάθμισης’’ της εμφάνισης σας, αποσύροντας τα ρούχα που δε φοράτε.
Αποχωριστείτε τα άχρηστα σουβενίρ
Δε μπορείτε να πετάξετε δώρα που σας αγόρασαν αγαπημένα σας πρόσωπα; Όλοι το έχουμε πάθει αυτό.’’Ο κύριος σκοπός του δώρου είναι να ληφθεί. Τα δώρα δεν είναι ’’πράγματα’’, είναι ένα μέσο επικοινωνίας των συναισθημάτων μας’’, — αναφέρει η Marie. Αν το δείτε από αυτή την οπτική γωνία, δε θα μετανιώσετε που θα πετάξετε το δώρο κάποιου. Απλά ευχαριστείστε το άτομο για την ευτυχία που σας έφερε όταν το παραλάβατε.
Βήμα 2. Σοφή αποθήκευση
Πως να αποθηκεύσετε συνετά τα πράγματά σας
Όλα τα πράγματα μιας κατηγορίας πρέπει να αποθηκευτούν σε ένα μέρος, το ένα κοντά στο άλλο.
Μόλις ξεκαθαρίσετε τα πράγματά σας σωστά, θα έχετε την ιδανική ποσότητα αντικειμένων για να χωρέσουν σε ένα διαθέσιμο χώρο. Αν ο στόχος σας είναι να έχετε πάντα ελεύθερο χώρο, τότε πρέπει να θα πρέπει να έχετε τα πράγματά σας κατά τέτοιο τρόπο, που θα σας επιτρέψει να τα δείτε όλα με μια ματιά.
Το κύριο μυστικό είναι κάθετη αποθήκευση
Η επαναστατική ανακάλυψη της Marie Kondo είναι η κάθετη αποθήκευση, Αυτή η αρχή εφαρμόζεται όχι μόνο σε βιβλία, έγγραφα, αλλά και σε ρούχα.
Είναι σημαντικό να μάθετε πως να διπλώνετε τα ρούχα σας σωστά, σε ένα απλό ορθογώνιο σχήμα.
Τότε μπορείτε να τυλίξετε και να τα βάλετε σε συρτάρι, με τον ίδιο τρόπο που βάζουν τις πετσέτες στους καταλόγους ΙΚΕΑ. Αυτό το σύστημα αποθήκευσης παρέχει την πιο περιεκτική όψη, επιτρέποντάς σας να εντοπίσετε εύκολα τα ρούχα που χρειάζεστε, χωρίς να διαταράξετε τα υπόλοιπα. Η Marie Kondo συστήνει να κρεμάσετε πράγματα σε ράβδους, ξεκινώντας από τα αριστερά προς τα δεξιά. Βοηθάει επίσης να τα ταξινομήσετε χρωματιστά, από τα πιο σκούρα σε πιο ανοιχτόχρωμα.
Η καλύτερη αποθήκευση είναι ένα κουτί παπουτσιών
Τακτοποιημένο σπίτι = Τακτοποιημένη ζωή
Η Marie Kondo αναφέρει ότι τακτοποιώντας ένα σπίτι βοηθάει να βάλετε τις σχέσεις και το παρελθόν σας σε τάξη επίσης. Μόλις βάλετε σε τάξη τα πράγματά σας, οι στόχοι και οι φιλοδοξίες σας γίνονται πιο ξεκάθαροι και μπορείτε επιτέλους να απαλλαγείτε από τα περιττά στη ζωή σας.
Credit: brightside.me